V 86. letu je umrl velikan slovenske narodno-zabavne glasbe Slavko Avsenik, ki se je podpisal pod številne uspešnice, med njimi že ponaredelo Na Golici, poroča spletni portal RTV Slovenija. Brata Avsenik, Slavko in Vilko, veljata za največkrat izvajana in najbolj prodajana avtorja narodno-zabavne glasbe v Evropi.
rata Avsenik sta napisala več kot 1000 skladb, med katerimi je najbolj znana Na Golici, ki je doživela kar 600 predelav in velja za največkrat predvajano instrumentalno skladbo na svetu.

Avseniki so gorenjsko glasbo ponesli v najprestižnejše in največje koncertne dvorane, vse do berlinske filharmonije. Pohvalijo se lahko tudi z več kot 10.000 posnemovalci in s 150 klubi ljubiteljev Avsenikove glasbe.
Zgodovina Avsenikov se je začela kot družinski kvartet Avsenik, ki je igral Pri Jožovcu. Zares pa se je začelo leta 1953, ko je Slavko Avsenik s klavirsko harmoniko prvič nastopil na tedanjem Radiu Ljubljana. Skupaj z Vilkom je ustanovil Trio Slavka Avsenika, kmalu za tem pa je nastal še znameniti Gorenjski kvartet, ki je po poslušanosti potolkel vse rekorde.

Do kvinteta bratov Avsenik ni bilo daleč in tako je nastala nova zvrst popularne glasbe. V kvintetu so nasploh prvič na svetu skupaj zaigrali inštrumenti, ki so bili prej na prvi pogled nezdružljivi: klavirska harmonika, klarinet, trobenta, bariton in kitara. Šlo je za elemente ljudskega tria, obogatene z elementi godbe na pihala, ki je pri poslušalcih naletela na zelo dober odziv.

Na Avsenikovi domačiji v Begunjah ohranjajo in predstavljajo bogato dediščino mednarodne kariere Avsenikov dosežkov, in sicer z založbo, muzejem, galerijo, glasbeno šolo in gostilno pri Jožovcu. Nedavno je veliko zanimanja pritegnil tudi muzikal “Bila sva mlada oba” na Avsenikovo glasbo.