Kolektiv Oljarne in mešalnice Središče ob Dravi je v sodelovanju z domačim Turističnim društvom tudi letos pripravil „Praznik buč“, ki vsako leto v Središče privabi vse več obiskovalcev, pa tudi sodelujočih na prireditvi.

Središka Oljarna ima vel kot 100 letno tradicijo ( Foto: Karolina Putarek)

Tradicionalna pridelava olja...(Foto: Karolina Putarek)

Dan odprtih vrat .... (Foto:Karolina Putarek)

33 buč za 1 liter bučnega olja (Foto:Karolina Putarek)

9.praznik buč ( Foto:Karolina Putarek)

Tako kot vse – je tudi letošnja prireditev bila izredno dobro obiskana.Po prvih ocenah se je v teku dneva na dvorišču Oljarne  obrnilo čez tisoč obiskovalcev iz vse Slovenije, pa tudi iz tujine, kar je še en dokaz, da v Oljarni vedo izredno dobro poskrbeti za promocijo svojega izdelka.
„Praznik buč“   je tako tudi letos prinesel vrsto dogajanj:
Od nastopov pevcev, godcev, plesalcev in humoristov, do bogate kulinarične razstave, in razstave izdelkov domačih in okoliških rokodelcev ter obrtnikov. Na razstavah namreč sodeluje vse več tistih, ki lahko pokažejo „to in ono“
pa naj so to člani gostujočih Turističnih društev ali posamezniki.

Dragica Florjanič - koordinatorica prireditve (Foto:Karolina Putarek)

Članice TD Središče ob Dravi (Foto: Karolina Putarek)

Lukarice iz Dornave ( Foto:Karolina Putarek)

Marta Gregorc s svojimi dobrotami ( Foto:Karolina Putarek)

Člani TD BREZA Pragersko so se kuhali juho iz buč.... (Foto:Karolina Putarek)

Jedi iz bučnega olja in buč.... ( Foto:Karolina Putarek)

V Oljarni, ki se ponaša z več kot 100 letno tradicijo  prodajo vsako leto od 20 do 30 odstotkov bučnega olja več. Letno v Oljarni pridelajo čez 100 tisoč  litrov čistega bučnega olja. Okrog 180 ton bučnic pridelajo na lastnih 230-tih hekratjih kmetijskih površin   sami; do 120 ton bučnic   pa odkupijo od kmetov iz okolice.
Najbolj cenjeno in iskano je čisto bučno olje, ki ima poleg uporabne vrednosti tudi zdravilno vrednost, pravijo v Oljarni, kjer še vedno prisegajo na tradicionalni postopek proizvodnje, je povedal Franc Krabonja – tehnični direktor podjetja Jeruzalem Ormož SAT d.d.

Razstava jediiz buč (Foto:Karolina Putarek)

Buče..... (Foto:Karolina Putarek)

IN ŠE NEKAJ UTRINKOV:

Sicer pa je tudi minuli, letos že deveti praznik buč“ v Središču ob Dravi bila velika celodnevna prireditev. Poleg pestre izbire jedi iz buč, bučnic in bučnega olja se je tako ob zvokih izvrnih ljudskih pesmi in glasbe bilo možno seznaniti tudi s prenekatero pozabljeno dejavnostjo povezano z bučami. Sploh pa kakšen liter svežega bučnega olja tudi kupiti.

KUNŠTNI PRLEKI so “PRAZNIK BUČ” v Središču ob Dravi namenili snemanju svojega novega filma “Med Muro in Dravo” ( Foto: Karolina Putarek)