Za posledicami kostnega raka je v 80.letu starosti umrl legendarni slovenski narodnozabavni glasbenik Lojze Slak.

Deželica sonca in grozdja
PRISLUHNI tukaj

Iz biografije glasbenika Lojzeta Slaka:

Lojze Slak se je rodil leta 1932 v vasi Jordankal blizu Mirne peči na Dolenjskem. Svojo mladost je v glavnem preživel pri stari mami na Malem Kalu, kajti Slakova družina je štela deset otrok in mali Lojzek je moral zaradi mamine bolezni od doma, še preden je dopolnil prvo leto.
Prav to pa je usodno vplivalo na njegovo kasnejšo življenjsko pot. Stric Ludvik je imel namreč diatonično harmoniko, s katero je igral po vaških slavjih in malega Lojzka je ta instrument čisto očaral. Še preden je prvič odšel v šolo, je znal že več kot ducat pesmi. Stric Ludvik mu je sicer marsikaj pokazal, a pri igranju harmonike ga je spodbujal, da je bolje, če se uči kar sam.

S petnajstimi leti je Lojze že kot samostojni godec prvič igral na ohceti in težko bi bilo prešteti, koliko jih je bilo vseh skupaj, prav gotovo več sto! Svate je tako razveseljeval kar deset let – do svojega petindvajsetega leta. Velikokrat je kasneje povedal, da so bile ohceti njegova najboljša glasbena šola. Na ohcetih je igral predvsem sam ali pa skupaj s priložnostnimi glasbeniki in sicer kot trio Lojzeta Slaka.
Prelomno leto v njegovi karieri je bilo 1957, ko je prvič nastopil kot samostojni harmonikar na javni radijski oddaji „Pokaži, kaj znaš“ in takoj očaral tako strokovno javnost kot radijsko občinstvo.

Leta 1959 je nastal ansambel bratov Slak, v kvartetu je brat Tone igral trobento, Matija klarinet, Stane bas, Lojze pa harmoniko, v takšni zasedbi so bratje igrali dobra tri leta. Nato sta morala brata Matija in Tone k vojakom. Lojze pa ni miroval. Na hitro je poiskal tri pevce in se prijavil na tekmovanje novih ansamblov, ki je potekalo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Njegova skladba Domači vasici je čez noč postala uspešnica.
V letu 1964 se je Lojze na enem od njegovih nastopanj na radiu Ljubljana spoznal s pevsko skupino Fantje s Praprotna. S pevci iz Selške doline – tenoristoma Andrejem Bergantom in Jožetom Šifrarjem, baritonistom Janezem Habjanom in basistoma Janezom Kalanom ter Janezem Dolencem so se hitro dogovorili za skupno nastopanje.
Lojze Slak se je po ukinitvi ansambla bratov Slak napotil v Ljubljano in si tam poiskal delo, s katerim se je lahko preživljal. Med drugim je bil tudi šofer pri podjetju Petrol. Izučil se je za tapetnika in se zaposlil v tedanji tovarni Pohištva, kasneje Hoja. Ob prizadevnem in uspešnem delu je napredoval vse od poklicnega delavca do komercialista v podjetju in s tega delovnega mesta je tudi odšel v zaslužen pokoj.
Leta 1961 se je Lojzetu in ženi Ivanki rodil prvi sin – Slavko, šestnajst let kasneje pa še drugi sin Robert. V sedemdesetih letih se je Slakova družina iz stanovanja v Ljubljanskih Dravljah preselila v novo zgrajeno hišo v Šentvidu pri Ljubljani, Lojze pa si je vseeno ohranil košček svoje rodne Dolenjske, saj si je na Trški gori nad Novim mestom postavil zidanico z vinogradom. Še posebno veselje je imel prav z vinogradom, kajti vsako leto je v njem pridelal odličen dolenjski cviček, za katerega je na novomeškem festivalu cvička dobil vrsto priznanj.