V okviru Antonovanja na Kogu je letos potekala že osma ČURKARIJADA, ki predstavlja ocenjevanje čurk in naslednji dan razglasitev rezultatov in pokušino:
V soboto je društvo Antonovanje na Kogu pripravilo že osmo Čurkarijado, na kateri so razglasili rezultate ocenjenih čurk, ki sta jih dan pred prireditvijo (v petek) ocenjevali strokovna in potrošniška komisija. Letos je na ocenjevanju sodelovalo 16 kmetij iz območja Ormoža, Ljutomera, Zlatoličja, Brežic, Kranja in Medžimurja na Hrvaškem, ki so na ocenjevanje prinesle 33 vzorcev čurk: 17 vzorcev črnih, 12 sivih in 4(štiri) vzorce belih čurk.
Dogodku primeren so pripravili tudi program na prireditvi, ki so ga tudi letos spremljali številni strokovnjaki in poznavalci. Med obiskovalci, ki so napolnili šolsko telovadnico sta bila tudi župan Ormoža Alojz Sok in župan Središča ob Dravi Jurij Borko. 5 Kogovska vinska kraljica Anja Kocjan pa je gostila tudi nekatere slovenske vinske kraljice. Tako smo v njeni družbi videli Bizeljsko, Ptujsko, Cekvenjaško vinsko kraljico, ter vinsko kraljico Jeruzalemske vinske ceste Matejo Štih. Zraven pa je bila tudi slovenska vinska kraljica Sara Stadler, ki je samo dan pred obiskom na Kogu predala krono novi slovenski vinski kraljici. Najprej je zbrane pozdravil Slavko Perc, predsednik Društva Antonovanje na Kogu, ki pravi, da s pred osmimi leti začetim projektom Antonovanja niso odkrili nič novega, vse je namreč že bilo tukaj, med nami. Želja vseh je, da se običaji ob godu svetnika Antona Puščavika ohranijo tudi bodočim rodovom, predvsem pa, da se v praznovanje vključi čim več počasi že izumrlih navad iz preteklosti. To jim glede na vse večjo popularnost Antonovanja na Kogu tudi uspeva.

Čar Kogovske ČURKARIJADE je tudi bogat kulturni program, kjer se predstavijo vse generacije na Kogu, od otrok iz vrtca naprej… Tako se je predstavila tudi domača folklorna skupina, ki deluje pod vodstvom Anice Pevec. Predstavili so se z odrsko postavitvijo z naslovom »Na sejmu«, ter ansambla RITEM in Družinsko ansambel PERC.

Najboljše rezultate za črno čurko in s tem zlata priznanja so po oceni strokovne komisije prejeli: Kmetija Žinko z Libanje, Kmetija Cimerman iz Stojncev in Kmetija Podplatnik s Hardeka. Za sive čurke sta bili podeljeni dve zlati, ki sta jih osvojili Kmetija Žinko z Libanje in Kmetija Franca Bolcarja z Dobrave. Kmetiji Žinko in Bolcar pa sta prejeli tudi zlati priznanji za bele čurke.
Komisija potrošnikov pa je kot najboljšo ocenila črno čurko Kmetije Sever iz Ljutomera, sivo čurko Kmetije Munda-Šprah iz Sodincev in belo čurko iz kmetije Franca Bolcarja z Dobrave.
Na 8. čurkarijadi so v okviru prireditve »Čurke in vino 2017», izbrali tudi najboljša kogovska vina k posameznim čurkam. Strokovna Komisija je odločila, da k (naj)črni čurki odlično gre Modra frankinja 2015 – Vinska klet Liam in Sinead Cabot (beri liam in Šined Kebot) iz Lačavesi; k (naj) sivi čurki: Renski rizling 2015, Pra-vino Čurin-Prapotnik, Kog in k (naj) beli čurki: Rumeni muškat 2015, Pra-vino Čurin-Prapotnik, Kog.

Prireditev se je zaključila s pokušino ocenjenih čurk, pravzaprav ni šlo za pokušino, pač pa za konkretno pojedino, kjer se je za 5 evrov vstopnine bilo možno do sitega najesti. K čurkam so postregli tudi zelje in repo, domači kruh in za povrh še sirovo pogačo. Da ne govorimo o kogovskih vinih, s katerimi smo zalivali specialitete. Prireditev je bila tudi priložnost za različne ponudnike, ki so svoje izdelke razstavljali oziroma prodajali na stojnicah pred vhodom v prireditveni prostor; in za ogled razstave risb na temo« Reja prašečiv v Prlekiji in Medžimurju«. Na natečaj je prišlo 121 risbic, ki so jih risali otroci iz vrtcev in šolarji nižje stopnje. Avtorji najlepših in najbolj domiselnih risbic pa so bili tudi nagrajeni. Najlepše risbice so prispevali:
1. Žan Pevec, iz Vrtca Kog
2. Erik Škedelj, iz vrtca Velika Nedelja in
3. Larisa Hebar, iz vrtca Ivanjkovci.

Med sodelujočimi osnovnimi šolami prve triade je prispelo 18 likovnih del. Najlepše so prispevali:
1. Živa Miklin, Osnovna šola Miklavž pri Ormožu, Podružnica Kog
2. Aneja Obran, Osnovna šola Sveti Tomaž,
3. Lučka Perc, Osnovna šola Miklavž pri Ormožu, Podružnica Kog.

Med osnovnimi šolami druge in tretje triade je na natečaj prispelo 29 likovnih del, nagrade so prejeli:
1. Eva Rakuša, Osnovna šola Miklavž pri Ormožu
2. Aleš Štrucl, Osnovna šola Miklavž pri Ormožu
3. Lea Polanec, Osnovna šola Miklavž pri Ormožu

Na natečaj je prispelo tudi 5 likovnih del OŠ Stanka Vraza. Najlepšo z naslovom “Pisani pujs” je narisala Samanta Ribič.