Kmetijska svetovalna služba Ormož je danes dopoldne skupaj s Kmetijsko gozdarskim zavodom Maribor pripravila OCENJEVANJE RAZLIČNIH SORT IN TIPOV PARADIŽNIKA z degustacijo, ki ga pripravijo 1x letno. Letos je bilo ocenjevanje četrto po vrsti, ki pa je za razliko od prejšnji potekalo na ormoški tržnici:

Paradižnik je ena najbolj priljubljenih zelenjav v naši prehrani. Ne le, da je okusen in vsestranski, ampak je tudi poln koristi za zdravje. Paradižnik je verjetno nepogrešljiv na našem jedilniku, saj ga lahko jemo surovega, kuhanega ali popečenega. Poznamo več vrst paradižnika, ki se med seboj razlikujejo tako po barvi kot obliki, medtem, ko vse sorte vsebujejo razmeroma enako količino hranilnih vrednosti, četudi se okusi malenkost razlikujejo.  Zbrane sorte paradižnikov so ocenjevali tako naključni obiskovalci kot strokovnjaki. Oceniti je bilo treba izgled ploda, barvo, konsistenco, vonj in seveda okus. Rezultati pa bodo v pomoč pridelovalcem, da se bodo – glede na okus potrošnikov – lažje odločali za vzgojo določenih sort, čeprav to ni edini namen takšnega ocenjevanja.

Ocenjevanje ni tekmovalnega značaja pač pa prinaša možnost za izmenjavo izkušenj, informacije in strokovne nasvete s strani strokovnih delavcev in poznavalcev.  Veliko vprašanj so pridelovalci imeli tudi za znano zelenjadarko Mišo Pušenjek, dipl.inž.agronomije,  ki je – tako kot zmeraj – z veseljem delila nova spoznanja v zvezi s paradižnikom in nasvete, ki bodo pridelovalcem v pomoč.  Pridelovalci so na ocenjevanje prinesli kar 38 vzorcev, kar je bilo tudi za koordinatorico dogodka Branko Majcen iz Kmetijsko svetovalne službe Ormož (KGZ Ptuj) prijetno presenečenje.

Galerija: