ROKOMET:
Pred slovenskim rokometom pomembni dnevi

Januarja 2013 smo uživali v predstavah slovenske reprezentance na Svetovnem prvenstvu v Španiji. Na koncu je naša reprezentanca zasedla 4. mesto, kar je za našo malo državo izjemen uspeh. Žal se nam nekaj mesecev kasneje ni uspelo uvrstiti na Evropsko prvenstvo na Danskem, ki je potekalo januarja 2014. Usodna je v kvalifikacijah bila Belorusija, ki je slavila sredi “rokometne” Ljubljane. Zdaj so pred četo selektorja Borisa Deniča za slovenski rokomet izjemno pomembni dnevi. Kvalifikacijski tekmi proti Madžarom za uvrstitev na SP, ki bo leta 2015 v Katarju. Po naravi sem optimist, vendar me je glede na moč madžarske reprezentance tokrat za uspeh naše izbrane vrste res strah. Ni dvoma, da so Madžari v vlogi absolutnih favoritov. Številni madžarski reprezentanti so na klubskem Final 4 v dresu Veszprema pokazali, da so v odlični formi. Predvsem Laszlo Nagy, Peter Gulyas, Gergo Ivancsik, Timuzsin Schuch. Prav slednji bo eden glavnih igralcev sosedskega derbija med Slovenijo in Madžarsko. Gre za čvrstega obrambnega igralca za katerega pravijo, da ima srečo, da je v dvoranah takšna galama, da se ne sliši pokanje kosti, ko nasprotni igralci končajo v njegovem objemu in objemu njegovih soigralcev. Seveda ne smemo še pozabiti na vratarja Rolanda Miklerja (Szeged), rokometnega virtuoza Gaborja Csazarja (Pariz), Mateja Lekaia (iz Celja se seli v Veszprem) in izjemnega trenerja Lajosa Mocsaia. Madžari v zadnjih letih v rokomet vlagajo izjemno velike finančne vložke in počasi se jim to z uspehi na klubski in državni sceni vrača nazaj. Tudi dvorane so polne navijačev. Ne obstajata pa več le Veszprem in Szeged, ampak se je kvaliteta razširila še na ekipe Csurga, Tatabanye, Balatonfureda. V reprezentanci Madžarske so le trije igralci, ki so si v tej sezoni služili kruh v tujini (Csazar, Lekai, Putics). V naši reprezentanci pa si bodo kruh doma v naslednjem prvenstvu služili le Klemen Ferlin (Gorenje Velenje), David Miklavčič (Celje PL), Niko Medved (Gorenje Velenje), Simon Razgor (Maribor), Mitja Nosan (Gorenje Velenje). Vsi preostali igralci se za preživetje borijo v tujini.
Vse našteto govori v prid Madžarom, vendar bo tudi tokrat o uspehu odločala želja po zmagi in po napredovanju na Svetovno prvenstvo, srčna igra do zadnjega atoma moči in seveda športna sreča. Naša reprezentanca bo zaigrala brez kaznovanih Uroša Zormana in Mihe Žvižeja, kar pa je lahko le plus za našo repko. Seveda če bodo ostali tokrat izkoristili dobljeno minutažo. Čakamo na končni “boom” Ormožana Marka Bezjaka v reprezentanci. Še vedno velja, da je Bezjak za razred ali celo dva boljši v klubskem dresu, ampak tokrat je jasno, da bo on alfa & omega naše izbrane vrste in da ima tokrat on škarje in platno v svojih rokah. Recept za uspeh z Madžari je vsem znan. Čvrsta obramba, hitri prehodi v polprotinapad, da dosežemo čim več lahkih zadetkov in “Bog daj” vratarja na petnajstih obrambah. Z napadi na postavljeno obrambo Madžarov nimamo veliko možnosti za uspeh.

Prva tekma je na sporedu v nedeljo 8. junija ob 14.30 uri v Veszpremu, povratna teden dni kasneje v Velenju ob 18.00 uri. Slovenija srečno!

Marko Bezjak v dresu SC Magdeburga v sezoni 2013/14:

odigranih tekem: 27
doseženi golov: 64
povrpečno golov na tekmo: 2,4
sedemmetrovke: 7/12
asistence: 35
kazenske minute: 4
ukradenih žog: 9
izgubljenih žog: 22; seštevek netočnih podaj (17) in tehničnih napak (5)

DSC_0132

DSC_0143

DSC_0153

DSC_0174

DSC_0204

DSC_0209

DSC_0217

DSC_0220

DSC_0316

DSC_0359

DSC_0435

DSC_0445