Martinovanje v Ormožu je z leti preraslo v najpomembnejši turistični dogodek v naši občini. Letos bo potekalo dva dni, in sicer od 11. do 12. 11. 2011. Glavni organizatorji so Občina Ormož, Javna razvojna agencija občine Ormož in TIC Ormož, soorganizatorji in drugi sodelujoči pa Javni sklad RS za kulturne dejavnosti – OI Ormož s svojimi društvi, KGZS – Zavod Ptuj – Kmetijsko svetovalna služba Ormož v sodelovanju z Društvom kmečkih žena Ormož, Društvo vinogradnikov Jeruzalemsko-Ormoških goric, Planinsko društvo Maks Meško Ormož, Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, Moto klub C’est bon Ormož ter Turistična agencija Ona Ormož.
Prizorišče bo Martinov zabavni šotor, ki bo stal na območju grajskega kompleksa, grad Ormož z Unterhundom ter grajska pristava.
V sklopu Martinovanja se v Ormožu predstavijo vinogradniki, ki s svojim vinom sodelujejo v Mednarodnem turnirju Šipona in mladega vina ter vinski tržnici. Na slavnostni razglasitvi zmagovalcev mednarodnega turnirja bomo uživali z vsemi čutili: poslušali Mozarta, občudovali Napoleona in poskušali prvake mednarodnega ocenjevanja v družbi domače kulinarike.
Društvo kmečkih žena se na Razstavi pridnih rok predstavi z domačo kulinariko in ročnimi deli, ki so tudi rezultat dopolnilnih dejavnosti na kmetijah – nekaj izmed njih ima tudi certifikat domače obrti. V ormoški kleti pa so te dni možni brezplačni ogledi kleti P&F Jeruzalem Ormož, ki se ponaša z najmodernejšo polnilnico v Evropi.
V letošnjem letu je bila obnovljena grajska pristava, katere razstavne prostore si bodo obiskovalci lahko ogledali. Prav tako pa bosta na ogled gradova v Ormožu in Veliki Nedelji. Lokalni vodniki pa vas bodo popeljali po mestu Ormož, v soboto pa tudi po vinskih cestah. V ugodnem vremenu pa se boste lahko popeljali tudi s turističnim vlakcem.
V Martinovem prireditvenem šotoru je zmeraj živahno, saj tam poteka program na temo martinovanja, ki ga popestri nastop folklornih skupin, ljudskih pevcev in glasbenikov ter krst mošta. V letošnjem letu pričakujemo okrog 700 nastopajočih.
Če vas zanima, kdo bo najmočnejši Prlek, vas vabimo v petek ob 15.00 uri na prizorišče pred gradom in grajsko pristavo, kjer se bo odvijalo Tekmovanje za najmočnejšega Prleka.
V petek od 8.00 ure poteka že tradicionalni kramarski sejem, v soboto pa se na rokodelski tržnici na grajskem dvorišču prestavijo rokodelci iz Ormoža in okolice. Letos jih bo več kot dvajset. Na voljo vam bo ročno izdelan nakit, keramika in okraski, ročno izdelane rože, ročna dela, klopotci, kruh, sadni kruh in druga peciva, vina in druge pijače, sir, mlečni in mesni izdelki, medičarski izdelki, leseni izdelki, izdelki iz gline in volne, ovčje kože, pletene košare in igrače, pa še kaj.
V petek zvečer bo v Martinovem zabavnem šotoru zabava za vse mlade in mlade po srcu s »pred« in »po« skupinami Gnile duše, Pridigarji in Die Hamsters ter skupino ZAKLONIŠČE PREPEVA, v soboto zvečer pa zabava za vse generacije s skupino MAMBO KINGS. Vstopnine ni!
Pohodniki se lahko pridružijo 8. Martinovemu pohodu med Ormoškimi goricami, saj dogajanje ni živahno samo v Ormožu, ampak se pestro dogajanje odvija tudi v njegovi okolici. Turistične kmetije, gostišča in drugi ponudniki imajo  odprta svoja vrata.
Ker je v Martinovanje v Ormožu vključenih veliko zanimivih in različnih prireditev – v tem času se bo pri nas pelo, plesalo in igralo, pa tudi poskušalo vina in jedlo, smo prepričani, da vas bo zanimalo obiskati naše kraje v tem času, da tudi vi doživite delček veselja ob nastanku mladega vina. Zato vas vabimo, da se ga udeležite. Veseli bomo Vašega obiska. Ob tem pa ne pozabite na svojo varnost in varnost drugih ter si zagotovite varen prevoz na prizorišče in domov – saj veste, v teku je akcija 0.0 šofer.
Prireditve so torej zabavne in poučne narave – nanje so vabljeni tako mladi kot starejši, družine, upokojenci, pohodniki, gurmani, zaključene družbe in skupine – torej vsi željni zabave. Prireditve so brezplačne.
Našemu vabilu na martinovanje so se med drugim že odzvali tudi veleposlaniki ZDA, Nizozemske, Japonske, Ukrajine, Albanije, Bolgarije, Nepala, Italije in Finske, katerim bomo s ponosom predstavili delček lepot in skrivnosti naših krajev. Najavile pa so se nam tudi delegacije predstavnikov iz bližnjih občin na Hrvaškem in srbske Osećine.
Pa še to. V soboto, 12. 11. 2011 bomo ob 17.00 uri žrebali vinsko – kulinarične darilne pakete – morda sreča doleti prav vas. Več informacij na www.martinovanje.si.
PROGRAM
(Lokacija: Grad Ormož in Martinov zabavni šotor)
Petek, 11. 11. 2011
 od 08.00 Kramarski sejem po Ormožu
od 09.00 Otvoritev razstave pridnih rok z degustacijo kulinaričnih dobrot (grad Ormož)
09.00 – 17.00 Razstava pridnih rok z degustacijo kulinaričnih dobrot (grad Ormož)
09.00 – 17.00 Brezplačni vodeni ogledi po mestu Ormož (INFO stojnica pred gradom)
10.00 – 14.00 Vodeni ogledi gradu in grajske pristave Ormož (10:00; 12:00; 14:00)
10.00 – 18.00 Vinska tržnica v Unterhundu – degustacija vin, kulinarike, kulturni program
11.00 – 15.00 Ogledi kleti P&F Jeruzalem Ormož in degustacija vin ( 11:00, 13:00, 15:00)
12.00 – 20.30 Program v Martinovem zabavnem šotoru – krst mošta, nastopi ljudskih pevcev in godcev, folklornih skupin….
15.00 Tekmovanje za najmočnejšega Prleka
16.00 Krst mošta v Martinovem zabavnem šotoru
17.00 Slavnostna razglasitev zmagovalca mednarodnega turnirja Šipon 2011 in mladega vina (grad Ormož)
od 22.00 Zabava za vse mlade in mlade po srcu s »pred« in »po« skupinami Gnile duše, Pridigarji in Die Hamsters ter skupino ZAKLONIŠČE PREPEVA v Martinovem zabavnem šotoru (vstopnine ni)
 
Sobota, 12. 11. 2011
 
09.00 8. Martinov pohod med Ormoškimi goricami 2011
09.00 – 15.00 Ogledi kleti P&F Jeruzalem Ormož in degustacija vin (9:00, 11:00, 13:00, 15:00)
09.00 – 16.00 Rokodelska tržnica s kulturnim programom (dvorišče gradu Ormož)
09.00 – 17.00 Brezplačni vodeni ogledi po mestu Ormož (INFO stojnica pred gradom)
09.00 – 17.00 Vodeni turistični ogledi s kombijem po vinskih cestah Ormoža (INFO stojnica pred gradom)
09.00 – 17.00 Razstava pridnih rok z degustacijo kulinaričnih dobrot (grad Ormož)
10.00 – 14.00 Vodeni ogledi gradu in grajske pristave Ormož (10:00, 12:00, 14:00)
10.00 – 19.00 Vinska tržnica v Unterhundu – degustacija vin, kulinarike, kulturni program
10.00 – 20.00 Program v Martinovem zabavnem šotoru – krst mošta, nastopi ljudskih pevcev in godcev, folklornih skupin….
13.00 Krst mošta v Martinovem zabavnem šotoru
17.00 Nagradno žrebanje darilnih paketov in Krst mošta v Martinovem zabavnem šotoru
od 21.00 Zabava za vse generacije s skupino MAMBO KINGS v Martinovem zabavnem šotoru (vstopnine ni).