KUD PRASILA oziroma pisateljica HELENA SRNEC in mag. Blanka Erhartič z nekaj sodelavci in s podporo številnih donatorjev, so danes (četrtek) in jutri (petek) pripravili znanstveni simpozij o delu MARTINA KOJCA. Simpozij je posvečen 40.letnici njegove smrti (1978 – 2018).
Danes simpozij od 9.30 ure (pa do 14.00 ure) poteka v Domu kulture, jutri bo 8.45 ure do 12.30 ure potekal v Beli dvorani Grajske pristave.
Tako danes kot jutri je in še bo o Martinu Kojcu in njegovem delu spregovila vrsta uglednih predavateljev. Danes pa je svoj referat pripravil tudi Ormožan Franc Mikša, veleposlanik v Ministrstvu za zunanje zadeve. Od domačinov bodo jutri svoje referate predstavili tudi Blanka Erhartič in Kojčeva pranečaka Bojan Šinko in Lev Detela.

Martin Kojc je bil Središan

Martin Kojc se je leta 1901 rodil v Središču ob Dravi. Šolanje je opravil v Sloveniji, potem pa do začetka 2. svetovne vojne deloval v Nemčiji, kjer je med letoma 1930 in 1933 vodil praktično življenjsko posvetovalnico in dosegal s svojo psihoterapijo pomembne uspeh. Potem se je vrnil v domovino. Med letoma 1939 in 1941 je v Ljubljani vodil posvetovalnico za praktični življenjski pouk. Napisal je več knjig, ki so največji odmev doživele v tujini, predvsem na Nizozemskem in Nemčiji, kjer ponatisi izhajajo še danes. Umrl je leta 1978. Pokopan je v Središču ob Dravi.

Slovenskim bralcem je bil povečini predstavljen šele v tretjem tisočletju. Približno pred tremi leti pa je z raziskovanjem njegovega življenja in dela začela pisateljica HELENA SRNEC. Plod njenega raziskovanja je knjiga MARTIN KOJC, MOST K SPOZNANJU.


Martin Kojc je učil živeti

Mnogi pravijo, da je MARTIN KOJC bil prerok, njegove ideje in misli o življenju so bile korak pred njegovim časom. Razvil je svojo terapevtsko metodo, s katero je v posvetovalnicah tako doma kot v tujini ter na mnogih predavanjih dosegel vsesplošne uspehe in priznanja. Martin Kojc je bil prepričan, da človeka doleti sreča šele tedaj, ko je ne pričakuje in ne zahteva. Če je človek preprost in nezahteven, se mu mnogokrat uresniči tisto, česar ni pričakoval.
Človekove misli so zelo pomembne, zato naj bodo pozitivne; misli so ogromna ustvarjalna sila in njihova moč je neslutena…, je bila osnovna filozofija Martina Kojca, ki se odraža v vseh njegovih delih in nasvetih za srečno življenje.