Včeraj dopoldne ( sobota, 20.avgust) je svoja vrata odprl 49.kmetijsko živilski sejem AGRA v Gornji Radgoni. Na 67 tisoč kvadratnih metrih se letos predstavlja 1710 razstavljalcev iz 27 držav. Država gostja je letos POLJSKA. Sejem pa poteka pod geslom „ Naravnost na mizo“.

Slavnostni govornik na otvoritveni slovesnosti je bil predsednik države dr.Danilo Turk, ki je v svojem nagovoru pohvalil slovensko strategijo razvoja kmetijstva in opredeljene cilje za zagotovitev ustrezne prehranske varnosti in ustrezne tržne uspešnosti, ekološke primernosti in vsestranskega razvoja podeželja.
Pohvalil je tudi kmetijskega ministra Dejana Židana za konkretne rezultate in povezovanje žitno-pšeničnega sektorja. “Povezovanje, preseganje razdrobljenosti v naši proizvodnji, vzpostavljanje proizvodno-prehranskih verig, poskus, da bi na podlagi izkušenj, ki smo jih pridobili in so nastale prav v zadnjem času, razvili čim bolj celovit, čim bolj učinkovit sistem kmetijstva. To nas mora voditi naprej“, je dejal predsednik.
“Danes govorimo o potrebi prehranske verige na področju zelenjavno-vrtninskih pridelkov. Tu imamo velike naloge, tu imamo veliko potreb in tu imamo veliko možnosti,” je še dejal Türk, ob tem pa posebej poudaril, da moramo znati te možnosti veliko bolje izkoristiti, kot smo to bili sposobni doslej. Naše naravne vire bi e morali naučiti dobro izkoristili, je prepričan Türk in kot primer navedel termalne vire za vzpostavitev rastlinjakov za gojenje vrtnin.
Opozoril pa je tudi, da ob načrtih ne smemo pozabiti, da smo del EU in sveta in da moramo vedeti, kako skupno spreminjati unijo, ob tem pa ne smemo pozabiti na številne dele sveta, kjer trpijo lakoto.

Spregovoril pa je tudi minister mag. Dejan Židan in poudaril, da je bilo pri prehranski varnosti zadnje leto nekaj izzivov in afer, ki so pokazale, da proizvodnja hrane ščiti ljudi, in da so inšpekcije EU, ki smo jih imeli v Sloveniji pokazale, da učinkovito varujemo ljudi in delujemo zakonito, torej dobro.
“Danes vemo, da je samooskrba dolžnost, saj svet okoli nas ni tako stabilen, kot je bil pred letom dni, zato povečujemo proizvodnjo žit in vrtnin. V tem času smo se dodatno naučili, da je proizvodnja hrane namenjena potrošnikom, potrošnik je kralj, potrošnik je tisti, ki diktira prehransko verigo in potrošnik ima pravico vedeti,” je še dejal minister Dejan Židan.

Minister za kmetjstvo Poljske Marek Sewicki, pa je kot prioriteto reforme kmetijske politike v EU označil varnost hrane, varovanje okolja ter razvoj obnovljivih virov. Reforma pa ne sme pomeniti samo redistribucije evropskega proračuna, ampak se mora po njegovem osredotočiti na razvoj kmetijstva, je poudaril.
 

Na otvoritvi: Dr.Danilo Turk, predsednik države; Marek Sewicki, minister za kmetijstvo Poljska, mag.Dejan Židan, minister za kmetijstvo

Sejem bo do četrtka, 25. avgusta predstavil najsodobnejšo mehanizacijo, vrhunsko opremo in sredstva za okolju in človeku prijazno poljedelstvo, za rejo živali in gozdarstvo ter vse potrebno za pridelavo in predelavo hrane pa tudi postrežbo.