Kolektiv Oljarne in mešalnice Središče ob Dravi je v sodelovanju z domačim Turističnim društvom tudi letos pripravil „Praznik buč“, ki vsako leto v Središče privabi vse več obiskovalcev, pa tudi sodelujočih na prireditvi.
Tako kot vse – je tudi letošnja prireditev bila izredno dobro obiskana.Po prvih ocenah se je v teku dneva na dvorišču Oljarne obrnilo čez tisoč obiskovalcev iz vse Slovenije, pa tudi iz tujine, kar je še en dokaz, da v Oljarni vedo izredno dobro poskrbeti za promocijo svojega izdelka.
„Praznik buč“ je tako tudi letos prinesel vrsto dogajanj:
Od nastopov pevcev, godcev, plesalcev in humoristov, do bogate kulinarične razstave, in razstave izdelkov domačih in okoliških rokodelcev ter obrtnikov. Na razstavah namreč sodeluje vse več tistih, ki lahko pokažejo „to in ono“
pa naj so to člani gostujočih Turističnih društev ali posamezniki.
V Oljarni, ki se ponaša z več kot 100 letno tradicijo prodajo vsako leto od 20 do 30 odstotkov bučnega olja več. Letno v Oljarni pridelajo čez 100 tisoč litrov čistega bučnega olja. Okrog 180 ton bučnic pridelajo na lastnih 230-tih hekratjih kmetijskih površin sami; do 120 ton bučnic pa odkupijo od kmetov iz okolice.
Najbolj cenjeno in iskano je čisto bučno olje, ki ima poleg uporabne vrednosti tudi zdravilno vrednost, pravijo v Oljarni, kjer še vedno prisegajo na tradicionalni postopek proizvodnje, je povedal Franc Krabonja – tehnični direktor podjetja Jeruzalem Ormož SAT d.d.
IN ŠE NEKAJ UTRINKOV:
Sicer pa je tudi minuli, letos že deveti praznik buč“ v Središču ob Dravi bila velika celodnevna prireditev. Poleg pestre izbire jedi iz buč, bučnic in bučnega olja se je tako ob zvokih izvrnih ljudskih pesmi in glasbe bilo možno seznaniti tudi s prenekatero pozabljeno dejavnostjo povezano z bučami. Sploh pa kakšen liter svežega bučnega olja tudi kupiti.
KUNŠTNI PRLEKI so “PRAZNIK BUČ” v Središču ob Dravi namenili snemanju svojega novega filma “Med Muro in Dravo” ( Foto: Karolina Putarek)