Planinsko društvo „MAKS MEŠKO“ ORMOŽ je s pohodom in krajšo slovesnostjo pri Meškovih v Lahoncih ( kjer je ena izmed devetih postojank na poti) praznovalo 20 let „Ormoške planinske poti“.
11.maja je namreč minilo natančno 20 let odkar je Planinsko društvo „Maks Meško“ Ormož začrtalo „Ormoško planinsko pot“ v dolžini 72 km. Planinska pot povezuje tri ormoške občine Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž.
Idejo za začrtano ormoško planinsko pot pojasnjuje eden izmed pobudnikov otvoritve pohodne poti in velik ljubitelj planin Ciril Meško iz Lahoncev – sin ljudske pisateljice Erne Meško. Namreč – prav eno izmed njenih del je bilo pobuda za otvoritev „Ormoške planinske poti“, pravi Ciril Meško…

CirilMESKO_1

Kristina in Ciril Meško ( Foto: Karolina Putarek)

… in ena izmed kontrolnih točk je tudi pri Meškovih v Lahoncih. Kar seveda ni slučajno, saj so pri hiši planinci bili že rodovi; Ormožane pa navdušili za ustanovitev Planinskega društva. Ciril Meško pravi:

CirilMESKO_2

Tako, da ima Planinsko društvo v Ormožu dolgo tradicijo. Člani pa poleg številnih drugih aktivnosti – obiskov planin in gora – tudi pohodništvu dajejo velik pomen. Letno organizirajo vsaj 4 daljše pohode, med katerimi je obvezen pohod po „Ormoški planinski poti“, pravi predsednik Planinskega društva „Maks Meško“ Ormož Marjan Kukovec:

M_KUKOVEC


Marjan Kukovec – predsednik Planinskega društva Maks Meško
Ormož

Iz Ormoža do Ivanjkovcev so se pohodniki na dan praznovanja obletnice pripeljali z vlakom in do Meškove domačije v Lahoncih prehodili 3 kilometre. Tukaj je potem bila slovesnost, ki so jo popestrili člani ansambla Prlekija in govorniki – med katerimi je spomine na idejo o „Ormoški planinski poti“ obujal Ciril Meško;
zbrane je pozdravil Marjan Kukovec – predsednik PD Maks Meško; navdušenje nad pohodno potjo pa sta izrazila tudi podpredsenika Planiske zveze Slovenije Slavica Tovšak, ki je obudila spomin na otvoritveno slovesnot pred 20-timi leti ; ter Tone Tomše, ki je spregovoril o pomenu planincev in ljubiteljev gora.

Med pohodniki so bili tudi Jelka Lamut iz Ptuja, Jože Korotaj iz Lešnice in Vlado Možina iz Maribora. Veliko dobrih razlogov navajajo, zakaj so se priključili pohodnikom na „Ormoški planinski poti“. Najprej Jelka Lamut:

ANKETA_POHODNIKI

Pohodniki ( Foto: Karolina Putarek)

Sta še dodala udeleženca pohoda Jože Korotaj in Vlado Možina.
Po krajši slovesnosti in okrepčilu, za katerega je poskrbela kar gospodinja Kristina Meško, so se pohodniki odpravili še čez Runeč, Stanovno, Strezetino, Litmerk in Dobravo nazaj v Ormož. In tako obeležili častitljivo obletnico „Ormoške planinske poti“.
Karolina Putarek