Vodstvo Združenja pridelovalcev sladkorne pese Slovenije oziroma Zadruge Kooperativa KRISTAL se je danes sestalo na svoji redni seji. Med točkami na dnevnem redu je bilo tudi sodelovanje s tovarno sladkorja v Virovitici, tako sta na seji bila tudi predstavnika tamkajšnje tovarne sladkorja VIRO.

V svojih aktivnostih za ponovno oživitev proizvodnje sladkorja v Sloveniji člani Združenja pridelovalcev oziroma Zadruge namreč razmišljajo v smeri, da bi naslednje leto že pričeli s sejanjem sladkorne pese in jo pač prodajali v tujino. Kot pravi Darko Duvnjak – pomočnik izvršnega direktorja TS VIRO Virovitica so v njihovi tovarni zainteresirani za količino od 3000 do 6000 ton sladkorne pese, kar pomeni za peso s približno 500 do 1000 hektarjev polj v Sloveniji.
Cena, ki bi jo virovitiška tovarna sladkorja lahko zagotovila je 36 evrov za tono sladkorne pese, kar pomeni franko ceno za peso naloženo na vlak oziroma tovornjak do 146 kilometrov oddaljene Virovitice.

Z Virovotiško tovarno sladkorja VIRO, bi pogodbo za sladkorno peso podpisala Zadruga Kooperativa KRISTAL, ki so jo člani Združenja pridelovalcev sladkorne pese ustanovili pred kratkim. Znotraj Zadruge pa bi potem bilo potrebno zagotoviti določeno količino pese. Tako je najprej treba ugotoviti, če bo za pridelavo pese med kmeti sploh dovolj interesa, je povedal Mirko Kosi – predsednik ZPSPS in predsednik zadruge Kooperativa Kristal.

Če se bo slovenskemu kmetu sladkorno peso za prodajo v tujino izplačalo sejati, pa je seveda ključno vprašanje. »Odvisno od cen repromateriala in državnih podpor oziroma podpor Evropske unije«, je še povedal Darko Duvnjak in dodal, da je Virovitiška tovarna sladkorja pripravljena kreditirati semena, kajti prepričan je, da bi na slovenskih poljih sladkorna pesa po desetih letih odmora gotovo spet odlično uspevala.

Sicer pa se »šušlja«, da Tovarna sladkorja VIRO Virovitica namera odkupiti polnilnico sladkorja podjetja Pfeirer & Langen v Ormožu, kar po besedah predstavnikov ZPSPS tudi predstavlja določene obete.

Predstavnika TS VIRO Virovitica, desno: Darko Duvnjak – pomočnik izvršnega direktorja TS VIRO Virovitica

Predstavnika TS VIRO Virovitica, desno: Darko Duvnjak – pomočnik izvršnega direktorja TS VIRO Virovitica


Desno: Mirko Kosi -predsednik ZPSPS in Vladimir Hunjadi - tajnik ZPSPS

Desno: Mirko Kosi -predsednik ZPSPS in levo: Vladimir Hunjadi – tajnik ZPSPS


Zbrani na današnji seji

Zbrani na današnji seji