ROKOMET:
Pot do zlata 2. del na TV Ormož v petek 26. julija ob 20.05 in 21.30 uri

Oba filma bosta tudi kmalu možna ogleda na YOUTUBU!

Pred nami je drugi del filma POT DO ZLATA!
Olimpijski festival evropske mladine velja za neke vrste male olimpijske igre, na katerih se merijo športniki iz 49 evropskih olimpijskih komitejev in velja za največje tekmovanje za mlade športnike, stare med 15. in 18. letom pod okriljem Mednarodnega olimpijskega komiteja. Prvi olimpijski festival je bil leta 1991 v Bruslju (Slovenija tega leta ni nastopila), obetavni športniki pa se srečujejo vsaki dve leti na zimskih in poletnih tekmovanjih. Poleg Belgije so olimpijski festival, ki se ga bo Slovenija letos udeležila enajstič zapored, gostili še nizozemski Valkenswaard (1993), Bath (1995), Lizbona (1997), Esbjerg (1999), Murcia (2001), Pariz (2003), Lignano (2005), Beograd (2007), Tampere (2009) in Trabzon (2011).
Letošnja delegacija je v primerjavi z zadnjim Ofemom, ko je v Trabzonu nastopilo 51 slovenskih tekmovalcev, bila precej številčnejša. Na Nizozemskem je tekmovalo 73 mladih športnikov, celotna slovenska delegacija je štela 104 člane. V Utrechtu se je Slovenija predstavila v atletiki, cestnem kolesarstvu, športni gimnastiki, judu, odbojki, rokometu, plavanju in tenisu. Slovenska delegacija je pred dvema letoma v Trabzonu osvojila devet medalj, po tri zlate, srebrne in bronaste.

Film Pot do zlata 2. del opisuje dogodke s samega Utrechta in zakulisja slovenske reprezentance.

Rokometna reprezentanca je za pot od Ljubljane do Utrechta, dolgo 1.200 kilometrov porabila 16 ur in že ob 8.00 uri v Hotelu NH s štirimi zvezdicami opravila zajtrk. Pot je vodila čez Slovenijo, Avstrijo, Nemčijo in Nizozemsko. Za potrebe olimpijskega festivala evropske mladine so sejmišče v Utrechtu spremenili v športna prizorišča, kjer je potekal odbojkarski in rokometni turnir ter tekmovanje v judu. Za rokometni turnir so organizatorji pripravili dve igralni površini za tekme in dve igralni površini namenjeni za potrebe treningov šestnajstih ekip. Montažno urejena tribuna je lahko sprejela 600 gledalcev.    
Slovenija je v soboto kot edina reprezentanca opravila regeneracijski trening, kjer se je ekipa po naporni vožnji dobro raztegnila, ponovila atletsko abecedo in ogrela vratarja Žiga Urbiča in Urha Kastelica, ki sta skozi celotne priprave tudi po zaslugi trenerja vratarjev Luke Kisovca držala odlično formo. Ekipa ni imela nobenih težav s poškodbami in tako so prvi trening v Utrechtu opravili vsi igralci.Utrecht je živahno mesto v osrčju Nizozemske. Je eno izmed najstarejših mest Nizozemske in s 320.000 prebivalci četrto največje mesto na Nizozemskem in oddaljen le dobrih 35 km od Amsterdama in 60 km od Rotterdama. Je z vodnimi jarki obdano in s kanali prepredeno mesto, polno hiš z okrašenimi zatrepi in pritegne vsako leto nešteto turistov.
Dom rokometašev, Hotel NH, je od sejmišča v Utrechtu bil oddaljen le dobrih 300 metrov, in le nekaj metrov vstran od številnih mestnih atrakcij. V hotelu so skupaj bivali športniki iz Slovenije, Nemčije, Rusije in Italije. Ostale delegacije so v času tekmovanja živele v olimpijski vasi ena in dve. 

Utrecht je četrto največje mesto Nizozemske. Šteje 320.000 prebivalcev.

Nizozemska ima 16,7 milijona prebivalcev in dvajset milijonov koles. Razmerje med številom koles in prebivalcev je najvišje na svetu. Vsako leto na Nizozemskem prodajo več kot milijon novih koles, ukradejo pa jih 800.000. V Utrechtu opravijo 40% vsega prometa na kolesih, 35 % z javnim prometom in preostanek z avtomobili..
Mnogi Nizozemci imajo po dve kolesi, enega “ta boljšega” za izlete in drugega, navadnega, za nakupovanje in vsakodnevne opravke. Kolo za vsak dan je praviloma starejše. Kolo je dober izbor tudi za turista. Če niste vajeni vožnje kolesa po velemestu, bodite pozorni na tramvajske tirnice in na dobro ključavnico. Nizozemska ni le svetovna prvakinja v številu koles, je tudi v številu kolesarskih tatov.

Priljubljenost koles je na Nizozemskem povezana z dejstvom, da je dežela ravninska. Otroci naredijo izpit za tricikel že v vrtcu. Diploma za opravljeni kolesarski izpit in za opravljeni plavalni tečaj krasita marsikatero otroško sobo. Da se majhni otroci sami peljejo 20 km daleč v šolo in to po dežju in toči, ni nič izjemnega. S kolesom se vozi v službo celo nekaj ministrov, s čimer želijo sporočiti, da so navadni ljudje.
Za kolesarje obstajajo posebni semaforji in mreža 20.000 km kolesarskih poti. Od tega je vsaj dvesto dolgih izletniških poti, ki so uporabne za spoznavanje dežele. Kolesarnice so ob vsakem nakupovalnem središču in železniški postaji.
“Oprosti, spustila mi je guma,” je eden od najbolj znanih nizozemskih izgovorov, kadar kdo zamudi. Ne drži pa rek, da stara ljubezen ne zarjavi: na dnu kanalov, ki čarajo pravljičnost Nizozemske, ležijo ducati in ducati odvrženih koles. Kolesa so le ena od značilnosti Nizozemske. Zanimivo, da v času bivanja v Utrechtu smo videli le redke, ki so ob vožnji kolesa nosili čelade.

Otvoritev na stadionu FC Utrechta Galgenwaard je pospremilo 15.000 gledalcev.

V nedeljo dopoldan je ekipa v dvorani Jaarbeurs opravila uro in četrt treninga. Trening je bil srednje intezitete, zaključil pa se je s šuterskim treningom z vseh igralskih pozicij. Po opravljenem treningu je pred dvorano sledilo srečanje s starši, ki so prišli svoje otroke vzpodbujat tudi na oddaljeno Nizozemsko. Na koncu je s strani staršev, sester, bratcev, tet in stricev slovensko izbrano vrsto vzpodbujalo okrog 25 navijačev iz Slovenije.

V nedeljo popoldan so fantje in trenerji zbrali v video roomu, kjer je potekalo preko video materijala spoznavanje prvega nasprotnika. Na tako imenovanem jedilniku je bila Norveška. Trenerji so do potankosti skenirali glavne značilnosti igre Vikingov in le te informacije podali mladim rokometašem, ki so v Utrechtu praktično prvič sodelovali na velikem tekmovanju. Igralci so dobili svoje naloge in izvedeli z kakšno obrambno postavitvijo bodo pričeli tekmo proti Norveški. Znana je bila tudi prva sedmerka, ki je glasila; na golu Kastelic, na krilih Cvetko ormoški in Marguč, na črti Beđeti in na zunanjih položajih Malus, Cvetko celjski in Janc.
 
Zvečer je sledila svečana otvoritev dvanajstega olimpijskega festivala evropske mladine, ki je potekala na stadionu GALGENWAARD nogometnega kluba Utrecht. Stadion sprejme 24, 426 obiskovalcev, na SLOVESNI otvoritvi pa je sodelovalo okrog 16.000 ljudi.

Treningi so bili večinoma namenjeni regeneraciji.

Slovenska delegacija na olimpijskem festivalu evropske mladine v nizozemskem Utrechtu je štela 104 člane. 38 tekmovalk, 35 tekmovalcev in 31 trenerjev ter spremljevalcev. Preletimo vse udeležence olimpijskega festivala iz vrst Slovenije:
vodja reprezentance je bil Borut Kolarič, pomočnik vodje reprezentance Žiga Škvarca in novinarski ataše Brane Dmitrovič. Kot fizioterapevta sta za sodelujoče skrbela Tjaša Mlakar in Nace Gartner.
Atletiko so zastopali: Anej Zupanc, Axel Luxa, Rok Balantič, Urška Doberšek, Ina Rojnik, Kaja Strgaršek, Ema Loparnik, Aneja Simončič, Tina Božič, Lara Omerzu, Leda Krošelj, Tjaša Stanko in trenerji :Boštjan Fridrih, Henrik Omerzu in Damjan Šparovec.
Cestno kolesarstvo so zastopali: Gorazd Per, Žan Andrejaš, Grega Matija Černe, Katja Jeretina, Eva Skaza, Ana Majnik in trenerji: Miha Koncilija, Primož Jeretina in Boštjan Kavčnik.
Športno gimnastiko so zastopali: Peter Lampret, Miha Šmigoc, Luka Bojanc in Sara King ter trenerja Aljaž Vogrinec in Klemen Bedenik.
Judo so zastopali: Andreja Leški, ki je nosila na otvoritvi slovensko zastavo, Ana Heberle, Anja Štangar, Patricija Brolih, Nastja Stopernik Pavlin, Ajda Koračin,Luka Harpf, Martin Hojak, Gregor Kocmut, Rok Polajžer in trenerji : Štefan Cuk ter Mitja Železnikar
Žensko odbojko so v Utrechtu zastopale: Eva Mori, Tina Korošec, Lana Ščuka, Anita Sobočan, Katja Mihalinec, Nina Čuk, Maja Pahor, Saša Zdovc, Nika Markovič, Ela Pintar, Katja Mihevc, Ana Bernardi in trenerji : Jože Časar, Urška Skarlovnik in Tina Pajanič.
Plavanje so zastopali: Chad Andoljšek, Diana Naglič, Blaž Demšar, Gaja Kristan, Neža Klančar, Ava Schollmayer, Luka Dover, Neža Kocijan, Gašper Bašič, Grega Popovič in trenerji Miha Koren, Jure Bučar in Urška Potočnik.
Slovenski tenis so na Nizozemskem zastopali: Gregor Kokalj, Tino Kovačič, Hana Mraz in Nika Kozar in trener Aleš Šporn (trener).
Rokomet so zastopali: Jakob Beđeti, Rok Cvetko ormoški, Rok Cvetko celjski, Blaž Husar, Blaž Janc, Urh Kastelic, Aleks Kavčič, Luka Kikanovič, Miha Kolmančič, Jaka Malus, Gal Marguč, Jan Prevolnik, Darko Stojnič, Žiga Urbič in Andraž Velkavrh ter trenerji Marjan Potokar, Saša Prapotnik, Goran Debelak in Uroš Krstič.
Tudi sodnice in sodnike je imela Slovenija v Utrechtu: Franc Herzmansky (športna gimnastika), Nuša Lampe (judo), Tamara Bregar in Klavdija Zorko (rokomet) in Ljubomir Globačnik (odbojka).
Otvoritev iger je trajala dobri dve uri, zaključila pa se s prižigom olimpijskega ognja. 

Strokovni štab v pričakovanju prve tekme proti Norveški.

In končno je v ponedeljek 15. julija nastopil prvi tekmovalni dan. Po opravljenem dopoldanskem treningu, ki je po pravilih trajal le 45 minut, si je ekipa ogledala odbojkarsko tekmo slovenskih deklet, ki so v predtekmovanju zaigrale proti Turčiji, Nemčiji in Italiji. Poleg odbojke so se fantje spoznali tudi z drugimi športi in tekmovalkami ter tekmovalci drugih športov.
Rokometna reprezentanca Slovenije je v predtekmovanju nastopala v skupini smrti skupaj z Norveško, Hrvaško in Nemčijo. Najprej poglejmo kako so se odvile tekme v predtekmovanju.

1. KROG: Slovenija – Norveška 25 : 20 (12 : 10)
Prva na vrsti je bila Norveška, katero so Slovenci že pred Utrechtom zelo dobro spoznali preko svežega video materijala, ki so ga dobili ob gostovanju na pripravljalnih tekmah v Avstriji. Zmagovalca je odločila boljša priprava na tekmo, saj so se Norvežani pripravljali na slovensko obrambo 6 – 0, strokovni štab pa se je odločil za presenečenje in pričel z obrambno različico 5 – 1, kar je nasprotniku povzročalo obilo težav. Ob odlični predstavi v obrambi je Slovencem uspelo voditi že z 20 : 12 (50. minuta), v zaključku tekme pa je sicer fizično močnejšim Norvežanom uspelo zaostanek znižati na končnih – 5 (25 : 20).

Prosti čas med tekmami so si slovenski rokometaši krajšali z ogledom tekmovanja v judu in ženskega turnirja v odbojki.

2. KROG: Slovenija – Hrvaška 31 : 28 (20 : 10)
Pred tekmo sta se reprezentanci udarili že petkrat na pripravljalnih tekmah v Gorišnici, Bugojnu, Zadru. Vseh pet tekem so dobili Slovenci. V glavah je bila to najtežja tekma, saj je bilo trenerski ekipi potrebno fantom vcepiti v možgane, da pozabijo na tekme z Hrvaško v preteklosti. Še vedno se je tu in tam pri kom porajalo vprašanje “Pa je ne bomo zdaj proti njim izgubili najpomembnejšo tekmo po petih zaporednih zmagah!” In fantom je uspel odličen 1. polčas za prelep pogled na semafor ob koncu 1. polčasa 20 : 10. V nadaljevanju so trenerji želeli spočiti glavne nosilce igre, a jim je načrt spodletel, saj so nasprotniki pred koncem približali le na tri točke zaostanka. Vseeno je ekipi uspelo obdržati mirne živce in tekmo pripeljati k srečnemu koncu in zasluženi zmagi.

Zaradi rdečega kartona je na tekmi proti Hrvaški počival Rok Cvetko celjski.

3. KROG: Slovenija – Nemčija 29 : 27 (14 : 13)
V skupini B so pred zadnjo tekmo v polfinale lahko napredovale Slovenija, Nemčija in Norveška. Mesta je bilo le za dve reprezentanci. Slovenija bi tudi v primeru poraza s tremi zadetki ostala prva v skupini. Tudi poraz s šestimi goli bi Slovenijo popeljal v polfinale kot drugouvrščeno ekipo predtekmovanja. V ekipi ni bilo prostora za kalkulacije, saj je to naloga matematičarjev in ne rokometašev oz. športnikov. Edini cilj ekipe je bila zmaga, tretja v vrsti in Slovencem je po hudi borbi uspelo ugnati Deutschland, ki je pred koncem celo povedla s 26 : 25. Pred tem je četa trenerja Saše Prapotnika zapravila vodstvo z 22 : 17. Z delnim izidom 4 : 1 je na koncu slavila Slovenija in se veselila prvega mesta v skupini.  

Utrinek pred tekmo z Nemčijo, kjer so si Slovenci po zmagi priborili polfinale.

POLFINALE: Slovenija – Švedska 24 : 23 (15 : 12
Švedska je izjemno naštudirala igro ter igralce Slovenije in je bila najtrši oreh na turnirju. Slovenija je imela težave z realizacijo meta (met Janca 1/12), ob tem Švedi niso dovoljevali lahkih zadetkov nasprotniku, ki je tako moral napadati na postavljeno obrambo. Švedska obramba 6 – 0 je bila visoka in čvrsta, tako sta sodnika Slovencem več kot desetkrat zaradi neaktivnega napada dvignila roki. Za vsak gol se je bilo potrebno potruditi do zadnjega atoma moči in ob koncu tekme so naši fantje zgledali kot “ožete cunje”. Zavladal je strah, da več ne bo moči za finalno tekmo, ki odloča o zlatu. Gol za finale je po minuti odmora 4 sekunde pred koncem zadel kapetan Jaka Malus. Pred tem je na golu Urh Kastelic pri izidu 23 : 23 dvakrat preprečil nasprotniku da povede. Glede na potek celotne tekme si Slovenci niso zaslužili poraza.

Miha Kolmančič, Andraž Velkavrh, Rok Cvetko ormoški razigrani po polfinalni zmagi proti Švedski.

FINALE: Slovenija – Norveška 28 : 23 (19 : 11)
Strah, da je polfinale fantom pobral preveč energije je bil povsem odveč, kar je bilo jasno vidno že po desetih minutah finala. Od samega začetka tekme so Slovenci trdno držali vse niti igre v svojih rokah in z agresivno obrambo povzročali obilico težav Norvežanom. Obramba na čelu z Kastelicem je bila odlična, v napadu je Blaž Janc tekmo končal pri metu 11/12 (dan prej v polfinalu levorokemu Jancu ni šlo in je tekmo končal pri metu 1/12) in zmagovalec je bil odločen praktično že v 1.polčasu. Igra Slovenije v prvem delu tekme je bila zares izjemna in je požela številne komplimente rokometnih strokovnjakov. V 2. polčasu Slovenija ni blestela, vendar je napake svojih soigralcev reševal najboljši vratar turnirja Urh Kastelic, ki je do konca zbral kar 26 obramb. Prav ste prebrali – 26 obramb! Kapa dol Urh. Slovenija je osvojila rokometni turnir v Utrechtu in se uvrstila Olimpijado mladih, ki bo potekala prihodnje leto na Kitajskem. Ob tem so fantje poleg zlata dobili še štipendije olimpijskega komiteja Slovenije.

Zlato je okrog vratu!

STATISTIKA:
Slovenija:
Kastelic 68 obramb (13,6 na tekmo), Urbič 14 obramb; Velkavrh, Stojnič, Husar 13, Kavčič 3, Kikanovič 3, Janc 30, Prevolnik 4, Cvetko O. 8, Malus 33, Beđeti 9, Kolmančič 4, Marguč 19, Cvetko C. 11.
Število doseženih zadetkov: 137 (27,40 na tekmo); število prejetih zadetkov: 121 (24,20 na tekmo – najmanj na prvenstvu).
Met posameznikov: Velkavrh 0/1 = 0%, Stojnič 0/0 = 0%, Husar 13/20 = 65%, Kavčič 3/6 = 50%, Kikanovič 3/13 = 23%, Janc 30/56 = 54%, Prevolnik 4/6 = 67%, Cvetko O. 8/13 = 61,5%, Malus 33/59 = 56%, Beđeti 9/13 = 69%, Kolmančič 4/7 = 57%, Marguč 19/32 = 59%, Cvetko C. 11/18 = 61 %.
Skupni met ekipe na turnirju: 133/244 = 56,14 % 
Število tehničnih napak na turnirju: 61 (12,20 na tekmo); število prekrškov na turnirju: 125 (25 v povprečju).

V finalu Utrechta je Slovenija z 28 : 23 (19 : 11) ugnala Norveško.