Prvi so s trganjem ranih sort tod okrog začeli pri največjem slovenskem vinogradniku – družbi P&F Jeruzalem Ormož. Kakšen dan pozneje pa so s trganjem ranih sort pričeli tudi ostali vinogradniki. Vse ostale sorte pa bodo na najverjetneje uspeli pobrati najpozneje do sredine oktobra. V teh dneh bodo tako vinogradniki na Ormoškem pobrali Muškat otonel, Rizvanec, in ranino; prihodnji teden pa že pride na vrsto Sougvion. V podjetju „Verus vinogradi“ bodo s trgatvijo Sougviona začeli že v torek, je danes povedal BOŽO GRABOVAC, unv.dipl.inženir agronomije, dolgoletni vinogradnik, strokovnjak in družabnik v podjetju VERUS VINOGRADI d.o.o., ki letošnji pridelek ocenjuje kot (navajam): “En normalen količinsko zmeren pridelek; kakovostno pa nekje v sredini – ne prezrelo, ne preveč alkohola z dobro ohranjenimi kislinami in aromami” , ki se ga v bistvu še bolj veselijo, kot zadnjih dveh letin, ki so zorele v višjih temperaturah.

V podjetju VERUS VINOGRADI, ki ga sestavljajo Božo Grabovac, Danilo Šnajder in Rajko Žličar v svojih vinogradih letno pridelajo 120 ton grozdja. Nekaj grozdja pa tudi odkupijo od okoliških vinogradnikov. Tako letno pridelajo okrog 100 tisoč litrov vina oziroma 90 tisoč buteljk. Za grozdje pa so prodajalcem pripravljeni odšteti tudi kakšen cent več kot ostale kleti.


V družbi P&F enake odkupne cene grozdja enake kot lani

V družbi P&F Jeruzalem Ormož in P&F Jeruzalem Ljutomer pa letos pričakujejo od 3,5 do 3,8 milijona kilogramov lastnega grozdja, še približno takšno količino pa nameravajo odkupiti od kooperantov, ki pa letos niso več omejeni samo na ormoško-ljutomerski vinorodni podokoliš, pač pa grozdje v obe kleti družbe P&F( v Ormožu in Ljutomeru) lahko pripeljejo tudi od drugod, tudi iz sosednje Hrvaške.

Skoraj 90 odstotkov kooperantov družbi grozdje prodaja preko Kmetijske zadruge Ormož, ki v tem času k sodelovanju še vabi nove kooperante iz Slovenije in tudi tujine.
Odkupne cene so enake kot lani – povprečno 58 centov za kilogram. Za Tramince do evra, za Laške rizlinge in Šipone pa bo cena okrog 55 centov za kilogram. Za viške v nadaljevanju sezone pa bodo letos odšteli okrog 35 centov za kilogram, je povedal direktor Kmetijske zadruge Ormož Franc Kociper.

P&F namerava dolgove vinogradnikom poravnati do konca septembra

V kleteh P&F Jeruzalem Ormož in P&F Ljutomer bodo z uradnim odkupom grozdja pričeli v ponedeljek, 09.septembra , kljub temu, da svojim kooperantom še vedno dolgujejo dva obroka od treh za lanski pridelek.

90 odstotkov, kar pomeni 320 kooperantov oziroma vsaj 2500 ton grozdja, družbi P&F grozdje prodaja preko Kmetijske zadruge Ormož – in direktor Kmetijske zadruge Ormož FRANC KOCIPER nam je v petek pojasnil, da upa, da si bo družba P& F uspela pridobiti kredit in tako poravnati obveznosti, ki jih ima do vinogradnikov. Odgovor banke pričakujejo še ta teden ( v četrtek ), in potem bi naj vse skupaj trajalo še največ deset dni do izplačila.

Skupno družba P&F vinogradnikom dolguje okrog milijon evrov.