Vlada kljub nekaterim neuradnim napovedim včeraj ni sprejela odločitve glede rahljanja epidemičnih ukrepov. Pričakovati je bilo, da bo odločitev sprejela na sinočnji dopisni seji. Po neuradnih informacijah STA je bila seja sicer sklicana, a vlada na njej ni razpravljala o epidemičnih ukrepih. Po poročanju N1 se je zapletlo zaradi zahtev gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki si želi širšega rahljanja ukrepov, kot so ga v torek na posvetu na Brdu pri Kranju predlagali predstavniki zdravstva. Predlagal je podaljšanje obratovalnega časa gostinskih lokalov z 22. ure, na polnoč, ponovno odprtje nočnih klubov in diskotek ob upoštevanju pogoja PCT in ob opravljenem hitrem antigenskem testu opravljenim pred največ 12 urami.

Minister za zdravje Janez Poklukar je po posvetu napovedal, da bi se lahko odrejanje karanten predvidoma končalo danes (v petek), ampak se njegova napoved ne bo uresničila. Tako še ni povsem jasno, kdaj bo vlada odločala o rahljanju ukrepov in kdaj bodo spremembe stopile v veljavo.

Naj spomnimo: udeleženci posveta na Brdu pri Kranju so vladi predlagali ukinitev pogoja PCT v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah.
V gostinstvu so predstavniki zdravstva po besedah vodje strokovne skupine za covid 19 Mateje Logar predlagali ukinitev pogoja PCT na zunanjih površinah gostinskih lokalov, ob ohranitvi omejitve števila gostov na terasah oz. vrtovih. Ukinjanja pogoja PCT v notranjosti lokalov za zdaj ne predlagajo.
Kot je po posvetu pojasnil Mario Fafangel z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so epidemiologi predlagali ukinitev karanten ob tveganih stikih z okuženimi s koronavirusom. Prav tako predlagajo zaustavitev epidemiološkega iskanja in obveščanja tveganih stikov okuženih.