Podgorčani so letošnjo jubilejno prireditev 40.praznik vina in domačih jedi nadgradili z okroglo mizo na temo »ocenjevanja vin« in z zasaditvijo štirih spominskih sort šipona:
Okroglo mizo oziroma strokovni posvet so posvetili »pomenu ocenjevanj vin za kakovost in zaščito geografskega porekla slovenskih vin«.
Zbrane strokovnjake in poznavalce sta uvodoma pozdravila predsednica TD Podgorci Natalija Volmut in predsednik KS Podgorci Martin Kukovec. Strokovni posvet je vodil Andrej Rebernišek iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj, ki je najprej dal besedo častnemu članu TD Podgorci Frančeku Lahu, ki je predstavil zgodovino ocenjevanja vin v Podgorcih ter poudaril, da je Turistično društvo Podgorci bilo PRVO na slovenskih tleh, ki je začelo z ocenjevanjem vina. To tradicijo jim je uspelo kljub mnogim posnemovalcem po državi obdržati do današnjega dne. Sicer pa je Franček Lah tudi idejni oče slovenskega vinskega kozarca, ki letos praznuje 26 let obstoja.
Strokovnjak, unv.dipl.ing.agr. Matija Kociper je bil član ali predsednik ocenjevalnih komisij vsa 4 desetletja. Spomnil je na prehojeno pot, sploh pa na dolgoletni ugled tega ocenjevanja, ki je kmalu dobil »priličen nivo«, kot se je izrazil. Vsekakor pa so h kvaliteti vin pripomogla tudi številna izobraževanja, ki jih je TD Podgorci v teku let organiziralo.

Magister Anton Vodovnik iz KGZ Slovenija je zbral statistične podatke in poudaril, da, če ne bi bilo takšnih ocenjevanj, sploh vedeli ne bi, kaj imamo v kleteh. Izračunal je, da so v Podgorcih v vseh štiridesetih letih ocenili 4673 vzorcev vin, največ pa so jih ocenili leta 1991, ko je na ocenjevanju bilo kar 327 vzorcev.

Svoj prispevek k posvetu »za mizo« je dodal tudi Andrej Rebernišek iz KGZ Ptuj, ki je spregovoril na temo »kaj krasi naša vina«. Med zanimivimi podatki, ki jih je navedel, je tudi ta, da imamo v Podravju 1580 hektarjev vinogradov, in da je Slovenija minulo leto pridelala kar 87 odstotkov vina od vsega, kar se v Sloveniji popije. Vse najboljše kar krasi vina tod okrog, pa se itak vsako leto zbere na ocenjevanju v Podgorcih.
Potem je o sodelovanju s TD Podgorci spregovorila Marija Glavinič – predsednica Društva vinogradnikov JERUZALEM, ki s TD Podgorci pri ocenjevanju vin sodeluje že vse od leta 1985. Predstavila je aktivnosti in načrte društva, nato pa je svoje mnenje dodal še podžupan občine Ormož Mirko Novak, ki pravi, da bo občina prireditvi še naprej nudila podporo; za konec pa je besedo dobil tudi PRVI predsednik Turističnega društva Podgorci, in človek, ki je v bistvu snoval ocenjevanje vin v Podgorcih, vse do leta 1996 bil gonilna sila družabnega življenja v Podgorcih – Franc Sladnjak. Predstavil je zgodovino ocenjevanj in zaključil, da je srečen, da danes tudi mlajšim uspeva prireditev peljati naprej.
Vinogradnik Saško Štampar bi si, kot je povedal, želel večjo udeležbo na okrogli mizi, kot razmišlja, bi vinogradniki morali več sodelovati in družno skrbeti za promocijo svojih vin.

V glavnem pa je zaključek posveta bil enoten, ocenjevanja so pripomogla h kvaliteti vin tod okrog, in z njimi treba nadaljevati, prireditev Praznik vina in domačih jedi pa morda še nadgraditi z novimi vsebinami.

DSCN2836

DSCN2834

Potem so si prisotni imeli možnost ogledati razstavo, ki je v dneh praznika bila postavljena v nadstropju doma kulture v Podgorcih. Na ogled so bile številne jedi, ki so jih pripravile domačinke oziroma članice TD Podgorci. Šlo je za izvirne domače jedi, ki jih poznajo v Podgorcih, čeprav je bilo videti tudi peciva po sodobnejših receptih. Podgorčani so namreč svetovljani tudi v kulinarične smislu.
Sicer pa je izredno zanimiv bil del razstave, ki je prinašala spomin na prehojeno 40-letno pot TD Podgorci. Na ogled so postavili fotografije iz različnih dogodkov, številna priznanja in celo izrezke iz časopisov, ki so v teku let prinašali vesti iz Podgorcev oziroma o aktivnostih TD Podgorci.

DSCN2840

V spomin na štirideseto obletnico posadili štiri sadike šipona

Višek dogajanj minuli petek v Podgorcih pa je bila zasaditev štirih kloniranih sadik ŠIPONA. Posadili so jih pred Domom kulture. Sadike je predstavila mag. Tanja Vaupotič iz Selekcijskega trsničarskega središča  v Ivanjkovcih, in pokazala, kako se sadike pripravi za zasaditev. Prvo trto je zasadila predsednica TD Podgorci Natalija Volmut, drugo Andrej Rebernišek iz KGZ Ptuj, tretjo Anton Vodovnik iz KGZ Slovenija in četrto Franček Lah – častni član TD Podgorci
V vsakem primeru pa je okrogla miza ter druženje ob ogledu priložnostne razstave in zasaditev šipona prinesla pozitivne učinke. Vsekakor več ljudi – več ve. Verjetno pa bi tod okrog bilo potrebnih še več vrlih Podgorčanov. Če so pred 40-timi leti – kot prvi v Sloveniji – vpeljali ocenjevanje vin, jih gotovo ne bi prestrašile niti nove promocijske usmeritve, ki bi jih domača vina, glede na svojo kvaliteto zaslužile.

DSCN2848

DSCN2845

DSCN2841

Tradicionalno ocenjevanje vin je bilo že 16.aprila

Sedemčlanska komisija, ki ji je predsedoval unv.dipl.ing.agr. Matija Kociper je ocenila 102 vzorca. Kar četrtino vseh vzorcev so predstavljale Zvrsti. Pri Zvrsti se ne poudarja sortna značilnost vina, pač pa prijetnost vonja in okus, skladnost med kislino in ostankom sladkorja, polnost in pitnost – in ker so ti pogoji letos bili izpolnjeni so ZVRSTI bile zelo dobre, je pojasnil predsednik komisije Matija Kociper.Zelo dobro pa so bile izražene sortne značilnosti pri vinih Laški rizling, Šipon, Chardoneji, Sauvignoni, Traminci in Renski rizlingi. V finesi cvetlice, kot je pojasnil Kociper – pa so izstopali vzorci Muškat otonela in Rumenega muškata. Najvišje pa so bila ocenjena predikatna vina starejših letnikov, kar vedno kaže na visoke potenciale naših vinogradniških leg. Prijetno pa je presenetila tudi kakovost penin, ki jim nekaj vinogradnikov posveča veliko pozornost.
Na letošnjem ocenjevanju je en vzorec dobil priznanje, tri vina bronasto medaljo, 33 vzorcev srebrno in kar 59 vzorcev je prejelo zlato medaljo, ter 5 vzorcev veliko zlato medaljo. Finale pa sta predstavljali podelitvi male in velike amfore oziroma šampiona Praznika vina. Šampion praznika vina ali veliko amforo sta prejela Anica in Janko Marinič iz Bresnice za šipon, suhi jagodni izbor, letnik 2009. Od 20 možnih sta dosegla 19,83 točk. Prvak letnika rednih trgatev ali prejemnik male amfore pa je postalo Vinogradništvo Kukovec iz Podgorcev za sorto Souvignon.
Prvaki po kategorijah vin so postali: Suha vina – “MGM vino z vrha” Glavinič za tramin; polsuha vina – Robert Kosi iz Vičancev za sauvignon; polsladka vina – Gustek Janežič iz Velikega Brebrovnika za šipon in za sladka vina – Anica in Janko Marinič iz Bresnice za šipon, suhi jagodni izbor, 2009.
Sortni prvaki so postali: Za chardonnay Vinogradništvo Tomažič Letonja ter Anica in Drago Notersberg Podgorci, za laški rizling Janežič Vizjak Vinski Vrh, za renski rizling Ciril Tinko Ormož, za rumeni muškat Rajko Majer Vinski Vrh, za šipon Marijan Lovrenko Hardek, za sauvignon Vinogradništvo Kukovec Podgorci, za muškat otonel Mirko in Ivanka Škrjanec Strjanci, za traminec Vinogradništvo Gorjak Stanovno in za zvrst Boštjan Zamuda Strjanci. Prvaka posebnih trgatev pa sta postala: šipon, suhi jagodni izbor, 2009, ki sta ga pridelala Anica in Janko Marinič iz Bresnice ter renski rizling, pozna trgatev, letnik 1990, ki ga je pridelalo PRA-VINO Čurin Prapotnik

Na osrednji proslavi podelili ZAHVALNE LISTINE

Osrednja proslava ob jubilejnem prazniku z bogatim kulturnim je bila namenjena javni zahvali vsem, ki so vse od začetka sodelovali v Turističnem društvu in pomagali pri ocenjevanju vin. Opravljenega je bilo veliko dela, v glavnem pa v Turističnem društvu sodelujejo cele družine.
Zahvalne listine so tako podelili Tereziji in Martinu Kukovcu in njunima sinovoma za dolgoletno požrtvovalno delo v društvu,
Frančeku Lahu, gonilni sili v društvu in idejnemu očetu za slovenski vinski kozarec, ter njegovi družini; neutrudnima Anici in Janku Mariniču in njuni družini
Francu Sladnjaku, ki je bil predsednik TD Podgorci vse od leta 1976, ko so z ocenjevanjem vin začeli pa do leta 1996, poznajo ga kot odličnega motivatorja s številnimi izvirnimi idejami;
zahvalno listino pa so podelili tudi unv.dipl.inž.agr. Matiju Kocipru, ki je pri ocenjevanju vin sodeloval vseh 40 let in pomagal s strokovnimi nasveti in izobraževanji; Nataliji Volmut – sedanji predsednici, ki uspešno nadaljuje tradicijo društva. Občini Ormož za moralno in finančno pomoč; Stanku Kukovcu vodji FS, aktivistu, ki pa je pomagal zbrati finance za dograditev kulturnega doma; Stanku Čurinu in njegovi družini. Stanko Čurin je s TD Podgorci sodeloval vse od leta 1985 kot predsednik Društva vinogradnikov Jeruzalem, in od takrat je vsako leto prinašal svoja vina na ocenjevanje v Podgorce, vinogradnikom je veliko pripomogel z nasveti, in izkušnjami. S to tradicijo še vedno nadaljuje tudi Čurinov zet Slavko Prapotnik.
Vsekakor pa si je zahvalno listino prislužila tudi družina Gorjak, ki je svoja vina na ocenjevanje vin v Podgorce prinesla vsako leto, vsa 4 desetletja.
Vsem ostalim številnim aktivistom pa so na koncu podelili ZAHVALE za aktivno delo v društvu. Organizacija ocenjevanja vin oziroma Praznika vina in domačih jedi, je seveda le ena izmed mnogih aktivnosti TD Podgorci.

VEČ z LETOŠNJEGA OCENEVANJA VIN V PODGORCIH V ODDAJI UTRIP ORMOŽA NOCOJ OB 20.URI.