Pred leti stkane vezi med občinami Ormož, Središče ob Dravi in Gjorče Petrov v Makedoniji postajajo vse močnejše. Tako kulturniki kot politiki in gospodarstveniki iz vseh treh občin so obiske izmenjali že nekaj krat, na enem izmed obiskov v Ormožu pa so občine podpisale tudi listo o sodelovanju.
Tako ni bilo nič nenavadnega, da se je na povabilo tamkajšnjega župana Sokola Mitrovskega – na praznovanje 1.občinskega praznika občine Gjorče Petrov odpravila tudi delegacija iz Ormoža in Središča ob Dravi. Razen župana občine Ormož Alojza Soka s soprogo Branko, so se na obisk odpravili tudi predsednik Območne obrtniško-podjetniške zbornice Ivan Babič, direktor Javne razvojne agencije Ormož Zlatko Zadravec; predsednica TD Središče ob Dravi Dragica Florjanič in še trije člani središkega TD, ter snemalec Vule Nikolič.
Delegacija je po dobri stari makedonski navadi bila toplo sprejeta, sploh pa so si gostitelji z županom Sokolom Mitrovskim na čelu vzeli zanje veliko časa, tudi za konkretne pogovore o nadaljnjem sodelovanju.

Prvi občinski praznik so v občini Gjorče Petrov povezali z 80. letnico tamkajšnjega Nogometnega kluba Gjorče Petrov. Klub je ponosen na kar nekaj svojih starejših članov, ki so postali legende nogometa v Makedoniji in tudi bivši Jugoslaviji.
Trenirajo na igrišču, katerega stadion sprejeme čez 3000 gledalcev. Ob 80.obletnici delovanja je občina Nogometni klub počastila z izdajo KRONOLOGIJE KLUBA vse od ustanovitve leta 1932.

Svečana akademija in sprejem za nogometaše sta potekali v dvorani Centra za kulturo. Svečanosti so se kot častni gostje udeležili tudi člani naše delegacije.
Del sprejema pa je bil tudi ogled prijateljske nogometne tekme med veterani Vardarja in slavljenci.

Čas pa je bil tudi za ogled nekaterih znamenitost v okolici mesta, tako si je naša delegacija ogledala tudi kanjon Matka in hidro-centralo na Treski.

Drugi dan je bil čas za obisk pri županu občine Gjorče Petrov Sokolu Mitrovskem. Beseda je tekla o sodelovanju med občinami, o gospodarskem razvoju, o vstopu Makedonije v EU ter o tem, kako ji Slovenija lahko pomaga, predvsem v smeri partnerstva za črpanje evropskih sredstev. Makedonce je zelo zanimal projekt Podjetniškega inkubatorja ter drugi projekti, kateri so pri nas že zaključeni. Vzpostavljeni so bili kontakti med našo razvojno agencijo, in obrtno zbornico z makedonskimi podobnimi inštitucijami, kar bo omogočilo lažje sodelovanje.

Gjorče Petrov ( 1884 - 1924 )

Sledilo je polaganje venca pred spomenik Gjorče Petrova, ki v Makedoniji kot velik domoljub, politik,vodja uporniškega gibanja, učitelj in pisatelj slovi kot narodni heroj. Rojen je bil leta 1884 v Prilepu, in za domovino padel leta 1924 star šele 40 let.
Razen predstavnikov občine Gjorčev Petrov, so venec k spomeniku položili tudi predstavniki občin Ormož in Središče Alojz Sok, Ivan Babič in Dragica Florjanič; ter predstavniki občine Osečina iz Srbije, ki so tudi bili prisotni na prazniku.

Od leve proti desni: Ivan Babič, predsednik OOZ Ormož, Alojz Sok, župan občine Ormož, Dragica Florjanič, TD Središče ob Dravi so položili venec pred spomenik narodnega heroja Gjorče Petrova

Obisk v občini Gjorče Petrov, ki je ena izmed desetih občin v Skopju pa je bil tudi priložnost za ogled mesta in številnih znamenitosti ter kulturnih spomenikov, ki jih v Skopju ne manjka.
Občina Gjorče Petrov leži na SZ delu Skopja. Razteza se ob reki Vardar in sega od centra Skopja, pa vse do meje s Kosovom. V Skopju je najbolj industrijsko razvita občina in ima 41.600 prebivalcev. Večina prebivalcev je Makedoncev, ostalo prebivalstvo pa so Albanci.

Delegacija iz občine Gjorče Petrov bo Ormožanom in Središčanom obisk vrnila v času Martinovanja.