ROKOMET, mlajše selekcije:
Brez kolajn na 24. Eurofestu v Kopru 2016

Od 2. do 7. julija je v Kopru potekal 24. mednarodni rokometni festival. Gre za eno največjih športnih prireditev na Slovenski obali, ki je v Koper privabila 150 rokometnih ekip iz držav Evrope in Azije. Predstavilo se je 2200 mladih športnic in športnikov, odigranih je bilo preko 500 tekem. Dekleta so tekmovala v sedmih različnih kategorijah, fantje v osmih. V petnajstih kategorijah so slovenske ekipe osvojile le štiri najvišja mesta, preostalih enajst turnirskih zmag je odromalo v tujino. Dve na Dansko in dve na Tajpej, ki je glavno mesto otoka Tajvan in glavno mesto nepriznane Republike Kitajske. Po eno zmago so osvojile naslednje države: Avstrija, Hrvaška, Češka, Slovaška, Madžarska, Izrael in Srbija. Tovrstni turnirji mladim športnikom prinašajo predvsem bogate izkušnje na rokometnih igriščih in izven njih ter so stik s sovrstniki iz drugih držav in celo celin. V prvi vrsti pa bi takšni turnirji morali biti nagrada za trdo delo skozi celotno leto. V Kopru je nastopilo tudi deset deklet iz ŽRK Ormož in petnajst fantov iz Ormoža ter Velike Nedelje. Rezultati naših predstavnikov letos niso bili tako visoki kot v preteklosti, ko so ekipe različnih letnikov posegale po najvišjih mestih. Najvišje, 4. mesto, so na turnirju osvojili letniki 2002, sicer bronasti iz minulega državnega prvenstva starejših dečkov B.

Dekleta ob obilici smole le na 8. mestu
Pri dekletih letnika 2003 je ŽRK Ormož zastopalo deset deklet in trenerka Sanja Potočnjak. Četrto uvrščene minulega državnega prvenstva pri mlajših deklicah A v Kopru niso bile tako uspešne, saj so turnir med devetimi sodelujočimi ekipami končale na 8. mestu. Ekipa je na šestih tekmah dosegla dve zmagi, dva remija in tri poraze. Zanimivo, da so dekleta remizirala proti ekipama, ki sta kasneje turnir zaključili na visokem 2. (Jura Comitee iz Francije) in 3. mestu (Tatran Stupava iz Slovaške). Na omenjenih tekmah so Ormožanke zaigrale odlično in dokazale svojo kvaliteto, vendar tokrat športna sreča ni bila na njihovi strani Zmagovalke pri letniku 2003 so postale Čehinje iz kluba Sokol Pisek. Za ŽRK Ormož so nastopile: Lana Zadravec, Liza Kandrič, Neja Polak, Klara Cimerman, Tajda Kreč, Alina Planinc, Annemarie Trunk, Anna Tiya Cvetko, Klara Ropoša, Teja, Cimerman, trenerka Sanja Potočnjak.
Rezultati: Sosnica Gliwica (Poljska) 8 : 17, Jura Comitee (Francija) 15 : 15, Tatran Stupava (Slovaška) 10 : 10, Dunajvaroszi (Madžarska) 8 : 10, Doubs Comitee (Francija) 16 : 15, Izola 15 : 12.

Dekleta ŽRK Ormož ob obilici smole le osme na Eurofestu.

Dekleta ŽRK Ormož ob obilici smole le osme na Eurofestu.

Bronasti še drugo leto zapored brez medalje na Eurofestu
Konkurenca letnikov 2002 je bila letos ena izmed številčnejših, saj je nastopilo kar 13 ekip iz sedmih držav. V predtekmovanju so Jeruzalemčki nanizali štiri zmage in doživeli poraz proti danski ekipi Saeby, ki jih oddaljil od velikega finala, saj v tej konkurenci ni bilo polfinalnih tekem. V malem finalu, ki je odločal o bronu je ekipa zaigrala proti tajvanski ekipi Da – Jia, ki prihaja iz glavnega mesta Republike Kitajske, katero je z okrog 2,6 miljona prebivalcev politično, gospodarsko, kulturno ter športno središče države. Zanimivo je, da ekipe iz Tajvana v mlajših kategorijah še posegajo po vidnejših rezultatih na turnirjih, vendar se ti hitro končajo že v kadetski konkurenci. Namreč že pri trinajstih štirinajstih letih se konča rast Azijcev. Kljub vsemu se od Tajvancev, da marsikaj naučiti. Predvsem velike discipline in agresivnosti v igri. Na takšno igro nasprotnika niso imeli odgovora Jeruzalemčki, ki so v tekmi za tretje mesto morali priznati premoč ekipi Da- Jia (9 : 18). Ekipa, ki je sodelovala na vseh treh Final 4 državnega prvenstva v preteklosti in osvojila dve bronasti medalji tako visokega poraza v svoji zgodovini še ni doživela. Če se bo ekipa iz tega poraza kaj naučila, potem je sodelovanje na turnirju v Kopru obrodilo sadove. V nasprotnem primeru pa žal ne. Na šestih odigranih tekmah je ekipa zmagala štirikrat in doživela dva poraza. Zmagovalec pri letnikih 2002 je postala ekipa Herlev/Hjorten iz Danske. Barve pri letnikih 2002 so zastopali: Aleš Zemljič, Maj Voršič, Jure Lukman, Enej Kovačec, Rok Rubin, Denis Škrinjar, Niko Novak, Blaž Fergola,Gašper Cvetko, Žiga Borko in trener Davorin Kovačec.
Rezultati: Trnje Zagreb 18 : 14, Izola 24 : 20, Saeby (Danska)13 : 16, Stenungsrund (Švedska) 20 : 10, Wilrijk (Belgija) 34 : 7, tekma ze 3. mesto: Da – Jia (Tajvan) 9 : 18.

Zamujena priložnost letnikov 2001
Z generacijo letnikov 2001 v Kopru nismo doživeli nič novega. Fantje so igrali od odličnega do katastrofalnega in kot edini premagali kasnejše prvake iz Tajvana (20 : 16). Azijci so skozi celoten turnir zanesljivo mleli svoje nasprotnike. V polfinalu so premagali Šmartno z osmimi goli razlike, v velikem finalu belgijski Wilrijk z desetimi goli prednosti. Združeni so v predtekmovanju kiksali proti Novi Gorici in doživeli minimalen poraz (14 : 15). Po odlični igri in zmagi nad Tajvanci so morali z zmago proti povprečni španski ekipi Urdulliz le potrditi prvo mesto v predtekmovanju. Žal je ekipa odigrala slabo in doživela poraz (17 : 21). Sanj o lepem uspehu na 24. Eurofestu je bilo v hipu konec. Sledila je tekma za 5. mesto, kjer so Združeni gladko z enajstimi goli razlike premagali slovaškega predstavnika Tatran iz Stupave (26 : 15). Na celotnem turnirju je ekipa odigrala šest tekem in dosegla štiri zmage in dva poraza, kar je zadostovalo za končno 5. mesto. V ekipi je nekaj zanimivih posameznikov, ki bodo ob marljivem treniranju le še napredovali, čeprav mogoče kot ekipa v mlajših selekcijah nikoli ne bodo posegali po visokih mestih. Kar pa bo na koncu štelo bo le končen izdelek v članski konkurenci. Za letnike 2001 so nastopili: Aleš Zemljič, Niko Sovič, Uroš Horvat, Žan Toplak, Tobi Torič, Maj Voršič, Jure Lukman, Enej Kovačec, Rok Rubin, Denis Škrinjar, Niko Novak, Blaž Fergola,Gašper Cvetko, Žiga Borko in trener Davorin Kovačec.
Rezultati: Nova Gorica 14 : 15, Neerpelt (Belgija) 28 : 17, Sasja (Belgija) 13 : 9, Da – Jia (Tajvan) 20 : 16, Urdulliz (Španija) 17 : 21, tekma za 5. mesto: Tatran Stupava (Slovaška) 26 : 15.

Prispevek iz treh tekem 24. Eurofesta v Kopru 2016 si lahko na KTV Ormož ogledate v sredo 13. 7. ob 20.00 in 22.00 uri, v četrtek 14.7. ob 10.00 in 16.00 uri.