Svetovni dan pletenja običajno poteka drugo soboto v juniju. Letos se je izšlo tako, da je potekal minulo soboto. V organizaciji Ljudske univerze so ga obeležili tudi v Ormožu. Pletilje so se zbrale na grajskem dvorišču. Da je bilo še bolj pestro so se jim pridružile izdelovalke rož iz papirja.

Verjetno nas je kar nekaj, ki za dan pletenja še nismo slišali. Gotovo pa so zanj vedele udeleženske študijskih krožkov in Univerze za tretje življenjsko obdobje, ter skupina »Babice za vnučke«, ki delujejo v okviru Ljudske univerze Ormož, in ga obeležile s pletenjem, kvačkanjem in izdelavo rož iz papirja na grajskem dvorišču.
Dan pletenja si je zamislil Francoz Daniel Lodes, ki ima rad pletenje, danes pa se je ta tradicija »naselila« v mnogih državah. Tudi v Sloveniji, ki dan pletenja obeležujejo na različne načine.
In umetnine so nastajale. Človek bi se težko odločil, kateri izdelek je bil lepši, ker vsak, ki se ga je delo videti je bil lepši od drugega. Sploh, če se vprašamo, koliko dobre volje ali ljubezni je spleteno, ali zamotano vanj. Tudi gledalcev ni manjkalo ta dan, ki so rokodelke opazovali bolj od daleč, a kmalu ugotovili, da gre za zelo spretne, če ne čudodelne roke. A gre za druženje in možnost se naučiti kaj novega, so povedale udeleženke. Teh možnosti na Ljudski univerzi ne zmanjka. Kljub koronačasu so ponujali veliko možnosti, in se situaciji prilagodili ter ustvarjali preko zooma, a še pred tem svoje uporabnike naučili, kako se z zoom uporablja. In kot je povedala direktorica Viki Ivanuša, bodo v poletnih mesecih, med drugim spet ponujali brezplačna izobraževanja za uporabo modernih tehnologij, ki ponujajo sodelovanje v krožkih in drugih video-konferencah preko interneta.
Več v oddaji UTRIP ORMOŽA, v četrtek, 10.junija ob 20.uri.