Podjetje Ahac je včeraj v Središču ob Dravi odprlo novo skladišče, ki ima 1400 m2 zaprtih in 600 kvadratnih metrov odprtih površin. Na tiskovni konferenci pred otvoritvijo pa so predstavili tudi posodobljeno proizvodnjo vložene zelenjave. Kot je znano v obratu DROGA – GOSAD že štiri desetletja proizvajajo vloženo zelenjavo, priloge in začimbe, AHAC, sicer znano distribucijsko podjetje za pijačo in hrano iz Stopč pri Grobelnem je pred sedmimi leti od hrvaške Atlantic Grupe, lastnice Droge Kolinske, odkupil del blagovne znamke Droga. Pred dvema letoma je Ahac odkupil še proizvodne prostore v Središču ob Dravi.

Z odprtjem novega skladišča so po besedah direktorja Ahaca Romana Moškotevca izkazali strateško namero, da želijo ostati proizvajalec vložene zelenjave pod uveljavljeno blagovno znamko »DROGA«. “Naša strategija je razvoj in ohranjanje perspektivnih slovenskih blagovnih znamk, zato smo se odločili za prehod v proizvodno dejavnost, ki se od takrat vsako leto krepi,” je povedal Moškotevc.
Medtem ko je Atlantic Grupa obdržala le štiri najbolj uveljavljene blagovne znamke iz Droginega portfelja, je Ahac prevzel proizvodnjo Droginega ajvarja, vloženih kumaric, paprike, rdeče pese, kislega zelja, kisle repe, mešane solate, feferonov, šampinjonov in citronke.
“Vsako leto nam uspe povečati delež vložnin s slovenskim poreklom. Trudimo se spodbuditi še več lokalnih pridelovalcev, da bi pridelovali zelenjavo za naše izdelke,” pa je dodala vodja PE v Središču ob Dravi Marinka Kolarič Lašič.
Od zelenjave, ki zraste v lokalnem okolju, kar 80 odstotkov odkupijo od podjetja Jeruzalem SAT, 20 odstotkov pa od okoliških kmetij. To pomeni okoli 50 ton paprike, 50 ton rdeče pese, 20 ton zelja, 8 ton korenčka, 3 tone čebule in drugo. Iz Hrvaške, Madžarske in Makedonije pa uvozijo le tisto, česar v lokalnem okolju ne pridelujejo, ali je surovin premalo: Gre za dodatne količine kumaric, feferonov, šampijonov, oliv in podobno. V interesu podjetja je, da bi vse pridelke oziroma surovine kupovali od okoliških pridelovalcev oziroma kmetov. Zanje tudi plačujejo več, koz za pridelke od drugod.

Sedanji lastniki obrata so v sedmih letih v prepoznavnost proizvodov, posodobitev proizvodnje in njeno povečanje vložili veliko dela in denarja. “Ker smo vedno uspešnejši, potrebujemo tudi večje prostore, zato smo zgradili novo regalno skladišče za skladiščenje 2595 palet,” je ob odprtju poudaril direktor Moškotevc. Ob novih skladiščnih zmogljivostih so v sklopu naložbe prenovili še sistem ogrevanja, ki je s prehodom na zemeljski plin učinkovitejši in prijaznejši do okolja. Dobili so tudi novo linijo za pranje zelenjave in izboljšano pasterizacijo, kar jim bo omogočilo boljšo predelavo zelenjave in ohranjanje pristnih in naravnih okusov.

Kot je povedal Moškotevc, iz omenjenega obrata 70 odstotkov vseh izdelkov prodajo pod lastno Drogino blagovno znamko, ostalo pa pod slovenskimi trgovskimi znamkami, pri čemer se delež prodaje lastne znamke s ponovnim vstopom na hrvaški trg povečuje.

Podjetje Ahac je sicer eden od največjih slovenskih distributerjev s široko mrežo partnerskega sodelovanja v gostinstvu in trgovini. V njihovem portfelju je okoli 600 različnih uveljavljenih izdelkov, med njimi cela paleta uveljavljenih tujih piv. Skupaj zaposlujejo okoli 100 ljudi, lani pa so beležili 42 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je 13 odstotkov več kot leto prej.
V Poslovni enoti DROGA – GOSAD v Središču ob Dravi je trenutno 9 stalno zaposlenih, v času sezone pa za določen čas zaposlijo še do 15 ljudi.