V nedeljo, 22.septembra ob 11.15 uri bo na ormoškem pokopališču slovesnost ob blagoslovitvi spominskega obeležja 39-tim otrokom in eni izmed njihovih spremljevalk, ki so avgusta in septembra leta 1945 tragično umrli v ormoškega gradu, potem, ko jih je v Ormož iz taborišča Strnišče pri Kidričevem pripeljala varnostna obveščevalna služba takratne Federativne ljudske republike Jugoslavije OZNA.
V spomin nanje je v petek zvečer (20.septembra) v gradu bila tudi predstavitev knjige Rajka Topolovca „Ormoški Petriček“. V knjigi avtor najprej opisuje razmere v taborišču Strnišče, potem pa sledijo pričevanja tistih, ki so bili leta 1945 kot otroci zaprti v ormoškem gradu in grozoto preživeli. V knjigi pa so objavljeni tudi številni arhivski dokumenti, ki dokazujejo verodostojnost navedb pričevalcev.

Pred spominsko slovesnostjo ob enajstih in petnajst minut, bo ob 10.00 uri v ormoški cerkvi tudi spominska maša.

Prisotnost na slovesnosti so potrdili tudi prvaka strank NOVA SLOVENIJA in SDS Ljudmila Novak in Janez Janša, ter nekateri poslanci v Državnem zboru. Slavnostni govornik bo zgodovinar dr.MILKO MIKOLA, ki je napisal tudi predgovor v omenjeni knjigi Rajka Topolovca.