Članice Aktiva kogovskih kmečkih žena, ki deluje znotraj Turistično kulturnega društva KOG so v petek zvečer v okviru dogajanj »Poletje na Kogu 2017« pripravile prireditev V BABIČINI KUHINJI OB VINU IN GLASBI. Letos je bila to že tretja tovrstna prireditev, ki se dogaja v kleti Košarkine hiše na Kogu in predstavlja odlično kulinarično-vinsko prireditev. Gre za ohranjanje bogate kogovske kulinarične dediščine, za jedi, ki so včasih na vasi bile vsakdanje. Značilnost teh jedi je, da so izredno kalorične, predvsem dobro zabeljene z »zoblom«, kar je bilo nujno, da so ljudje bili kos napornemu delu v vinogradih in na poljih.
Na prireditvi V BABIČINI KUHINJI OB VINU IN GLASBI pa so k jedem postregli še z domačimi vini in kulturnim programom.
Vse se začne z zbiranjem gostov pred vhodom v klet Košarkine hiše, ki ga osvetljujejo bakle (dogajanje se prične ob 20.uri), in ko postrežejo z »aperitivom«. Letos so tako goste pričakali s penino PUKLAVEC FAMILY WINES. Ob plačilu konzumacije (15 evrov), vsak obiskovalec dobi leseno žlico, ki jo lahko odnese za spomin domov, sicer pa si ob vstopu vzame še lončeno skledico, ki je potrebna za pokušino hrane. Vsa hrana se poje stoje ob sodih, ki služijo kot mizice, sicer pa se v kleti nahaja tudi nekaj okroglih lesenih mizic. Tokrat so za blizu sto zbranih gostov pripravili pet »hodov«. Hrano postrežejo »kogovski dečki« v črnih hlačah, belih srajcah in črnih metuljčkih. S tem, da vsako hrano tudi predstavijo, prav tako pa vino, ki ga postrežejo ob določeni jedi.
Tako le letos na jedilniku bilo sledeče:
– Oljova govedina, kruh, ocvirkov namaz in ŠIPON PRA VINO Čurin-Prapotnik
– Fižolčkina župa, zabeleni sirovi štruklji in ZVRST KMETIJA LUKMAN
– Mušničjakov zos, zabeleni žličjaki in RENSKI RIZLING VINO PLEMENIČ
– Endivija z zoblom, hejdinska kaša, svinjska pečenka in LAŠKI RIZLING MIRO VINO
– Hejdinski koh (sladica) in ŠIPON VINO GRLICA

Oljova govedina, ocvirkov namaz, kruh…

Fižolčkina župa…

Mušnjičjakov zos, zabeleni žličjaki…

Zabeleni sirovi štruklji…

Endivija z zoblom, hejdinska kaša, svinjska pečenka…

Med “hodi” so zapeli KOGOVSKI DEČKI, pod vodstvom Aleša Lubija; Janko Klajnčar oblečen v opravo iz časa pesnika in pisatelja, rojaka Božidarja Flegeriča (1841-1907) pa je odrecitiral eno izmed Flegeričevih pesmi.

Kogovski dečki

Eden izmed “hodov”…

Zbrani v kleti Košarkine hiše…

Prireditev V BABIČINI KUHINJI OB VINU IN GLASBI je le ena izmed prireditev, ki so jih pripravili v okviru dogajanj POLETJE NA KOGU 2017, sledi še:
Nedelja, 13. 8. 2017:
– ob 9.uri: Kolesarjenje po šiponovi poti in pohodniško potepanje po Kogu (zbirališče pred OŠ Kog)
– ob 20. uri: Glasbeni večer družine Ivančič in Škrlj (cerkev Kog)
Petek, 18. 8. 2017:
– ob19. uri: Nočni turnir v malem nogometu
Sobota, 19. 8. 2017:
– ob 14. uri: Vinski festival in družabno srečanje
*prihod vitezov vina in vinskih kraljic
*podelitev priznanj “To vino je bilo pridelano na Kogu”
*pokušina kogoskih vin in vin »vinskih kraljic«
*kuhanje kisle župe
*postavitev klopotca
*animacija za otroke
*družabno srečanje z ansamblom Ritem
Nedelja, 20. 8. 2017:
– ob 14.uri: Šaljive vinogradniške športne igre