ROKOMET:
Reportaža iz Magdeburga
Marko Bezjak se je odlično znašel v rokometni NBA ligi

Bivši rokometaš Jeruzalema iz Ormoža, Gorenja Velenja in aktualni slovenski reprezentant, Marko Bezjak, se je po mesecu dni bivanja v 920 km oddaljenem Magdeburgu odlično znašel na rokometnem igrišu kot izven njega. 27 – letnika, ki prihaja iz ormoškega naselja Dolga lesa, je športna pot za naslednji dve leti odpeljala v Nemčijo k bivšemu evropskemu prvaku Magdeburgu. Leta 2002 je namreč ekipa Magdeburga v velikem finalu Lige prvakov najprej klonila v gosteh v Veszpremu z 21 : 23, nato pa se na povratnem srečanju pred 8.000 gledalci veselila zmage s 30 : 25. Zmagovalce Lige prvakov je vodil današnji trener THW Kiela Alfred Gislason, igrali so Christian Gaudin, Nenad Peruničič, Steffen Stiebler (danes tajnik kluba), Oleg Kulešov, Olaffur Stefansson, Christian Schone, Joel Abati, Gueric Kervadec in najbolj znani rokometaš Nemčije zadnjih dvajset let Stefan Kretzschmar. Poleg naslova Lige prvakov se Magdeburg lahko še pohvali z desetimi naslovi državnih prvakov Vzhodne Nemčije in enim državnim naslovom združene Nemčije (leta 2001): ” Gre za klub, ki je bil ustanovljen leta 1955 in je klub z bogato tradicijo. Mesto živi z rokometom in v minuli sezoni si je tekme kluba doma in v gosteh ogledalo kar 164.439 gledlacev ali 4.836 gledalcev v povprečju. Lani je ekipa zasedla 8. mesto, letos je cilj mesto ali dve višje. Prvi vtisi so odlični, tudi na pripravljalnih tekmah igramo odlično in smo osvojili v tem hipu dva najmočnejša turnirja v Evropi. Zmagali smo na turnirju Sparkassen in Kempa cupu. V prvem finalu smo z 31 : 30 premagali Gummersbach, v drugem pa Goppingen s 26 : 22. V povprečju igram po en polčas, saj si delim minutažo z nemški reprezentantom Michaelom Haassom (111 nastopov za Nemčijo). Ekipo sestavlja le 14 igralcev, ki so vsi po vrsti profesionalci tako, da treningi nemoteno potekajo dvakrat na dan. Poleg mene je še pet tujcev. Jure Natek iz Slovenije, vratar Gerrie Eijlers in kapetan Fabian van Olphen iz Nizozemske, odličen krožni napadalec Bartosz Jurecki iz Poljske in lani deseti strelec Bundeslige Robert Weber (168 zadetkov na 33 tekmah), ki je avstrijski reprezentant. Pred kratkim sem se vselil tudi v prelepo stanovanje ob starem delu reke Elbe, bistveno lažje pa bo, ko se mi bo v Nemčiji konec avgusta pridružila dekle Dominika in hčerka Lina. Velika zahvala, da sem uvodni krst lažje prestal gre tudi soigralcu Natku, ki mi je pomagal pri najnujneših zadevah,” je zadovoljen ob našem obisku povedal Mare.

Marko Bezjak (SC Magdeburg) je novi soigralec Bartosza Jureckega, poljskega reprezentanta

Osem Slovencev v Bundesligi
V rokometni NBA ligi bo letos nastopalo osem Slovencev. Kot smo že omenili bosta barve Magdeburga branila Bezjak in Natek (četrta sezona v Magdeburgu), vrste TV Emsdettena bo branil Uroš Paladin (Trimo Trebnje), dres Goppingena drugo leto zapored nosi Primož Prošt (prej Montpellier), Aleš Pajovič se je iz Magdeburga preselil v TUS Lubbecke, velikan Nenad Bilbija uspešna igra v GWD Mindnu, lanskoletnemu največjemu presenečenju lige TSV Hannovru Burgdorfu se je iz vrst Celja pridružil Borut Mačkovšek. V Bundesligi igrajo še nekateri znanci slovenskih rokometnih igrišč: Momir Rnič (Gorenje, Celje), Drago Vukovič (Gorenje), Duje Miljak (Ribnica), Branimir Koloper (Slovan), Janko Božovič (Slovan), Barna Puticzs (Cimos), Nikola Manojlovič (Gorenje, Cimos), Sergej Gorbok (Celje), Adnan Harmandič (Gorenje) in še koga smo mogoče pozabili.

Na finalni tekmi Sparkasse cupa je Bezjak (številka 25) Gummersbachu zabil štiri zadetke.

Gorenje bi lahko bil enakovreden tekmec Celju
Na Kempa cupu v Sindelfingnu je Magdeburg zaigral tudi proti Celju in ga ugnal z izidom 32 : 25 (16 : 11). Bivša Osa je prepričan, da bo prvenstvo zanimivo, čeprav poznavalci rokometa dajejo prednost Pivovarjem: ” Res, da je težko dati realno oceno po pripravljalni tekmi, vendar menim, da bi Gorenje kljub spremenjeni zasedbi lahko konkuriralo Celju, ki je prvi favorit slovenske elitne lige. Tu ne smemo pozabiti še na Maribor, ki je sposoben mešati štrene na vrhu. Sicer pa me Celjani z igro niso prepričali na turnirju Kempa cup. Moj matični in prvi klub Jeruzalem se bo tudi letos boril za obstanek v ligi. Verjamem, da ga bo tudi izboril, čeprav trenerju Saši Prapotniku in njegovim varovancem ne bo lahko,” je še povedal Bezjak in dodal:” Veseli pa me, da v Ormožu vedno več priložnosti dobivajo mladi igralci iz lastnega bazena, ki bodo čez čas morali prevzeti odgovornost na svoja pleča. Glede na nekaj zanimivih igralskih potencialov si srčno želim, da bo še kdo iz Ormoža v prihodnosti končal v Bundesligi. Seveda ob pravilni športni poti, ki ti jo nudi najprej domači klub. Ko si mlad so najvažnejše minute in ne denar ter ime velikega kluba, zato fantom svetujem naj ne živijo v oblakih, ampak naj postopoma gradijo svojo rokometno karijero”.

Magdeburg živi za rokomet

Na vsakem koraku se lahko vidi, da mesto Magdeburg (230.000 prebivalcev) živi za rokomet. Zeleno – rdeča je klubska barva, ki krasi številne domove. Športna dvorana Getec sprejme 7.221 gledalcev. Cene kart se gibajo od 13 do 28 EUR. Minulo sezono si je domače tekme v dvorani Getec v povprečju ogledalo 5.311 gledalcev. Takšen obisk Nemci pričakujejo tudi čez nekaj dni, ko bodo na generalki pred prvenstvom gostili poljsko Wislo Plock. Sicer najvišji obisk v povprečju beleži THW Kiel, katere tekme si je letos ogledalo kar 268.314 gledalcev (7.892 na tekmo). Skupaj si je vse tekme Bundeslige ogledalo neverjetnih 1.389.215 gledalcev (4.555 na tekmo). Sezona v Bundesligi se začne 24. avgusta, Magdeburg pa dan kasneje čaka gostovanje pri Goppingenu (trener Velimir Petkovič, Prošt, Rnič, Pevnov, Beljanski, Spaeth, Kraus, Oprea, Schone), katerega so porazili na turnirju Kempa cup.

Jure Natek je v Magdeburgu že cetrto sezono, Bezjak pa prvo od dveh sezon.

Vrstni red v sezoni 2013/14, napoved nemških strokovnjakov:
1. THW Kiel, 2. HSV Hamburg, 3. SG Flensburg, 4. Rhein Neckar Lowen, 5. Fuchse Berlin, 6. SC Magdeburg, 7. TSV Hannover Burgsdorf, 8. MT Melsungen, 9. Frisch auf Goppingen, 10. HSG Wetzlar, 11. TBV Lemgo, 12. Tus Lubbecke, 13. HBW Ballingen, 14. GWD Minden, 15. Vfl Gummersbach, 16. Bergischer SC, 17. ThSV Eisenach, 18. TV Emsdetten.

Marko Bezjak
rojen:
26. 6. 1986
višina: 184 cm
igralno mesto: srednji zunanji
klubi: Jeruzalem Ormož, Gorenje Velenje, SC Magdeburg
številka: v Ormožu in v Velenju – 6; v Magdeburgu – 25 (številko 6 nosi mladinski reprezentant Nemčije Matthias Musche)
reprezentanca: kadetska, mladinska, članska (49 nastopov) Slovenije