Velik ljubitelj cvetja Alojz Škrjanec s Hardeka kar naprej preseneča s kakšno posebno cvetlico ob svoji hiši. Kljub zimskemu času, so se na njegovem dvorišču poleg zvončkov že razcvetele jarice, katerih domovanje je sicer na Bohorju.

Pogorje Bohorja med Podsredo in Senovim je namreč edini kraj v Sloveniji, kjer cvetijo jarice in prav območje Bohorja je njihovo prestižno rastišče v Evropi. Bohorske jarice so bile dolgo skrite očem javnosti, saj so včasih le redki obiskovalci v obdobju njenega cvetenja hodili tam okoli. Še med Bohorci bi pred desetletjem težko našli koga, ki bi jih poznal. Ampak leta 2004 so domačini poskrbeli, da so jarice uvrščene med zavarovane vrste.

Toliko bolj je na njihovo cvetenje na svojem dvorišču ponosen Alojz Škrjanec. Vso ljubezen in skrb zanje pa so mu povrnile z letošnjim bujnim cvetenjem. Kar pomeni, da odlično uspevajo tudi v našem okolju.
slika_jarice_2

“Najprej požene kratko stebelce z enim zlato rumenim cvetom, iz katerega se razvijejo večsemenski mešičkasti plodovi. Šele po cvetenju se razvijejo pritlični, dlanasto deljeni listi. Ko se krošnje dreves ob koncu aprila nad njimi ravno dobro olistajo, pa se jarice že pripravljajo na poletno spanje do prihodnje pomladi”, je ob priložnosti našega obiska pojasnil Alojz Škrjanec. (Več v oddaji UTRIP ORMOŽA, 18.februarja ob 20.uri).slika_jarice