Danes ob 8.30 se je v Sloveniji začelo množično cepljenje proti covidu-19, in sicer med stanovalci domov za starejše.

Kot je v današnji izjavi za medije dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, so domovi za starejše dobili toliko cepiva, kot je bilo interesa pri stanovalcih, za zaposlene pa v sorazmernem deležu. Splošno prebivalstvo bo za cepljenje prišlo na vrsto marca ali kasneje, prej pa, če bosta odobreni cepivi drugih proizvajalcev. Starejši od 80 let, ki so doma, bi lahko na vrsto za cepljenje prišli že proti koncu januarja.

Slovenija je včeraj (v soboto) prejela 9750 odmerkov cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha proti covidu-19. Prevzeli so ga v UKC Ljubljana in ga nato predali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), od tam pa je danes nadaljevalo pot do zdravstvenih domov, ki so poskrbeli za cepljenje v domovih za starejše.

V Ormož je cepivo prispelo ob 12.30 uri. Ekipa zaposlenih v ZD ORMOŽ z zdravnico Alenko Simonič na čelu, se je ob 13.uri že napotila v ormoški CSO. Med starejšimi je bilo 55 zainteresiranih za cepljenje, za toliko ljudi pa je bilo tudi cepiva v PRVI pošiljki.

Že prihodnji teden Slovenija pričakuje novih 6825 odmerkov cepiva, zatem pa po 16.575 odmerkov vsak teden v naslednjem letu. Ob registraciji cepiv še drugih proizvajalcev bi se nato lahko dinamika stopnjevala, je dejal vladni govorec Jelko Kacin, ki pričakuje, da bi lahko do konca maja ali začetka junija v državi dosegli polovično precepljenost proti covidu-19.