Ponoči je v 68. letu umrl nekdanji premier in finančni minister ter nekdanji predsednik Nove Slovenije Andrej Bajuk, so potrdili v NSi. Po prvih informacijah je Bajuk umrl zaradi kapi.
Še včeraj se je Bajuk, ki je premier postal leta 2000, udeležil maše na Brezjah.

Andrej Bajuk je kar nekajkrat bil v Ormožu, saj je bil strankarski kolega pa tudi družinski prijatelj našega župana Alojza Soka.

Iz biografije dr. Andreja Bajuka:
Njegova družina je kmalu po koncu 2. svetovne vojne zaradi strahu pred obtožbami zaradi sodelovanja z okupatorjem zapustila Slovenijo. Po nekaj letih bivanja po begunskih taboriščih v Avstriji se je leta 1948 preselila v argentinsko mesto Mendoza pod Andi.
Bajuk je leta 1964 diplomiral iz ekonomije na mendoški Universidad Nacional de Cuyo. Prvi magisterij iz ekonomije je opravil po posebnem programu, ki ga je v Mendozi organizirala Chichaška univerza. Leta 1969 je dobil štipendijo za študij na Berkeleyu, kjer je opravil še en magisterij in doktorat iz ekonomskih znanosti.
Po prvem magisteriju se je najprej zaposlil kot svetovalec finančnega ministra province Mendoza. Po šestih mesecih se je zaposlil v regionalnem uradu Nacionalnega sveta za gospodarski razvoj, kjer je ostal vse do odhoda v Berkeley. Leta 1973 se je vrnil v Argentino in postal profesor na mendoški univerzi. Že po približno letu in pol pa se je zaradi državnega udara umaknil v ZDA. Tam je postal tehnični asistent direktorja Svetovne banke. Po dobrem letu se je leta 1975 zaposlil v Medameriški razvojni banki (IDB), kjer je postopoma napredoval do mesta direktorja predsednikovega kabineta in člana predsednikovega sveta. Leta 1994 je postal predstavnik IDB na evropskem predstavništvu v Parizu, kjer je ostal vse do predčasne upokojitve zaradi vstopa v politiko leta 2000.
Ko aprila 2000 Drnovškova vlada doživi nezaupnico, ga stranka SLS+SKD, ki je z združitvijo nekaj tednov pred tem postala največja parlamentarna stranka, predlaga za mandatarja za sestavo nove vlade. 3. maja 2000 ga Državni zbor z minimalno večino potrdi za tretjega predsednika vlade v samostojni Sloveniji; ob tem se je odrekel državljanstvu Argentine. V času njegovega vladanja stranka SLS+SKD zaradi nesoglasij o spremebah ustave in volilnem sistemu razpade in Bajuk iz enega dela ustanovi stranko Nova Slovenija, ki ji je predsedoval do 2008. Predsednik vlade ostane približno 7 mesecev, do 17. novembra 2000, ko ta položaj po zmagi na volitvah znova zasede Janez Drnovšek. Bajuk je izvoljen v Državni zbor Republike Slovenije. V parlament je znova izvoljen 4 leta kasneje (2004), a tam ne ostane dolgo, ker postane finančni minister v Janševi vladi. Revija The Banker ga je konec leta 2005 razglasila za »finančnega ministra leta v EU«.
Neposredno po razglasitvi slabih neuradnih rezultatov državnozborskih volitev 2008 je ponudil svoj odstop z mesta predsednika NSi