V okviru letošnjega praznika Krajevne skupnosti Ormož bo potekala tudi slavnostna akademija ob 150.letnici OSMEGA slovenskega tabora. Potek slovesnosti sta danes na tiskovni konferenci predstavila župan občine Ormož DANIJEL VRBNJAK in vodja Ormoške enote Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož NEVENKA KORPIČ

Taborsko gibanje je bilo slovensko politično gibanje v obdobju od 1868 do 1871. Zaznamovala so ga predvsem množična zborovanja na prostem, kjer so zavedni Slovenci izražali podporo jezikovni enakopravnosti in Zedinjeni Sloveniji, na koncu so zahteve zapisali v resoluciji, ki je večkrat vsebovala tudi lokalne zahteve. Prvi tabor je leta 1868 potekal v Ljutomeru, v Ormožu pa je potekal OSMI takšen tabor, in sicer leto dni kasneje. Ormoški tabor je tako prispeval k nastanku posojilnice, h gradnji mostu čez reko Dravo (1889) in kasneje tudi h gradnji osnovne šole na Hardeku.

OSMI SLOVENSKI TABOR je v Ormožu potekal 8. avgusta 1869, tako da letos praznujemo 150 letnico tega velikega dogodka. Temu primerno bo tudi v soboto, 7.septembra dogajanje v Ormožu. Častni pokrovitelj dogodka bo predsednik države Borut Pahor, ki bo tudi slavnostni govornik. Prireditev bo potekala pred gradom v Ormožu, začela se bo ob 17.uri s prihodom praporščakov vse gasilskih društev Gasilskih zvez Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž; predstavnikov veteranskih in borčevskih organizacij, Zveze lovskih družin in drugih. Kot gostje pa bodo sodelovali tudi predstavniki društev iz sosednje Hrvaške, saj so Hrvatje v podporo Zedinjeni Sloveniji na taboru sodelovali tudi pred 150 leti. V kulturnem programu bodo sodelovala domača kulturna društva, recitator – gledališki igralec Vlado Novak in Godba GŠ Ormož. Na koncu bo sledila pogostitev za vse. Ob priložnosti 150-letnice so pripravili tudi nekaj spominskega gradiva, znamke, dopisnice in podobno. V času tabora bo od 16.do 20.ure na prizorišču delovalo poštno okence, kjer bo pošto možno tudi takoj odposlati.

Dogodek pripravlja Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož v sodelovanju z občino Ormož, ki bo prispevala tudi k finančnemu strošku. Scenarij za dogodek pripravlja vodja Ormoške enote Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož Nevenka Korpič, ki je v mesecu juniju na temo “Slovenski tabor v Ormožu”, tudi že pripravila razstavo, ki bo še do 30.septembra na ogled v Beli dvorani grajske pristave.

»Vreme na taboru pred 150-timi leti ni bilo naklonjeno, saj je deževalo, kljub temu so zborovalci bili veselih in slavnostnih obrazov, kakor jih Ormož do takrat najbrž ni videl«, piše v KRONIKI mesta Ormoža, ki jo hranijo v Zgodovinskem arhivu na Ptuju; upajmo, da pa bo, po 150-tih letih, 7.septembra sončno, povrh pa še veliko veselih in slavnostnih obrazov.