September je svetovni mesec, 21. september pa svetovni dan alzheimerjeve bolezni, za katero zboli od pet do deset odstotkov vseh starejših od 65 let in je najpogostejši vzrok za demenco. Demenca je kronična napredujoča možganska bolezen, ki prizadene višje možganske funkcije. Z njo se označuje skupek bolezenskih znakov, od motenj spomina do zmanjšane sposobnosti orientacije in razumevanja. Alzheimerjeva bolezen predstavlja več kot 80 odstotkov vseh demenc.
Pri demeci, ki za zdaj velja za neozdravljivo bolezen, so osiromašeni mišljenje, računske zmožnosti, učne sposobnosti, govorno izražanje in presoja. Upad omenjenih sposobnosti prizadene dnevne dejavnosti in opazno zmanjša sposobnosti obvladovanja čustev, socialnega vedenja ter motivacije.
»V Sloveniji za demenco boleha okoli 30.000 ljudi«, je povedala predsednica Društva SPOMINČICA Ormož Majda Keček. »Prizadevamo si, da bi ljudje po vsem svetu bolje prepoznali prve znake demence, obenem pa ne pozabili na osebe z demenco in njihove svojce. Odzivi na septembrsko kampanjo so vse večji, kljub temu pa stigma, povezana z demenco, še vedno obstaja«, je še dodala Kečkova.
Ormoško društvo Spominčica je tako tudi letos, na 21.september, postavila stojnico pred Šparom, kjer so zainteresirani lahko dobili številne informacije, vzeli gradivo, si brezplačno izmerili sladkor v krvi ali krvni pritisk. Zvečer pa je v Beli dvorani Grajske pristave potekalo še predavanje prim.asistentke MOJCE MURŠEC, dr.med., spec.psih. z naslovom »Obrazi demence«.