Policisti policijske postaje Ormož so ob opravljanju rednih nalog v času od 7:00 ure dne 11. 8. 2017, do 7:00 ure dne 14. 8. 2017 obravnavali naslednje pomembnejše dogodke:

PETEK 11. 8. 2017

Ob 08.21 uri smo na parkirnem prostoru v Ormožu obravnavali poškodbo osebnega avtomobila, kjer je neznani voznik trčil v parkiran osebni avtomobil.

Ob 09.19 uri smo v Ormožu obravnavali sum prekrška, kjer je prijaviteljica prijavila, da je na prehodu za pešce v Ormožu prečkala prehod za pešce v trenutku, ko je nanj zapeljalo tovorno vozilo. V zvezi okoliščin in voznikom tovornega vozila poizvedujemo. Po zbranih obvestilih sledi ustrezen ukrep.

Ob 11.22 uri smo bili obveščeni o tatvini denarja iz hiše v Lahoncih.

Ob 12.45 uri smo bili obveščeni o tatvini gradbenega materiala v Libanji.

Ob 16:41 uri smo bili obveščeni o kršitvi javnega reda in miru v zasebnem prostoru, kjer je partner vpil in žalil partnerico. Partnerju je bil izdan plačilni nalog.

SOBOTA 12. 8. 2017

Ob 01.45 uri smo v naselju Obrež obravnavali prometno nesrečo z udeležbo divjadi.

Ob 05.30 uri smo v naselju Veliki Brebrovnik obravnavali prometno nesrečo z udeležbo divjadi.

Ob 10.30 uri smo v okolici Ormoža pri kontroli prometa ustavili osebno vozilo, v katerem je tujec državljan Hrvaške, prevažal 4 tujce, državljane Turčije. Prav tako smo ugotovili, da je bil v svojem vozilu kot predhodnica tudi državljan Hrvaške. Obema državljanoma Hrvaške, smo zaradi suma kaznivega dejanja pridržali in ju bomo s kazensko ovadbo zaradi Kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države privedli k preiskovalnemu sodniku. Državljani Turčije so bili po postopku vrnjeni hrvaškim varnostnim organom.

Ob 01.05 uri smo v naselju Sveti Tomaž vozniku osebnega vozila zaradi vožnje pod vplivom alkohola odvzeli vozniško dovoljenje in prepovedali nadaljnjo vožnjo.

Ob 02.43 uri smo v naselju Ormož voznici osebnega vozila zaradi vožnje pod vplivom alkohola odvzeli vozniško dovoljenje in prepovedali nadaljnjo vožnjo.

NEDELJA 13. 8. 2017

Ob 15:59 smo v Pušencih obravnavali kaznivo dejanje »Zatajitve«. V zvezi kaznivega dejanja še zbiramo obvestila.

Ob 19.57 uri se je policijski postaji oglasil občan, kateri je na relaciji Trgovišče – Cvetkovci na glavni cesti z osebnega avtomobila izgubil računalniško platneno torbo z dokumenti in denarjem.

Ob 20.36 uri je bil v naselju Trgovišče zaustavljeno voznik osebnega avtomobila, kateri je imel 0.48 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Vozniku je bilo na kraju začasno odvzeto vozniško dovoljenje ter izdan plačilni nalog.

Ob 21.45 sta se na policijski postaji oglasila dva državljana R Hrvaške, katera sta prijavila tatvino denarja in ročne ure na območju kopališča Terme 3000 v Moravskih toplicah. Zadeva bo odstopljena krajevno pristojni policijski postaji.

Napoved aktivnosti za ponedeljek dne 14. 8. 2017:
– ob rednem delu bodo policisti izvajali v cestnem prometu meritve hitrosti z laserskim merilnikom in ugotavljali prisotnost alkohola pri voznikih,
– v času od 21. 8. do vključno 27. 8. 2017 bomo na območju PU Maribor izvajali poostrene aktivnosti, s poudarkom na nadzoru hitrosti v cestnem prometu.

OCENA PROMETNO VARNOSTNIH RAZMER

Prometno varnostne razmere na območju PU Maribor so bile v obdobju od 1. 1. do 31. 7. 2017 slabe in podobne kot v enakem obdobju 2016 (v letu 2016 so bile prometno varnostne razmere na območju PU Maribor najslabše v zadnjih petih letih). V tem obdobju smo obravnavali 1.858 (2.030) ali 9 % manj prometnih nesreč. Od tega smo obravnavali 11 (12) prometnih nesreč s smrtnim izidom in 630 (728) ali 14 % manj prometnih nesreč s telesnimi poškodbami. V teh prometnih nesrečah je 12 (13) udeležencev umrlo, 58 (49) je bilo hudo telesno poškodovanih in 773 (947) ali 18 % manj lahko telesno poškodovanih.

Najpogostejši vzroki hujših prometnih nesreč so bili neprilagojena hitrost, nepravilna stran/smer vožnje in neupoštevanje pravil o prednosti. Problematika hitrosti je na območju PU Maribor v obdobju od 1. 1. do 31. 7. 2017 slaba oz. podobna kot v primerjalnem obdobju 2016. V navedenem obdobju se je na območju PU Maribor zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo 216 (231) ali 6 % manj prometnih nesreč. V teh prometnih nesrečah je 6 (6) udeležencev umrlo, 18 (17) je bilo hudo in 125 (154) ali 19 % manj lahko telesno poškodovanih.

Problematika neprilagojene hitrosti na območju PU Maribor v I. polletju 2017 najbolj izstopa na cestah v naseljih (na njih se je zgodil 71 % delež prometnih nesreč), kjer vozniki motornih vozil dovoljene hitrosti vožnje pogosteje prekoračujejo. Glede na posledice je problematika neprilagojene hitrosti izstopala tudi na regionalnih cestah. Prometne nesreče zaradi neprilagojene hitrosti se pogosteje dogajajo ob koncu tedna (predvsem četrtki, petki in nedelje). Glede na urne intervale so tovrstne prometne nesreče najpogostejše v jutranjem in popoldanskem času. V povezavi s problematiko hitrosti izstopa tudi problematika alkohola, kot sekundarnega vzroka prometnih nesreč, saj povzročitelji prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti pogosto vozijo pod vplivom alkohola (delež alkoholiziranih povzročiteljev je pri prometnih nesrečah zaradi neprilagojene hitrosti v letošnjem letu znaša 23 %, medtem ko je skupni delež 10,4 %).

AKTIVNOSTI V ČASU NADZORA

V času izvajanja nadzora bomo na PP Ormož med rednim delom zagotovili intenziviranje aktivnosti na področju nadzora hitrosti. Pri tem bomo skladno z lokalno problematiko načrtovali lastne poostrene aktivnosti. Prioritetno bomo nadzor hitrosti izvajati pri izvajanju nalog na kritičnih odsekih cest in v okolici šol.

Vsem kršiteljem, ki bodo prekoračili hitrost vožnje, bodo policisti odrediti preizkus alkoholiziranosti.

Poleg izvajanja aktivnosti med rednim delom, se bodo na območju PU Maribor izvajale naslednje aktivnosti:

V ponedeljek, 21. 8. 2017, se bo v času od 7.00 do 14.00 izvajal poostren nadzor cestnega prometa, s poudarkom na ugotavljanju prekoračitev hitrosti po metodologiji »Veriga«.

PRIPRAVILA:
Aleš Meško, policist I
in Edvard Cvetko, komandir