Prostovoljno gasilsko društvo Hardek letos praznuje 120 let delovanja. Praznovanje so združili s 45-tim dnevom gasilcev Gasilske zveze Ormož.
Slovesnost se je začela s parado gasilske mladine, gasilk in gasilcev ter gasilske tehnike. Potem se je dogajanje preselilo v šotor. Po uvodu je zbrane gasilke in gasilce ter številne goste z vrha gasilske zveze Slovenije, Podravske gasilske zveze, Civilne zaščite in predstavnike sosednjih gasilskih zvez, (tudi iz Hrvaške) pozdravil predsednik PGD Hardek Dušan Horvat, ta se je vsem zahvalil, da so visok jubilej Hardeškega gasilskega društva počastili s svojo prisotnostjo, in povedal, da je društvo ob jubileju izdalo tudi Bilten, ki zajema 120-letno prehojeno pot hardeških gasilcev.
Naslednji govornik je bil predsednik ormoške Gasilske zveze Dejan Jurkovič, ki je poudaril, da gasilcem dodatne zadolžitve (poleg osnovnega poslanstva) nalagajo tudi mnoge vremenske ujme, in da se trudijo biti usposobljeni za vse situacije. Povedal je tudi, da so gasilci v Sloveniji še vedno zelo priljubljeni, saj imajo med državljani kar 78-odstotno podporo, v primerjavi z vlado, ki ji državljani zaupajo le 7-odstotno. Povedal je tudi, da se bo kmalu začel v Ormožu graditi regijski gasilski poligon
V nadaljevanju je spregovoril župan občine Ormož Alojz Sok, ki se je gasilcem zahvalil za nesebično pomoč ob različnih nesrečah, saj so gasilci vedno v prvi vrsti, ko je treba pomagati. Dušan Vižintin član poveljstva GZ Slovenije in predsednik Regijske zveze gasilcev, ki je bil naslednji govornik, je povedal, da imamo v Sloveniji 120 Gasilskih zvez, 1347 PGD in čez 162 tisoč gasilcev, od tega 50 tisoč operativcev, med ostalimi gosti v nadaljevanju, pa je spregovoril tudi Miloš Bizjak – državni sekretar ministrstva za obrambo RS, ki je med drugim dejal, da je slovesnost priložnost, da se spomnimo vseh generacij gasilcev, in da smo lahko ponosni, da imamo gasilstvo na takšnem nivoju, kot ga imamo…
Sledila je podelitev priznanj, odlikovanj in gasilskih plamenic, ki so jih prejela številna gasilska društva in zaslužni posamezniki.
Razglasili pa so tudi zmagovalce najlepše urejenih gasilskih domov v Gasilski zvezi Ormož. Priznanja je podelil predsednik Komisije za odlikovanja Mirko Fekonja. Komisija je tretje mesto za najlepše urejen gasilski dom podelila PGD Senešci, drugo je bilo PGD Hardek, letošnji zmagovalci na natečaju za najlepše urejen gasilski dom z okolico pa so bili gasilci PGD Velika Nedelja.
Del slovesnosti je bila tudi blagoslovitev obnovljenega in dograjenega gasilskega doma slavljencev – PGD Hardek in nove brizgalne . Obred je opravil domači župnik Drago Avsenak.
Razen Pihalnega orkestra GŠ Ormož in ženskega gasilskega pevskega zbora, je v kulturnem programu nastopil tudi zborček otrok iz Hardeka pod vodstvom domačinke Alenke Keček Vaupotič.

PGD Hardek danes šteje 163 članov, skozi 120 letno zgodovino so se v vrstah Hardeških gasilcev izmenjale številne generacije uspešnih gasilcev, za katerimi je vrsta nepozabnih in ekstremnih gasilskih akcij. PGD Hardek je v bogati zgodovini vodilo kar nekaj predsednikov, ki so s svojim delom v Društvu pustili nepozaben pečat. Med temi sta bila tudi Franc Polič in Jožek Šterman, ki sta društvu predsedovala po tri mandate.
Vse od temeljev pred več kot 120 leti – od gasilske brambe in brizgaln na vozovih s konjsko vpreg, do moderne dobe, ki seveda tudi gasilske opreme ni zaobšla, pa osnovno poslanstvo gasilcev ostaja enako: pomagati sočloveku v nesreči, in krepiti družbeno zavest.

DSCN3401DSCN3402DSCN3403DSCN3406