V Ivanjkovcih so danes v prostorih tamkajšnje osnovne šole odprli Krajevno knjižnico, ki bo, tako kot Krajevni knjižnici v Središču ob Dravi in v Svetem Tomažu delovala kot enota Knjižnice »Franca Ksavra Meška« Ormož. Na pobudo predsednice domače Krajevne skupnosti Slavice Rajh so si za Krajevno knjižnico v Ivanjkovcih prizadevali že od leta 2011. V teku let pa so tako s pomočjo občine Ormož, ki je sofinancirala ureditev prostorov in opremo, preuredili šolsko knjižnico in z nekaj dodatnega prostora pridobili sodobno urejeno Krajevno knjižnico, ki tako deluje na nekaj več kot sto kvadratnih metrov in ponuja 12 tisoč knjižničnih enot. Knjižnica bo za obiskovalce odprta tri krat tedensko (ponedeljek od 9.do 14.ure, ter v torek in četrtek od 13.do 18.ure).
Trak na vhodu v knjižnico so simbolično prerezali župan občine Ormož Alojz Sok, minister za kulturo Tone Peršak, direktorica Knjižnice F.K.Meška Ormož Milica Šarova in ravnateljica OŠ Ivanjkovci Nada Pignar. Še pred tem pa je v šolski telovadnici potekala slovesnost, ki so jo pripravili osnovnošolci in njihovi mentorji. Nastopili so šolski recitatorji ter otroški in mladinski pevski zbor. Kot gostje so nastopili člani Mešanega pevskega zbora DU Ivanjkovci. Zbrane, ki so napolnili šolsko telovadnico, so pozdravili direktorica Knjižnice F.K.Meška Ormož Milica Šavora, ki je predstavila novo Krajevno knjižnico v Ivanjkovcih in se zahvalila občini ter vsem donatorjem, ki so pomagali s knjižnim gradivom napolniti knjižne police. Kot donatorji so se namreč izkazale mnoge knjižnice v Sloveniji, od Novega mesta, Maribora do Ptuja, ter mnogi posamezniki, še posebej pa se je z donatorskimi sredstvi v višini 4 tisoč evrov izkazala Zavarovalnica Triglav. Tako je v nadaljevanju spregovoril tudi Uroš Skuhala, predstavnik Zavarovalnice Triglav, ki je povedal, da so ponosni, da so del zgodbe o nastanku Krajevne knjižnice v Ivanjkovcih. Ni pa to bila prva donacija Ivanjkovcem, pomagali so tudi pri nakupu defibrilatorja. Zbrane je pozdravila tudi ravnateljica Osnovne šole Nada Pignar, ki je povedala, da je Krajevna knjižnica plod sodelovanja z Knjižnico F.K.Meška in Občino Ormož in bo za krajane Ivanjkovcev velika pridobitev. Enako razmišlja tudi Slavica Rajh, predsednica KS Ivanjkovci, ki je zbranim predstavila potek prizadevanj za knjižnico v domači krajevni skupnosti. Zbrane je potem pozdravil tudi župan občine Ormož Alojz Sok, ki meni, da bo knjižnica v bližini, mnogim prihranila pot v Ormož, oziroma jim bo bližina omogočala, da bodo še bolj in še raje posegali po knjigah. Slavnostni govornik je bil minister za kulturo Tone Peršak. V svojem govoru je izpostavil poseben pomen knjižnic v Sloveniji ter njihovega poslanstva, ki že dolgo ni več zgolj izposoja knjig, saj knjižnice ponujajo še vrsto drugih sodobnih dejavnosti.
Krajevna knjižnica Ivanjkovci bo tako, razen izposoje knjig, ponujala možnost uporabe računalnika oziroma dostop do interneta, izpisovanje (prinatnje) dokumentov, fotokopiranje, skeniranje in podobno. Po novem letu bodo v knjižnici na voljo tudi dnevni časopisi ter revije. Organizirala pa bo tudi različne prireditve, delavnice in pravljične urice za najmlajše. Prva pravljična urica bo že v torek, 12.decembra ob 17.uri.

Utrinki z današnje prireditve: