Festival poteka v prostorih ormoškega gradu in je posvečen »cyberpunku«  –  distopično futurističnemu podžanru znanstvene fantastike. 

Festival pripravlja ekipa organizatorjev Grossmannovega festivala in GPS ORMOŽ v sodelovanju z založbo VESELI ČETRTEK, z izrednim profesorjem književnosti Zagrebške  fakultete Silvestrom Mileto in z Alternativnim klubom Unterhund ter JZ TKŠ in Občino Ormož.

Začelo se je včeraj, v petek,  ob 17.uri z odprtjem festivala. Festival so odprli z razstavo stripov, sledilo je prvo festivalsko predavanje ob stoti obletnici rojstva velikega Charlesa M. Schultza – »očeta« Snoopya. Pregled življenja, kariere in dela velikega ameriškega risarja, tvorca planetarno popularnega Snoopyja in človeka, ki je z risanjem stripov zaslužil milijardo dolarjev, je predstavil Marko Franović.

Nekaj utrinkov z otvoritve festivala (FOTO: Vid Voršič)

 

Nagrajenca HUDI MAČEK: Dušan Kastelic in Mikica Jovanović

Nino Miličić, soorganizator festivala in nagrajenec Mikica Jovanović

Dušan Kastelic – stripar in avtor animiranih filmov ter videoigric

Na otvoritvi festivala v petek

Na otvoritvi festivala v Unterhundu v petek

Vse tri festivalske dni se poznavalci cyberpunk predstavljajo preko  stripovske razstave, strokovnih predavanj, okroglih miz, filmskih projekcij, kviza, otroških delavnic in še veliko več. Glasbeni program bo svoj vrhunec doživel nocoj, v soboto, 29.10 2022 ob 22h, ko bo festival fantastike in stripa ponudil še eno poslastico, koncert legendarne elektropop skupine Denis & Denis.

Prisotni so mnogi znani  striparji:  Mikica IvanovićDušan KastelicLeo Pilipović in Iztok Sitar. Za predavanja pa so/bodo v treh festivalskih dneh poskrbeli Marko FančovićZoran RoškoVladislav KneževićAnte JerićRiva ZmajokiSimon Habjan in Borut Cerkovnik.

Svečana podelitev nagrade HUDI MAČEK za izreden prispevek k žanru znanstvene fantastike in fantasyja, ki jo letos prejme zagrebški pisatelj Aleksander Žiljak ter pogovor s prejemniki nagrad bo jutri, v nedeljo ob 17.uri v Unterhundu, kar bo tudi zaključek festivala.