SPOROČILO ZA JAVNOST

Franc Bogovič: “Ob razsodbi arbitraže pozivam obe državi k rešitvam za prebivalce, ki so ostali na drugi strani meje, in k spoštovanju sodbe s strani Hrvaške v duhu prava in dobro sosedskih odnosov.”

Nespoštovanje sodbe arbitražnega sodišča s strani Hrvaške bi pomenila nestabilnost na Zahodnem Balkanu in blokade s strani Hrvaške tudi do drugih držav, ki so na poti v EU.

Bruselj, Ljubljana, 29. junij 2017- Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) pozdravlja današnjo odločitev Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu, ki je s sodbo določilo 670 kilometrov kopenske meje med Slovenijo in Hrvaško, mejo v Piranskem zalivu in stik Slovenije z odprtim morjem, z nekaj opozorili in pozivi. »Sodba Sloveniji zagotavlja vitalni stik z odprtim morjem prek koridorja, pa vendar ji po drugi strani jemlje del ozemlja na kopnem in slovenske državljane na teh območjih postavlja v hrvaško državo,« sodbo ocenjuje Bogovič, ki opozarja, da morata obe državi ravnati pametno in za te prebivalce najti rešitve, ki bodo v največjo korist teh ljudi. Bogovič opozarja tudi, da bi nepriznanje sodbe arbitražnega sodišča med dvema članicama EU bil s strani Hrvaške jasen znak, da se ta ne bo dogovorila o svoji meji niti z drugimi državami, njenimi sosedami, ki trkajo na vrata EU. To pa bi po Bogovičih besedah pomenilo veliko nestabilnost na področju Zahodnega Balkana, zato Bogovič pričakuje, da bo Hrvaška vendarle ravnala v duhu spoštovanja mednarodnega prava, EU zavez in dobrososedskih odnosov.

»Dejstvo je, da za nas v SLS vsebina tega arbitražnega sporazuma nikakor ni bila optimalna, da smo zahtevali ambicioznejšo dikcijo v njem v luči slovenskih nacionalnih interesov in glede na zgodovinske in pravne dokaze, in smo sporazumu nasprotovali tudi na referendumu. A ne glede na to, spoštujemo podpisane dokumente in dane zaveze, tudi razsodbo arbitražnega sodišča, ki nam je zagotovila stik z odprtim morjem, in ki je zavezujoča za obe državi, tako Slovenijo kot Hrvaško,« pravi Bogovič, ki tudi pričakuje, da bo Hrvaška vendarle ravnala v evropskem duhu spoštovanja pravnega reda, prijateljskih med državnih odnosov in evropskih vrednot in v skladu s sporazumom, ki je bil tudi podlaga za Hrvaški vstop v EU (Akt o pristopu republike Hrvaške k EU, kjer je Arbitražni sporazum izrecno naveden v Annexu III, poglavju 5 (Ribištvo), s čimer se šteje, da je sporazum tudi del EU acquis).

»Današnja odločitev arbitražnega sodišča je prva določitev ne le slovensko-hrvaške meje, temveč tudi ene izmed vseh meja Republike Hrvaške, ki ima še vsa druga nerešena mejna vprašanja z drugimi svojimi sosedami. Zato bo upoštevanje današnje sodbe o slovensko-hrvaški meji izjemno pomembno kot signal tudi za reševanje drugih meja v regiji Zahodnega Balkana in tudi za stabilnost te regije, je še opozoril Bogovič.

Glede na to, da ima Hrvaška odprte mejne spore na vseh svojih mejah, bi po Bogovičem prepričanju nepriznanje sodbe arbitražnega sodišča med dvema članicama EU s strani Hrvaške bil jasen znak, da se Hrvaška ne bo dogovorila o meji tudi z drugimi državami, ki trkajo na vrata EU. »Takšno nadaljevanje pa lahko pomeni nestabilnost na Zahodnem Balkanu in blokade s strani Hrvaške tudi do drugih držav, ki so na poti v EU,« še opozarja Bogovič.