Suša je slovenske vinogradnike prisilila k bolj zgodnji trgatvi, ki bo na Ormoškem, Metliškem in Bizeljskem potekala že v drugi polovici avgusta. Vreme je tudi sicer oklestilo letošnji pridelek, a kakovost vina bo, v kolikor ne bo trgatev presenetil dolgotrajnejši dež, po napovedih vinarjev na visoki ravni.

V največji slovenski vinski kleti P&F Jeruzalem, ki odslej na trgu nastopa pod novim krovnim imenom kleti Puklavec Family Wines, letos pričakujejo okoli 3,5 milijona litrov vina.

V kleti pravijo, da je za vinogradnike letošnje leto bilo precej neugodno: spomladi je vinograde prizadela pozeba, kjer se je pokazalo, da so absolutne lege še vedno tiste, kjer je trta najmanj trpela. Pozebi je sledila suša, ki je prinesla tudi nekaj toče. Pričakujejo, da bo zaradi vremena proizvodnja letos za okoli 20 odstotkov manjša kot v povprečnem letu.

Suša je vzpodbudila trto, da je začela prisilno zoreti, zato bodo trgatev letos začeli 23. avgusta, kar je dokaj zgodaj, saj so v zadnjih desetletjih z njo začeli v prvi polovici septembra. »Običajno trta cveti v začetku junija, kar je bilo tudi letos, zato smo pričakovali normalno trgatev v začetku septembra. A zaradi suše se grozdje že mehča, ima dobro razvito aromatiko, a sladkorji so še razmeroma nizki, kisline pa razmeroma visoke. Trenutno bo količina še zadovoljiva. Sedaj lahko pričakujemo dobro, relativno visoko kakovostno trgatev, grozdje je zdravo, ni pojava bolezni ne na trti ne na grozdju, » pojasnjujejo v kleti P&F.

Trenutno se najbolj bojijo, da bi jim dolgotrajen dež ponagajal med trgatvijo, drugače pa menijo, da vremenskih posledic na starejših trtah letošnje vreme ne bo pustilo, pri mladih nasadih pa se lahko zgodi, da nekatere trte ne bodo preživele.

Naslovna fotografija je simbolna (arhiv KTV)