Turistično društvo Podgorci je v petek pripravilo razglasitev rezultatov 44. ocenjevanja vin, ki je potekalo aprila. Kljub epidemiji in strogim ukrepom za zaščito pred virusom, so tradicionalno ocenjevanje pripravili. »Mi se ne damo,« je v slavnostnem pozdravnem nagovoru v petek, dejala predsednica Turističnega društva Natalija Volmut in dodala, kljub temu, da je za letošnje ocenjevanje bilo potrebno veliko več truda, da so uspeli zadovoljiti vse zahteve NIJZ, jih to ni prestrašilo. Višek iznajdljivosti članov TD Podgorci pa je bila tudi podelitev priznanj v petek, ki je potekala na prostem pod trto ŠIPONA, ki so ga zasadili ob 40.obletnici ocenjevanja vin v Podgorcih, kar je prireditvi dajalo še dodaten čar.
Komisija, ki so jo sestavljali Andrej Rebernišek, univ.dipl.inž.kmet. (predsednik komisije), Lidija Ruška, univ.dipl.inž.živ.teh.; Cvetka Sekelšek, univ.dipl.inž.živ.teh., Franc Bezjak, univ.dipl.inž.agr. in Nejc Borko, inž.in preh. je ocenila 61 vzorcev, ki so pohvalili brezhibno organizacijo ocenjevanja, vsa ocenjena vina pa v povprečju ocenili kot zelo dobra. Posebej so navdušili laški rizlingi, sauvignoni in renski rizlingi, izjemni so bili šiponi, kar je še en dokaz, da šiponi na tem območju odlično uspevajo. Žal so na ocenjevanju bili le štirje šiponi.
Po sortah letnik 2020 so največ točk dosegli in tako postali SORTNI PRVAKI IN PRVAK ZVRSTI sledeči vzorci:
Lovrenko Marjan, Ormož – ŠIPON, Kirič Ivan, Velika Nedelja – LAŠKI RIZLING, Vizjak – Janežič, Vinski vrh – CHARDONNAY, Vuzem Stanko in Betka, Podgorci – RENSKI RIZLING, Kukovec Oskar, Kamnik – RENSKI RIZLING, Kosi Robert, Velika Nedelja – SAUVIGNON, Družina Horvat, Gorišnica – MUŠKAT OTONEL, Vinogradništvo Gorjak, Stanovno – RUMENI MUŠKAT, Vinogradništvo Gorjak, Stanovno – TRAMINEC, Pšunder Marija in Zdravko, Podgorci – ZVRST
Sicer pa so podelili 2 veliki zlati medalji, 34 zlatih, 22 srebrnih in 3 bronaste medalje.
PRVAK LETNIKA rednih trgatev je postal TRAMINEC 2020 vinogradništva Gorjak,ki je prejelo MALO ANFORO. ŠAMPION PRAZNIKA VINA in dobitnik VELIKE ANFORE pa s SIPONOM letnik 2018 postalo vinogradništvo PRA-VINO Čurin – Prapotnik.

Tudi letos so za najboljša vina podelili POKAL KRAJEVNE SKUPNOSTI, ki jih organizatorji namenjajo najboljšim vinom iz KS PODGORCI. Glede na enako število doseženih točk so podelili 2 pokala za prvo mesto: prejeli so jih Škrjanec Mirko in Ivanka za MUŠKAT OTONEL 2020 in Vuzem Stanko in Betka za RENSKI RIZLING 2020. Drugo mesto je osvojil Kukovec Boštjan za LAŠKI RIZLING 2020 in tretje Horvat Dušan za RENSKI RIZLING 2020.

Prireditev »pod brajdami« je povezoval Peter Kirič, zbrane vinogradnike in goste sta pozdravila tudi predsednik KS PODGORCI Martin Kukovec in župan občine ORMOŽ Danijel Vrbnjak. Oba sta za trud čestitala organizatorjem in vsem sodelujočim vinogradnikom za visoko ocenjena vina, 34 zlatih medalj od 61-tih vzorcev gotovo kaže na visoko kakovost pridelanih vin, a tudi na dobro izobražene vinogradnike.
Za popestritev prireditve sta poskrbela domačina, brata Blaž in Jaka Hanželič iz Cvetkovcev. Po uradnem delu so obiskovalci ocenjena vina lahko tudi poskusili in jih ocenili po svoji presoji.
VEČ v oddaji UTRIP ORMOŽA, 3. maja 2021 ob 20.uri