Kolektiv podjetja Jeruzalem SAT, Oljarna in mešalnica Središče ob Dravi je v sodelovanju z domačim Turističnim društvom tudi letos pripravil „Praznik buč“. Letos je to bil že 15.praznik, ki služi  kot „dan odprtih vrat« OLJARNE in velik praznik v občini. Ta je v teku let pridobil na razsežnosti – in težko bi bilo zapisati, koga ni bilo zraven in KAJ se na prazniku ne dogaja!?  V glavnem organizatorji poskrbijo za VSE, sploh pa na svoj praznik vedo privabiti številne goste iz vse Slovenije in iz tujine.

 

Uvodoma so goste pozdravili središka godba ter mažuretke iz Nedelišča in jih popeljali v prireditveni šotor, kjer je potekal uradni del prireditve.  Najprej je zbrane pozdravila direktorica Oljarne Sonja Krabonja, župan Središča ob Dravi Jurij Borko ter koordinatorica prireditve Dragica Florjanič. Svoje pa  je dodal tudi poseben gost,  slovenski igralec Gorazd Žilavec, predvsem pa navdušil z zgodbo iz 14.stoletja, kako bi naj sploh odkrili bučno olje in njegove pozitivne učinke.

V okviru kulturnega programa, ki je potekal v šotoru  so nastopile tudi male mažuretke,  šolski otroški pevski zbor  in otroška folklorna skupina OŠ Središče ob Dravi.  Domača gledališka skupina je pripravila skeč,  iz Mislinje pa so prišle plesalke flamenka, ki so tako na središki praznik buč prinesle še pridih južne Španije. Program v šotoru, ki ga je povezoval moderator Peter Kirič,   je popestril tudi pihalni orkester SVEA iz Zagorja, ki je sicer redni gost različnih srediških dogodkov, za zabavo  je poskrbel ansambel EKART z odlično pevko Barbaro Kolarič.

Ves čas pa je vse naookrog že prijetno dišalo po bučnem golažu, ki ga je letos kuhalo 10 ekip:         TD Središče ob Dravi, Aktiv kmečkih žena Ormož, ter ekipe gostujočih turistični društev:  Nedelišče,  Mislinja, Breza Pragersko, Lovrenc na Dravskem Polju in  Selnica ob Dravi,  ter ekipa sportaša Grabanice,   in ekipa PGD Obrež ter ekipa Danijela Vrbnjaka.  5- članska KOMISIJA, ki je ves čas bdela nad postopki kuhanja ni imela enostavnega dela, izbrati je morala 5 najboljših med 10-timi odličnimi golaži.  Največ točk je zbral golaž, ki ga je skuhala ekipa Danijela Vrbnjaka,  drugo mesto je osvoji golaž Ekipe sportaša GRABANICE (Nedelišče), treji je bil golaž PGD Obrež,  četrti Društva kmečkih žena Ormož in peti Golaž TD Središče ob Dravi.

Sicer pa je na terenu delovala še ena komisija, ki je ocenjevala aranžmane, ki so si jih  za središki praznik buč na temo » BUČE in JESEN« ob svojih domovih izdelali nekateri domačini.  PRVO mesto je pripadlo Zdenki in Stojanu Cverlin, pred Štefko Bauman, ki je zasedla drugo mesto in pred Vesno Žerjav ter Albino Govedič, ki sta si delili tretje mesto.

Organizatorji  so poskrbeli tudi za otroke in pripravili otroški kotiček, kjer se je prav tako našlo za vsakogar nekaj, videti je bilo, da so otroci uživali, sploh pa se zelo zabavali.  Nič manj zanimivo  se ni bilo po okolici popeljati s kočijo (v ponudbi za prevoze je bilo kar nekaj kočj), kar je bila le še ena možnost za popestritev bivanja na prazniku; gotovo pa je,  da med zbranimi v Središču ta dan lahko srečaš znanca, ki ga nisi videl že od lani…

Tako kot vsako leto,  pa posebno atrakcijo pomeni bogata kulinarična razstava jedi iz buč. Na ogled je bilo kar 70 primerkov jedi, ki so pripravljene iz bučnega olja ali bučnic.  V ponudbi dogajanj je bila tudi možnost ogleda proizvodnje, cel dan je bila tudi odprta trgovina s proizvodi Oljarne.

V Oljarni, ki se ponaša z več kot 100 letno tradicijo prodajo vsako leto od 20 do 30 odstotkov bučnega olja več. Letno v Oljarni pridelajo čez 150 tisoč litrov čistega bučnega olja. Okrog 200 ton bučnic pridelajo na lastnih 230-tih hekratjih kmetijskih površin sami; vsaj 120 ton bučnic pa odkupijo od kmetov iz okolice.
Najbolj cenjeno in iskano je čisto bučno olje, ki ima poleg uporabne vrednosti tudi zdravilno vrednost, pravijo v Oljarni, kjer še vedno prisegajo na tradicionalni postopek proizvodnje, vsako leto pa poskrbijo še za kakšen nov okus oziroma proizvod.   kp

Več v oddaji UTRIP ORMOŽA, 14.09.217