V okviru letošnjega 57.sejma AGRA v Gornji Radgoni je bilo tudi 45.ocenjevanje vin. Ocenjevanja so sicer potekala v juliju, v dneh sejma pa so razglasili rezultate.

Letos so PRVIČ podelili tudi nagrado Stanka Čurina in sicer za najbolje ocenjeno vino. Iz rok ministrice dr. Aleksandre Pivec (vnukinje Stanka Čurina) je nagrado prejel Jožef Prus iz Vinske kleti Prus iz Krmačine pri Metliki za renski rizling, ledeno vino, 2016.

Komisije so v štirih dneh ocenile 678 vzorcev vin 209 vinarjev: na rednem delu ocenjevanja je sodelovalo 599 vzorcev vin 174 vinarjev iz treh držav, na ocenjevanju bio-vin pa 30 vzorcev 10 vinarjev. Na prvo ocenjevanje tramincev pa je 25 vinarjev iz štirih držav prineslo svojih 49 najboljših tramincev.

»Število vzorcev je preseglo lansko ocenjevanje za skoraj 20 odstotkov, in je bilo največje v zadnjih 10 letih«, je na podelitvi priznanj povedal predsednik ocenjevalnih komisij Mojmirja Wondre ter dodal, »letnik sicer ne spada med najboljše v zadnjem desetletju. Zaradi slabših vremenskih razmer v fazi dozorevanja grozdja so vina na splošno nekoliko tanjša, na alkoholu šibkejša, vendar pa sortno lepo izražena in pitka, je pojasnil. Ocenjevalci so bili navdušeni na sortnostjo in izraženostjo arome, pohvalili pa so tudi kakovosti penin in pitkost rdečih vin«.
Na ocenjevanju so med drugim podelili 11 šampionov kakovosti, vina pa so prispela na ocenjevanje iz Avstrije, Nemčije, Hrvaške, Severne Makedonije in Slovenije.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec je o dogodku na svojem FACEBOOK profilu zapisala:

“Stanko je bil vinar, ki se ni nikoli zadovoljil s povprečnim, ni se zadovoljil z dobrim, vedno je želel biti najboljši. In z veliko vztrajnostjo, znanjem in srcem je v vinogradništvu dosegel vse, kar se doseči da”, s temi besedami je predsednik uprave Pomurskega sejma, g. Janez Erjavec napovedal podelitev PRVE nagrade Stanka Čurina, ki se jo podeljuje za najboljše ocenjeno vino na sejmu Agra.
Dragi dedek z največjim ponosom in častjo, sem to nagrado imela čast podeliti premierno. Vem, da si ponosen! Jaz pa grem skozi z življenje s tremi največjimi vrednotami, ki si mi jih privzgojil in me za vedno vežejo na tebe: ljubezen do dela, poštenost in pravičnost in neizmerna vztrajnost za doseganje ciljev!”

Foto: Prlekija-on-net in arhiv MKGP