Učenci OŠ Sveti Tomaž so pripavili „občinsko kulturno minutko“, ki so jo posvetili spominu na rojaka Franca Ksaverja Meška in Dnevu reformacije:

Svečanost so pripravili v šolski telovadnici in nanjo povabili tudi starše in zainteresirano javnost.
Prisotni smo pravzaprav bili priča pouku slovenščine, kjer je stroga učiteljica med svojimi učenci najprej preverjala znaje iz knjiženosti. Ker je vse skupaj potekalo ravno na obletnico rojstva rojaka Franca Ksaverja Meško – so vso pozornost namenili prav njemu – njegovi biografiji in delom.
Učencem znanja ni manjkalo, zelo dobro so vedeli, da je Meško pisal črtice in novele, romane in legende, eseje in portrete, da je napisal več dramskih besedil z narodnostno, kmečko in versko vsebino ter številne spominske zapise. Med mladino pa so ob svojem času vzbudila posebno pozornost mladinska dela, ki jih je zbral v šestih zvezkih z naslovom Mladim srcem. Vsa ta dela – pravzaprav še vedno radi prebirajo tudi danes. FRANC KSAVER MEŠKO je namreč še vedno zgled širokosrčnega človeka in prepričljivega pisatelja, ki je bil vedno prežet z ljubeznijo do vsega lepega, resničnega, dobrega, poznal je izbran občutek za besedo, naravo in ljudi.
Vmes sta nekaj priložnostnih pesmi zapela šolska pevska zbora: Mlajši in starejši; program pa so popestrile tudi šolske glasbenice za klavirjem in na saksafonu.

Drugi del dogajanja v “razredu” je bil posvečen prihajajočemu prazniku Dnevu reformacije, saj je prav reformacija slovencem prinesla prvo knjigo in s tem knjižni jezik.

Reformno gibanje, ki je privedlo do notranje preureditve Katoliške cerkve, pa tudi do nastanka novih Cerkva, se je začelo 31. oktobra 1517, ko je katoliški menih in profesor za biblijsko teologijo Martin Luther na vrata cerkve v nemškem Wittenbergu obesil 95 tez, v katerih je zahteval prenovo Cerkve; so vedeli povedati učenci.

Osrednja osebnost slovenskega protestantizma je postal Primož Trubar (1508-1586). Leta 1550 je napisal Katekizem, prvo knjigo v slovenskem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh, ki ji je dodal še Abecednik.
Najpomembnejše delo slovenskega protestantizma je po mnenju številnih strokovnjakov prevod Biblije, ki jo je Jurij Dalmatin leta 1584 dal natisniti v Wittenbergu. V času reformacije je nastal tudi prvi slovenski pravopis, Zimske urice Adama Bohoriča, ki je začrtal slovensko pisanje v naslednjih dveh stoletjih.
V Sloveniji je dan reformacije državni praznik od leta 1992. Izraz reformacija sicer izhaja iz latinskega glagola, ki pomeni preoblikovati, preurediti, obnoviti.
Za konec „občinske kulturne minute“ je zbrane v šolski telovadnici pozdravil tudi župan občine Sveti Tomaž Mirko Cvetko; za konec pa je praznikom na pot spregovorila tudi ravnateljica šole Pepca Kupčič.

Na prireditvi:(Z leve): Mirko Cvetko, župan občine Sveti Tomaž; Pepca Kupčič, ravnateljica OŠ Sveti Tomaž, ... (Foto:Karolina Putarek)

Šolski pevski zbor ( Foto: Karolina Putarek)