Tudi v šolah in vrtcih na Ormoškem so imeli danes, ko Slovenija obeležuje dan slovenske hrane, na mizi jedi tradicionalnega slovenskega zajtrka. Sestavljajo ga slovenski kruh, mleko, maslo, med in jabolka, s čimer bi se naj širilo zavedanje o pomenu zdrave in lokalne hrane.
Tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane obeležujemo vsak tretji petek v novembru. Letos poteka že šesto leto zapored in je v tem času prerasel v dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo petič. Sicer pa je »tradicionalni slovenski zajtrk« nastal iz medenega zajtrka, ki ga je pred točno desetimi leti prvič pripravila Čebelarska zveza Slovenije. “Ko smo pred 10 leti začeli zgodbo o medenem zajtrku, si nihče ni predstavljal, v kaj bo preraslo do danes. To je bil najboljši projekt, ki smo si ga čebelarji zadali,” je danes povedal predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Dodal je, da so v desetih letih od prvega medenega zajtrka slovenski čebelarji šolam in vrtcem podarili več kot 10 ton medu.

Tradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk


Na zajtrku

Na zajtrku


...čebelice, čebelice, saj moje ste prijateljice. Pozabi vas nikdar ta stari čebelar.

…čebelice, čebelice, saj moje ste prijateljice. Pozabi vas nikdar ta stari čebelar.

Na današnjem slovenskem zajtrku v OŠ ORMOŽ tudi gostje iz Srbije

Na Osnovni šoli Ormož pa so letos na »tradicionalni slovenski zajtrk« povabili goste – učitelje in ravnateljico iz Osnovne šole v KOVINU v Srbiji. Osem Kovinčanov je z veseljem sodelovalo pri projektu, naučili pa so se tudi Slakovega ČEBELARJA in pesem točno ob 10.uri zapeli z ormoškimi šolarji. Tako so se vsi skupaj pridružili ostalim 450 šolam po Sloveniji, ki so ob 10.uri zapele »Čebelarja«.
Gostom iz Srbije sta se na šoli pridružila tudi podžupana občine Ormož Branko Šumenjak in Mirko Novak. Že včeraj popoldne pa je podžupan Mirko Novak v gradu pripravil sprejem zanje, sicer pa so se gostje družili z učitelji ormoške osnovne šole. Obisk je namreč bil namenjen predstavitvi dela in vzdušja na ormoški osnovni šoli, čeprav so gostom pripravili tudi degustacijo v kleti P&F Jeruzalem, ogled mesta Ormož, prleško večerjo na vikendu pri Lesničarjevih, nočitev pri Brenholcu; danes po zajtrku ogled okolice s turističnim vlakom, po kosilu pa bodo imeli še skupen delovni sestanek.
Gre sicer za vračilo obiska. Namreč Ormožani so Kovinčane spoznali leta 2014, ko so z OŠ »Ljudevita Pivka« Ptuj in predstavniki OOZ ORMOŽ bili na »slovenskem večeru«, ki ga pripravlja Slovensko društvo v Pančevu in je od mesta Kovin oddaljeno 33 kilometrov.
Tako ormoški, kot učitelji iz Kovina z ravnateljicama, se nadejajo tesnejšega sodelovanja in v bodoče tudi izmenjavo obiskov med šolarji. Najverjetneje se bodo za začetek povezali na področju biologije, kmalu pa razvili sodelovanja tudi na ostalih področjih.

Gostje iz Kovina

Gostje iz Kovina


Dobrodošlico jim je zaigrala etno skupina GUDALO:

Dobrodošlico jim je zaigrala etno skupina GUDALO:


Skupinska slika pred šolo:

Skupinska slika pred šolo: