ROKOMET, 1. SRL:
Ligo končale vse ekipe; Prvak Gorenje; Jeruzalem obstal; Ormožan najboljši igralec lige

S tekmami 10. kroga Lige za prvaka in Lige za obstanek so sezono 2012/13 končali rokometaši v 1. SRL. Po dolgem času se je zgodilo, da so vse ekipe končale sezono, čeprav je več kot pol lige zaradi finančne krize dihalo na škrge. Kako bo liga zgledala prihodnje leto zaenkrat še ni odgovora.

Poglejmo izide zadnjih tekem letošnje sezone:
Gorenje – Celje 35 : 30
Cimos – Maribor 32 : 29
Trimo – Krka 31 : 24
Sviš – Ribnica 27 : 26
Sevnica – Krško 31 : 28 in
Jeruzalem Ormož – Izola 28 : 31.

Naša Televizija je gostovala na Hardeku na tekmi Jeruzalem Ormož – Izola IP 28 : 31 (12 : 15)

Rokometaši Jeruzalema so se želeli od sezone 2012/13 posloviti z zmago proti Izoli, saj bi jim ta zagotovila končno 9. mesto. Žal se gostiteljem ni izšlo po željah in načrtih. So pa zato prepotrebno minutažo ob poškodbah Bogadija in Kljajiča dobili mlajši igralci. Levanič je na igrišču prebil 40, Kolmančič in Hrupič 15, Mavrič 10 in Kirič 5 minut in to v obdobju, ko se je lomil rezultat. Jeruzalem je odlično pričel tekmo in v 7. minuti po že šesti obrambi Boštjana Belca povedel s 5 : 1. Klop Izole je reagirala z minuto odmora, ki je prekinila uspešen niz Ormožanov in v 18. minuti je po dveh zapravljenih sedemmetrovkah Čudiča ter Gregorca izid bil prvič izenačen na 8 : 8. Vinarjem je uspelo še izid izenačiti na 10 : 10, ves preostali del tekme pa so pod nadzorom imeli Primorci. Do odmora so si ustvarili prednost treh točk, v 37. minuti pa prvič povedli za +5 (13 : 18). To je tudi bila najvišja prednost Izolanov na srečanju, ki je začela kopneti v zadnjih desetih minutah. Skopnela je na 27 : 29, ob tem so gostitelji imeli priložnost preko Žmavca (odhaja v Maribor) priti le na gol zaostanka, vendar je vratar Kevič z obrambo preprečil preobrat. Prvi mož tekme Božič je s svojim 10 zadetkom zapečatil usodo Jeruzalema na tej tekmi. Še nekaj podatkov tekme za ljubitelje statistike. Vratarja Jeruzalema sta zbrala 15 obramb; Žuran 8 in Belec 7. Pri gostih sta Tine Ponikvar in Kevič zbrala isto število petnajstih obramb. Prvi strelec domačih je z devetimi goli bil Radujković, Mesarić je dosegel 5, Žmavc in Levanič po tri točke. Pri Izolanih je Božič bil uspešen 10 – krat, mladinski reprezentant Fidel je dodal 7 golov.
Jeruzalem Ormož – Izola 28 : 31, polčas 12 : 15.

Drugo leto zapored so prvaki postali rokometaši Gorenja, ki so zbrali 7 točk več od Celjanov. Ose so na 32 tekmah zmagale kar 30 – krat in doživele le dva poraza, oba na Bonifiki proti Cimosu. Znova je glavni mož Velenjčanov bil Ormožan Marko Bezjak, kateri je dosegel 165 zadetkov. Več jih je Bezjak dosegel v sezoni 2007/08 v dresu Jeruzalema, ko je prvenstvo končal pri 196 golih. Bodoči igralec nemškega Magdeburga je po izboru trenerjev bil proglašen za najboljšega igralca lige, vratar Os Ivan Gajič pa za najboljšega golmana lige. Po tekmi so se navijači Gorenja poslovili od osmih igralcev ter trenerja Branka Tamšeta in začeli graditi novo zgodbo, kjer bo čas pokazal kako bo uspešna.

ORMOŽAN Marko Bezjak je najboljši igralec lige za sezono 2012/13

Državni podprvaki so postali Celjani, ki so za sosedi iz Velenja zaostali 7 točk. Pivovarji so na 32 tekmah 25 – krat zmagali, 3 – krat remizirali in doživeli le štiri poraze. Pod vodstvom trenerja Vladana Matića je ekipa skozi sezono napredovala, po napovedih rokometnih strokovnjakov pa bodo Celjani za nekaj let prevzeli primat v domačem prvenstvu, saj imajo na daljši rok najperspektivnejšo ekipo. Bo pa potrebno zavihati rokave.

Urban Lesjak se je s Celjem veselil 2. mesta v državi. Ob pametni klubski politiki bi Celjani v prihodnosti spet lahko zavladali na slovenski rokometni sceni.

Bron v državi so z zmago na zadnji tekmi proti Mariboru osvojili koprski rokometaši, ki so tudi med sezono naleteli na hude finančne težave. V naslednjih dneh bo znana usoda koprskega rokometnega kluba, saj morajo igralci pretehtati ponudbo o izvensodni poravnavi s klubom o delnem poplačilu zaostalih plač. V Kopru si želijo, da bi tudi v prihodnji sezoni lahko gledali prvoligaški rokomet, kamor ta sredina po številu gledalcev, odlični rokometni šoli in kakovosti nedvomno sodi.

Matjaž Brumen se najbrž poslavlja od dresa koprskega Cimosa.

Glede na finančni vložek in igralski kader je četrto mesto Maribora uvrstitev pod pričakovanji. So pa vijoličasti lahko ponosni na predstave v Evropi, kjer so za las ostali brez zaključnega turnirja Pokala EHF. Glede na dogodke v Kopru pa bi varovanci trenerja Marka Šibile v novi sezoni morali narediti korak višje.

Uvrstitvi Trima in Krke na mesta pet in šest sta pričakovani. Bosta pa obe ekipi v prihodnosti doživeli številne igralske spremembe ter dali priložnost igralcem iz svoje rokometne šole, ki sta med boljšimi v državi. Trimo ostaja brez trenerja Ivana Vajdla in malega mojstra Staša Skubeta, oba odhajata v Velenje; Uroš Paladin odhaja v nemško Bundesligo, ekipo bo kot trener prevzel Roman Šavrič. Iz vrst Trima prihaja tudi najboljši strelec letošnje sezone in sicer je to Staš Skube z 231 doseženimi goli.

Nekoliko razočarani so lahko s 7. mestom v vrstah Ribnice. Po igralski in finančni plati se je pričakovala zanesljiva uvrstitev v Ligo za obstanek. Med sezono so odhajali igralci, ekipa se po prikazani igri nikakor ni ujela in Ribničani so znova kot že vrsto let razočarani zaključili sezono.

Slovenska liga bo v sezoni 2013/14 osiromašena za odhod Boruta Mačkovška v nemško Bundesligo. Številni slovenski reprezentantje so si našli klube v tujini.

Med presenečenja spada 8. mesto novinca v ligi, ekipe Sviša. Rokometaši iz Ivančne Gorice so se v Pokalu Slovenije uvrstili na zaključni turnir. Ekipa je blestela na domačih tleh, kjer je osvojila kar 23 od 28 točk. Gre za klub, ki bi glede na finance moral biti vzor vsem ostalim klubom. Saj so dokaz, da se tudi z manjšim proračunom, vendar ob rednih izplačilih, da obstati v ligi.

Simon Stopar iz Sviša je podobno kot njegov klub presenečal z dobrimi igrami.

Z 9. mestom so zelo zadovoljni tudi v Izoli. Primorci so lani osvojili 10. mesto, letos storili korak višje, in tudi prihodnje leto želijo storiti še korak višje po lestvici. Glede na dogodke v Cimosu bi lahko Izolani prevzeli primat na Primorskem. Ob tem se Izola lahko pohvali z odličnimi navijači Ribari, ki v dvorani Kraška zmeraj pripravijo fanatično vzdušje.

Danijel Mesarić si je z Ormožani zagotovil obstanek v ligi. Usoda Mesarića v ormoškem dresu zaenkrat še ni znana.

Ormožani so letos že deseto leto zapored plesali v elitni druščini, kar je izjemen dosežek glede na majhnost mesta Ormož. V preteklosti so Ormožani enkrat osvojili tretje, enkrat šesto, petkrat sedmo, dvakrat deveto in letos v jubiljeni deseti sezoni prvič deseto mesto. Glavni cilj, obstanek v ligi, je izpolnjen. Ekipa bo doživela kar nekaj sprememb. Zaenkrat je potrjen odhod Nejca Žmavca v Maribor, za njim bo klub še zapustil kdo drug. Dogovorjenih je že nekaj prihodov mladih nadarjenih igralcev od 17 do 20 leta na katerih bo klub gradil prihodnost. Ob določenih izkušenih igralcih, ki ostajajo v Ormožu bo tudi prihodnje leto glavni cilj obstanek v ligi.

Ostajajo v istem gnezdu.

Iz lige se kot enajsti in dvanajsti klub poslavljata Sevnica in Krško. Lahko pa se celo zgodi, da bosta obe ekipi tudi prihodnje leto člana elitne druščine. Pravico do napredovanja v 1. SRL sta si po 22 tekmah v 1. B SRL priborili ekipi Slovana iz Ljubljane in Herza iz Šmartnega.

Reprezentanca Slovenije 1996 v ponedeljek 3. junija na Hardeku
Poleg testiranja se bo reprezentanca mlajših kadetov Slovenije, letnik 1996 in mlajši, zbrala v ponedeljek 3. junija na preglednem treningu v Ormožu. Od 15.30 do 16.30 ure bo ekipa na Hardeku opravila trening, nato pa še odigrala tekmo proti ekipi Jeruzalema. Med 18 vabljeni igralci sta tudi dva Ormožana, Rok Cvetko in Miha Kolmančič, ki sta pred kratkim na DP kadetov s svojimi soigralci osvojila bronasto kolajno.. V soboto 22. in nedeljo 23. junija mlade Slovence čaka gostovanje na Hrvaškem, natančneje na Pagu in v Zadru, kjer bosta ekipi Hrvaške in Slovenije odigrale dve pripravljalni tekmi.
Mlajše kadete od 13. do 20. julija čaka nastop na Olimpijskem festivalu evropske mladine v Utrechtu na Nizozemskem. Slovenija je v skupini skupaj z Norveško, Hrvaško in Nemčijo.