Minuli teden je v Beli dvorani Grajske pristave potekala delavnica na temo »Prenova Kerenčičevega trga« . Delavnica je potekala na povabilo Občinske uprave v sodelovanju z Ljubljanskim urbanističnim zavodom, ki je pooblaščen, da pripravi idejno zasnovo preureditve. V bistvu gre za začetno fazo idejne zasnove, ki pa bo podlaga za prijavo na javni poziv zelene perspektive do leta 2027. Občina seveda računa na nepovratna sredstva. V sklopu preureditve Kerenčičevega trga bi namreč urejali  tudi kanalizacijo in meteorni sistem v mestu:

Gre za zajeten projekt, tako v finančnem kot idejnem smislu. Delavnice, ki so potekale minuli teden v organizaciji občine in pod vodstvom strokovnjakov iz Ljubljanskega urbanističnega zavoda pa so začetna faza projekta.  Na občini  si v glavnem  prizadevajo ustvariti  center mesta kot trajnostno in privlačno okolje, ki bo zadovoljilo različne potrebe skupnosti, tako so možnost za predloge dali tudi uporabnikom.

Udeleženci srečanja oziroma delavnic  so se v treh manjših zaključenih skupinah pogovarjali o trgu, njegovi podobi in funkcijah ter o tem kaj je morda danes moteče, in česar bi si na osrednjem trgu v mestu želeli več. Skupine so sestavljali tako strokovnjaki, kot predstavniki Občinske uprave ter zainteresirana javnost, ki bi s svojimi idejami prispevali,  da bi bil Kerenčičev trg enkrat privlačen prostor za domačine in obiskovalce. Na trgu bi naj vladalo prijetno  vzdušje, nudil bi naj senco v vročih poletnih dneh, priložnosti za igro otrok, prostor za občasne prireditve, a tudi varno okolje za obiskovalce vseh generacij.  Vsi predlogi ali kritike pa bodo v pomoč pri izdelavi idejne zasnove preureditve.

Skupine so na koncu svoja dognanja oziroma predloge tudi predstavile.  Med ugotovitvami je bilo dejstvo, da cesta, ki pelje skozi mesto žal trg deli na dva dela, tako bi se naj promet skozi mesto preusmeril drugam, med najdrznejšimi predlogi je verjetno bil tunel pod trgom, sicer pa bi trg moral ponujati več sence, nujen bi bil večji prireditveni prostor in več dogajanj, dodatna gostinska ponudba, kjer bi se ljudje zbirali in zadrževali,  oživitev danes prazne blagovne hiše s knjižnico in galerijo, postavitev igral za otroke, napolniti prazne lokale z butično ponudbo, tudi vinska fontana je bila med predlogi in podobna atraktivna ponudba, ki bi zadržala ljudi v centru mesta.

 

Trgi so urbana središča in ogledala mest, prebivalcem in obiskovalcem pa ponujajo možnosti za srečevanja in druženja. Današnji Kerenčičev trg je v svoji zgodovini doživel že nekaj sprememb, bil večkrat preurejen in tudi preimenovan. Nazadnje je bil preurejen sredi devetdesetih let, preimenovan v Kerenčičev trg, pa kmalu potem, ko so  v novembru leta 1975 postavili spomenik narodnemu heroju Jožetu Kerenčiču.