Od 23. decembra morajo v karanteno ob visoko tveganem stiku z okuženim z novim koronavirusom vsi, razen cepljeni s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu 19. V trgovinah velja omejitev ena stranka na 10 kvadratnih metrov, je v sredo odločila vlada.

Veljavnost hitrega testa krajša
Po novem je vlada skrajšala veljavnost testov. PCR ne sme biti starejši od 48 ur, hitri test ne od 24 ur. Največje dovoljeno število udeležencev na javnih kulturnih in športnih prireditvah 750.
24., 25., 31. decembra 2021 in 1. januarja 2022 bo dovoljeno zasebno zbiranje ljudi skupini oseb, če gre za člane največ treh gospodinjstev.

Silvestrovanj na prostem ne bo, podaljšano obratovanje gostinskih lokalov
Silvestrovanja na prostem so prepovedana, lahko pa se podaljša delovni čas gostinskih lokalov. Delovni čas je neomejen, možna je živa glasba, kjer je zadostno število sedišč. Čas, ko je dovoljena strežba hrane in pijače na najdaljšo noč ne bo omejen z odlokom. Bodo pa gostje morali pred vhodom pokazati dokazilo o negativnem testu (PCR ali HAG). Ta ne bo smel biti starejši od 12 ur.
Če gostje ob prihodu ne bodo imeli ustreznega testa, morajo lastniki lokala zagotoviti zadostno število hitrih testov za samotestiranje. Pogoj testiranja bo nujen ne glede na cepilni ali prebolevni status gosta.

Turistični boni za 2020 in 2021 so podaljšani do junija 2022.
Spremembe bodo začele veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu, predvidoma začeli v petek.

Strožje v trgovinah
Že v četrtek so začele veljati spremembe, po katerih je določena omejitev števila strank v trgovinah, in sicer je dovoljena ena stranka na 10 kvadratnih metrov površine.

Podaljšali ukrep povračil
Vlada je tudi sklenila podaljšati ukrep delnega povračila izgubljenega dohodka za čas trajanja karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka do konca februarja. do 31. (Višina nadomestil se giblje od 250 evrov za 10 dni do 750 evrov za ves mesec).