Ptuj je minuli konec tedna gostil turnir, ki spada med 16 največjih na svetovnem nivoju, ki se končal z izjemnim rezultatskim in organizacijskim uspehom za slovenski footgolf. Najboljši dokaz temu je uspešno izveden turnir visokega ranga FIFG 500, ki je na Golf igrišče Ptuj privabil 140 igralcev iz vsega sveta. Na »ptujski sveti travi« so nastopili igralci iz Argentine, Nizozemske, Slovaške, Češke, Madžarske, Italije, Turčije, Švedske, Francije, Hrvaške in Slovenije. V zelo dramatičnem dodatnem razigravanju je Uroš Krajnc, član Footgolf kluba Ptuj dokazal, da se lahko kosa z najboljšimi svetovnimi footgolfisti. Zmage sta dosegla tudi Renato Hvalec, član Footgolf kluba Pomurje v kategoriji seniorjev ter Nani Franc Matjašič, član Footgolf Sport Cluba M pri seniorjih nad 55 let.
Izjemna zmaga domačina Uroša Krajnca na Ptuju
Razplet je bil za slovenske predstavnike naravnost izjemen, saj so doma ostale zmage v vseh treh moških kategorijah: članski ter obeh veteranskih (+45 in +55 let). Posebej prestižna je tista Uroša Krajnca, ki je v izjemno dramatičnem zaključku ob vključenih TV-kamerah v neposrednem prenosu na Šport TV ugnal Slovaka Tomasa Bartka in odličnega Madžara Benca Bacskaia. Po dveh dneh igranja je bila omenjena trojica povsem izenačena na vrhu, vsi so odigrali 20 udarcev pod parom igrišča. Krajnc je imel pred zadnjim udarcem možnost, da zmaga že po rednem delu, a je imela žoga drugačne namene in se je pri drugem udarcu za kakšnih deset centimetrov skotalila mimo luknje št. 18 … Sledilo je razigravanje na dveh luknjah (5 in 18), po katerih sta bila Krajnc in Bartko znova izenačena, Bacskai pa je z udarcem več izpadel iz boja za zmago.
Veliki finale je potekal na luknji št. 17, vsak igralec je moral v petih poskusih iz razdalje kakšnih petih metrov čim večkrat spraviti žogo v luknjo. Slovaku je to uspelo v štirih poskusih, Slovencu pa v vseh petih! Čestitke, pomešane z glasnim aplavzom, so začele deževati. Uroš Krajnc je povsem zasluženo premagal mednarodno konkurenco, ki je v Slovenijo prišla z visokimi pričakovanji.
Zmagovalec Uroš Krajnc nam je po tekmi povedal: »Z zmago sem nadvse zadovoljen! Veliko nas tukaj na Ptuju igra zelo dobro, tokrat je na moje veliko veselje uspelo zmagati meni. V obeh dnevih tekmovanja sem vzel zadevo zelo resno, igral sem umirjeno, brez kalkulacij o končnem rezultatu, zgolj od luknje do luknje. Do predzadnje luknje npr. sploh nisem vedel, ali sem še v igri za zmago ali ne. Takrat so mi fantje povedali, da lahko ob dveh birdijih zmagam, uspel mi je samo eden. Sledilo je razigravanje, ki se je tokrat izšlo po mojih željah. Bil sem že večkrat v takšnih situacijah, a se mi velikokrat ni izšlo, tokrat pa sem bil povsem sproščen in odločen, da grem do konca. Uspelo je, tudi zaradi tega, ker igrišče poznam do potankosti. Vsi četrtkovi treningi so se tokrat obrestovali”.
Iz domačega kluba FGK Ptuj so bili v TOP 30 še nekateri igralci, v prvi vrsti Dejan Novak, ki je tekmovanje končal na 5. mestu (-18), 13. je bil Damjan Turk (-15), 21. Dalen Dabič Simonič, 23. Jure Pignar, 24. Ian Emeršič (vsi -12) in 29. Žan Susman (-11).

Dve pomembni zmagi med seniorji

V konkurenci veteranov (nad 45 let) je zmagal Renato Hvalec (FGK Pomurje, -11), najboljši član FGK Ptuj je bil Milan Kristovič na 17. mestu (-5). Med veterani (nad 55 let) je še drugič letos slavil Nani Franc Matjašič (Footgolf Sport club M, -2), tik za njim je bil po dodatnem razigravanju Ptujčan Darin Repič (0). Šesti je bil tokrat Miran Perič, ki je pred tednom zmagal na podobnem turnirju na Madžarskem.
»Občutki po zmagi so fantastični! Tekma je potekala na odlično pripravljeni zelenici, vzdušje je bilo izjemno, organizacijsko je bilo vse na visokem nivoju, tudi gledalci so na koncu dodali svoje – res smo lahko vsi skupaj uživali. Da sem uspel ponoviti zmago iz Bovca je nekaj, kar sem si lahko samo želel. Odločilnih je bilo zadnjih devet lukenj, kjer sem odigral res dobro in rezultat ni izostal,« je po zmagi dejal Franc Nani Matjašič.
Z razpletom turnirja so bili zadovoljni tudi Damijan Turk, predsednik Footgolf zveze Slovenije, Nejc Bedrač, vodja tekmovanja in Matija Brodnjak, predsednik Footgolf kluba Ptuj, ki so dejali. “Ptujski turnir je pokazal, da smo v sedmih letih delovanja Footgolf kluba Ptuj in petih letih Footgolf zveze Slovenije, naredili pomembne korake v pravo smer. Vsako leto nadgrajujemo aktivnosti in ne pretirava se z nerealnimi aktivnostmi. Med klubi vlada pozitivna tekmovalna konkurenca, vsi skupaj pa smo kot slovenska footgolf družina, ki odlično sodeluje in se spoštuje. Letošnje leto je zagotovo na prepoznavnost zelo pozitivno vplival neposredni TV prenos turnirjev iz Bovca in Ptuja na Šport TV, kjer je del programa komentiral tudi aktualni svetovni prvak Matias Peronne, ki se vedno znova zelo rad vrača v Slovenijo. Letos žal zaradi poškodbe ni igral, kljub vsemu pa je pokazal spoštovanje do slovenskega footgolfa in v Slovenijo pripeljal kar osem argentinskih tekmovalcev, ki so v večini prvič nastopali na evropskih tleh. Lahko smo ponosni na minulo delo, uspešen turnir na Ptuju pa bo dal vsem slovenskih klubom veliko motivacije za prihodnost.”
Avtorji prispevka in naslovne fotografije: Footgolf kluba Ptuj
Na naslovni sliki: Uroš Krajnc