Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve v ponedeljek ob 18.00 uri v ormoškem domu kulture pripravlja predstavitev zbornika „Bela knjiga slovenske osamosvojitve¨ v katerem so povezani dokumenti iz tega časa. Zbornik bo predstavil Janez Janša, ki je v uvodu med drugim zapisal, da zbornik predstavlja odgovor na poskuse relativizacije osamosvojitvenih dogodkov. Po njegovih besedah zbornik vsebuje dokumente, ki med drugim kažejo, da v začetku 90. let prejšnjega stoletja vsi niso bili za slovensko osamosvojitev. Literature, ki to dokazuje, je sicer po njegovih besedah veliko, je pa vse težje dostopna. Ob tem je omenil takratno revijo Evropa, v kateri je bilo po njegovih besedah veliko norčevanj iz osamosvojitve, med drugim tudi Toneta Partljiča. Proti osamosvojitvi so se po Janševih besedah takrat izrekali še Igor Lukšič, Dušan Kumer, Lev Kreft, Mile Šetinc in drugi. Sicer pa v Združenju pravijo, da so ga izdali zato, ker veliko ljudi še danes ne ve, zakaj je nastala Slovenija in zakaj je sploh propadel komunistični sistem.
Zbornik, ki obsega 700 strani, je sicer razdeljen v štiri sklope – razorožitev Teritorialne obrambe maja 1990, nasprotovanja ukrepom za zavarovanje osamosvojitve, ogledalo zakulisja, ter javna nasprotovanja in politično zakulisje.

V kulturnem programu na predstavitvi zbornika „Bela knjiga slovenske osamosvojitve“ bo nastopil Miklavški oktet, prisoten pa bo tudi predsednik Združenja za slovenske osamosvojitve“ Aleš Hojs; saj bo pred predstavitvijo potekala še ustanovitev Območnega odbora Združenja za vrednote slovenske vrednote Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi.