Med dobitniki priznanj na 24.razstavi „Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju“, ki je potekala od 16.do 19 marca, je za štiri vrste svojega kruha zlata priznanja prejela tudi ZDENKA KRALJ „Peka domačega kruha pri Kralovih“, iz Pavlovcev 28.

Na razstavi je bilo sicer na ogled postavljenih kar 1173 izdelkov iz 750tih slovenskih kmetij, ki so za svoje izdelke prejeli 1103 priznanj in 76 znakov kakovosti.
Razstava „Dobrote slovenskih kmetij“ na Ptuju je ena izmed prestižnejsih razstav v Sloveniji, ki vzpodbuja razvoj podeželja oziroma dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, sploh pa ohranjanje kulinarične kulturne dediščine, ter približevanje domače hrane ljudem. Zato ni slučajno, da se je razstave s svojim kruhom iz krušne peči udeležila tudi Zdenka Kralj iz Pavlovcev in priznanja prejela za rženi kruh, koruzni kruh, ajdov kruh z orehi in sadni kruh – vse pečeno v krušni peči. Zdenki, ki se z dopolnilno dejavnostjo „peka kruha“ ukvarja že 10 let priznanja veliko pomenijo, sploh pa so ji vzpodbuda za trud vnaprej.

Zbirka priznanj pri Kralovih

Na kmetiji pri Kralovih se s peko kruha ukvarjajo že več kot sto let. Recepte in določene spretnosti prenašajo gospodinje iz roda v rod. Kruh pri Kralovih je namreč še vedno takšen kot so ga pekle že prababice. Kruh pečejo tri krat na teden, začnejo ob 10tih zvečer, ob 5tih zjutraj pa že pridejo prve stranke. Zdenki pri peki pomaga mož in tudi otroci. Mož Ludvik je v glavnem zadolžen, da zakuri peč in jo segreje na pravo temperaturo. Kuri z bukovimi ali borovimi drvi, je povedal, ta drva namreč dajejo najprimernejšo toploto. V eni noči opravijo 10 pek. Na teden to pomeni 250 hlebčkov kruha.

Zdenka in Ludvik KRALJ ostajata zvesta tradiciji domače peke kruha

In kar je najpomembnejše: Kruh pri Kralovih je pripravljen iz domače moke, za katere žita pridelajo na lastni kmetiji. Kupite ga lahko v torek, petek in v soboto. Imajo številne redne stranke, ki po kruh hodijo k njim domov, dobi pa se tudi v nekaterih trgovinah v okolici. Pa tudi večje količine kruha, pa tudi pogač je možno naročiti, kdajkoli izven delovnega časa. Poleg domačega mešanega, rženega, koruznega, ajdovega z orehi in sadnega kruha, v krušni peči spečejo tudi ajdove pogoče, kvasenice, pa seveda postružjače.

(Foto: Karolina Putarek)