Danes popoldne sta Središče ob Dravi obiskala minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije Senad Jusić, kamor sta se odpravila takoj po obisku Policijske postaje v Ormožu.   V pogovorih s središkim županom Tonijem Jelovico in tamkajšnjo Občinsko upravo, stališč – glede azilnega doma niso niti malo niso zbližali, je pa minister Poklukar zatrdil, da bo za varnost kar se da dobro poskrbljeno.

 

Že pred pol tretjo uro popoldan se je pred občinsko zgradbo v Središču ob Dravi zbrala vrsta ogorčenih občanov s transparenti. Tako kot dan prej v Brežicah, tudi v Središču ob Dravi minister za notranje zadeve Poklukar in generalni direktor policije Jusić s strani občanov nista bila deležna ravno prijaznega sprejema. Ko je zapuščal občinsko zgradbo, je minister Poklukar občane nagovoril:“Hvala lepa, da ste me prišli pozdravit. Razumem, da ste slabe volje. Ampak še enkrat, kot država smo dolžni zagotoviti …”   a  so ga zbrani občani takoj prekinili z neodobravajočimi vzkliki.     “Mi smo pozabljeni od Slovenije. Zdaj pa kar naenkrat bum in imejte te ljudi! Bojim se, da je zadeva pri koncu, da nam bodo vsilili to,” je dejal eden od občanov. .

Potem so se župan Toni Jelovica, minister Boštjan Poklukar in generalni direktor policije Senad Jusić odpravili še na ogled območja nekdanjega mejnega prehoda z Republiko Hrvaško v Središču ob Dravi, kjer so si vzeli tudi čas za izjave:

Obiskovalci na območju nekdanjega mejnega prehoda s Hrvaško

»Stališč glede azilnega doma z županom in občani nismo zbližali,« je dejal minister Boštjan Poklukar, ki je bil sicer s pogovori zadovoljen. Glede časovnice, kdaj naj bi ob mejnem prehodu Središče ob Dravi začeli nameščati kontejnerje za potrebe azila, ki bi naj sprejel do 150 ljudi, ni želel govoriti. “Postopki v tem trenutku potekajo, za to je pristojen urad za oskrbo in integracijo migrantov. Jaz sem pristojen za red v državi in poudarjam, da bo slovenska Policija varnost zagotovila,” je dodal. Poklukar je povedal še, da je ormoško policijsko postajo obiskal v sklopu obiska Policijske uprave Maribor in da se je seznanil z varnostjo v tem delu države. Varnostne razmere na tem območju je ocenil kot dobre, čeprav so se nekoliko povečale številke nezakonitih prehodov. Letos jih je bilo po njegovih besedah zaenkrat 300, kar je 200 odstotno povečanje glede na lani. Zatrdil je, da bo policija še naprej učinkovito zagotavljala varnost.

Tudi genaralni direktor policije Senad Jušić je zagotovil, da bodo policisti naredili vse, da se bodo tamkajšnji prebivalci počutili varno. “Zagotavljam, da bo slovenska policija izvedla vse ukrepe, da se bodo občanke in občani počutili varno. Lokacija bo ustrezno ograjena in zagotovljena ustrezna koncentracija policistov,” je dejal.

Župan Toni Jelovica pa je dejal, da se o azilnem domu niso pogovarjali, ponovil pa je, da je stališče občinskega sveta in občanov jasno – da si azilnega doma ne želijo. Glede vloženega upravnega spora, je dodal, da še čakajo na odločitev upravnega sodišča. “Pričakujemo pa, da bo sodišče odločilo v našo korist, to pomeni, da azilnega doma ne bo,” je dodal Jelovica.