Naslovna fotografija: Strokovna komisija in predsednica TD Podgorci – z leve: Franc Bezjak, Lidija Ruška, Natalija Volmut (predsednica TD PODGORCI), Cvetka Sakelšek, Andrej Rebernišek in Simona Rajh

V organizaciji domačega TURISTIČNEGA DRUŠTVA je v Podgorcih danes potekalo tradicionalno ocenjevanje vin. “Gre za 45. ocenjevanje vin, ki je v teku let domačim vinogradnikom prineslo številna nova spoznanja in strokovnih namigov, kako pridelati vse boljša vina, ki bodo konkurenčna tudi na svetovnem trgu,” je dejala predsednica TD Podgorci Natalija Volmut. Predsednik KS Podgorci Martin Kukovec pa je spomnil, da je ocenjevanje vin v Podgorcih pred 45. leti bilo eno prvih tod okrog, temu primerno številčnejši so bili tudi vzorci vin, ki so jih vinogradniki prinašali na ocenjevanje, a so organizatorji zadovoljni tudi s 76 vzorci, ki so bili ocenjeni danes.

Pet članska strokovna komisija, v sestavi Andreja Reberniška (predsednika komisije), Lidije Ruške, Franca Bezjaka, Cvetke Sekelšek in Simone Rajh ni imela enostavnega dela, saj so priznali, da so vsa vina, ki so jih ocenili bila dobra, ločevale so jih le nianse. Ocenili so 18 zvrsti, 7 šiponov, 8 laških rizlingov, 2 kernerja, 4 renske rizlinge, 1 mladi pinot, 3 chardonnaje, 4 sauvignone, 6 muškat otonelov, 12 rumenih muškatov, 4 tramince, 1 chardonney – pozna trgatev, 1 traminec – pozna trgatev, 1 sivi pinot – pozna trgatev, 1 laški rizling – suhi jagodni izbor ter 2 penini.

Rezultate bodo objavili na tradicionalnem Prazniku vina, ko bodo vinogradnikom podelili priznanja in najboljšim podelili malo in veliko amforo.

Utrinki:

Strokovna komisija pri delu

Enologinja Lidija Ruška pri pokušanju

Predsednik KS Podgorci Martin Kukovec