Kmetijsko gozdarski zavod Maribor in Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj v sodelovanju s STROJNIM KROŽKOM ORMOŽ in OBČINO ORMOŽ v petek, 18.avgusta 2017 pripavljata 58.regijsko tekmovanje oračev Podravja. Tekmovanje bo potekalo na njivi OTOK pri kanalu reke Drave, ob koči »križniško« (v bližini vodnega zajetja) v Mihovcih.
Organizatorji oziroma organizacijski odbor je pripravil pester celodnevni program, s pričetkom ob 8.uri. Uradna otvoritev tekmovanja z dvigom zastave in nagovorom župana občine Ormož Alojza Soka ter s kulturnim programom bo ob 12.uri. V okviru tekmovanja bo od 9.do 11.ure v gostišču »Pri Marti« v Cvetkovcih potekala strokovna delavnica na temo »Agrotehnološki ukrepi pri prilagajanju na klimatske spremembe«, kjer bodo strokovnjaki predstavili posamezne agrotehnične ukrepe (varstvo rastlin, gnojenje), tako v poljedelski kot v vrtnarski proizvodnji v povezavi z namakanjem. Predstavljen bo tudi zakonodajni del uvedbe namakanja kmetijskih kultur na ravni kmetijskega gospodarstva ter namakalne izkušnje »Namakalne zadruge Podgorci – Velika Nedelja z.o.o.«. (Med predavatelji bosta tudi Miša Pušenjak iz KGZ Maribor in Miran Klinc iz oddelka za kmetijstvo Občine Ormož). Ob njivi, kjer bo potekalo tekmovanje bo od 13.do 15.ure potekal demonstracijski prikaz namakanja kmetijskih kultur, vzporedno z uradnim tekmovanje v oranju pa bo od 13.do 16.ure potekalo tudi tekmovanje v oranju s traktorji starodobniki. Razglasitev rezultatov in podelitev medalj ter praktičnih nagrad bo ob 17.uri. Na prizorišču bo poskrbjeno tudi za jedačo in pijačo, s svojo ponudbo pa se bodo na stojnicah predstavile tudi kmetije z dopolnilnimi dejavnostmi, možna bo vožnja s kočijo in drugo…
Organizatorji pričakujejo do 30 oračev – tekmovalcev, posamezniki ali ekipa pa se vedno lahko še prijavijo za sodelovanje. (Informacije pri predsedniku Stojnega krožka Ormož Mirku Kosiju, GSM 041 388 206). Zmagovalec oziroma zmagovalna ekipa se bo udeležila državnega tekmovanja, ki bo v začetku septembra potekalo na Ptuju.
»Z organizacijo tekmovanja v oranju želimo poudariti pomen kvalitete osnovne obdelave tal, s tem pa tudi kmečkega stanu v celoti. Ravne, lepo oblikovane brazde, so bile že nekoč ponos kmeta, ki si je z lepo obdelano njivo zagotovil uspeh v pridelavi kmetijskih pridelkov, seveda pa tudi ugled pri sosedih…«, pravi koordinator tekmovanj v oranju dr.Stane Klemenčič iz KGZ Maribor. Gotovo organizacija tekmovanj v oranju ni slučajna, kar se kaže tudi v 58 letni tradiciji takšnih tekmovanj.
Organizacijski odbor na enem izmed svojih zadnjih delovnih sestankov v sejni sobi Občine Ormož: