V okviru prireditev GRAJSKI DAN DOŽIVETIJ ZA OTROKE IN DRUŽINE, je JZ za turizem, kulturo in šport včeraj (sobota, 31.avgust) pripravil že tretjo prireditev LOV NA ZAKLAD. Dogodek, ki je potekal od 11.do 13.ure je potekal na dvorišču ormoškega gradu in v parku, vse skupaj pa je spominjalo na srednjeveški čas, takšnega kot ga poznamo iz filmov ali knjig.
V dveh urah se je tako čas vrnil kar nekaj stoletij nazaj. S pomočjo Društva cesarsko kraljevi Ptuj oziroma umetniške skupine Graciosa so grad in okolico preplavile grajske dame, njihovi podložniki, vitezi, grajski norčki, pa tudi kuhar Bojan ni manjkal, ki je za goste pripravil pristno srednjeveško jed ter ponudniki “Destinacije JERUZALEM” z domačimi sokovi; seveda pa ni manjkala srednjeveška glasba, ki je vzdušje napravila še bolj pristno. Vsega je bilo: vitez je obiskovalcem predstavil viteško orožje (meč so otroci lahko celo prijeli v roke…), grajski pisar je s peresom zapisoval vse kar je bilo treba zapisati, dvorne dame so se sladko nasmihale, služničad je skrbela za postrežbo… Da pa mladim obiskovalcem ne bi bil dolg čas, so jih dvorne dame popeljale na »lov za zakladom«. Pot ni bila enostavna, saj so jim pripravile kar nekaj zadolžitev: od streljanja z lokom, do skakanja v vrečah ter občutljivega prenašanja jajc in podobno.
V glavnem je šlo za odlično prireditev, ki je tako otrokom kot njihovim staršem pričarala prijeten zaključek počitnic. Bilo je zabavno, čarobno, a tudi zelo poučno, predvsem pa nevsakdanje in daleč, daleč od siceršnje sodobne otroške zabave…

S prireditvijo bodo kandidirali za nagrado JAKOB 2020

Kot je povedala direktorica JZ za turizem, kulturo in šport Andreja Brglez, bodo s prireditvijo kandidirali za nagrado JAKOB. Gre za mednarodno nagrado za inovativnost v turizmu, ki jo na sejmu Alpe-Adria podeljujemo vsako leto. Naslovna tema razpisa 2020 se glasi: »Inovativne turistične vsebine in programi v gradovih in dvorcih«, in tako na Javnem zavodu menijo, da je dogodek »Lov na zaklad« pravšnji za prijavo na natečaj. »Morda prireditev ni nekaj posebnega«, je še dodala Brglezova, a meni, da pa je prav, da je tudi Ormož zraven.
Na sejmu Alpe Adria, bodo v letu 2020 nagrado JAKOB podeljevali desetič. Tako bo mednarodna strokovna žirija izmed prispelih vlog izbrala pet najboljših projektov. Med njimi bo izbrala najboljšega, ki bo prejel nagrado Jakob za določeno leto, hkrati pa bo prejel tudi naziv ambasador inovativnosti v turizmu za področje tematike razpisa v tistem letu.
Koordinatorka prireditve Dajana Horvat iz JZ za turizem, kulturo in šport, pravi, da takšnih prireditev tudi v bodoče ne bo manjkalo, tako, da si le vzemite čas in bodite zraven!

Ukradeni trenutki:

Fotografije v nadaljevanju: VALERIJA NOVAK