Policisti policijske postaje Ormož smo ob opravljanju rednih nalog, v času od 7. ure dne 30 9. 2015, do 7. ure dne 1. 10. 2015, obravnavali naslednje pomembnejše dogodke:

SREDA 30. 9. 2015
Ob 8:08 uri smo bili na kraju prometne nesreče I. kategorije na glavni cesti v naselju Cvetkovci. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je zaradi nepravilnega prehitevanja prišlo do trčenja med dvema tovornima avtomobiloma. Povzročitelju je bil na kraju izdan plačilni nalog.

Ob 17:54 smo bili obveščeni o poškodovanju vetrobranskega stekla na osebnem avtomobilu. Po zbranih obvestilih je bilo ugotovljeno, da je na ormoški obvoznici pri srečevanju osebnega in tovornega avtomobila, izpod koles slednjega v vetrobransko steklo osebnega avtomobila priletel kamen in ga poškodoval. Dogodek smo zaključili z uradnim zaznamkom.

Ob 22.23 uri smo bili obveščeni o prometni nesreči z udeležbo divjadi v naselju Žvab. Opravljen je bil ogled ter izdano obvestilo o odstopu.

ČETRETK 1. 10. 2015

Ob 06.20 uri smo v naselju Žerovinci obravnavali prometno nesrečo z udeležbo divjadi. Opravljen je bil ogled in izdano obvestilo o odstopu.

Aktivnosti za četrtek, dne 1. 10. 2015:
Ob rednem delu izvajamo aktivnosti glede povečanja ilegalnih migracij v R Slovenijo. V zvezi tega prosimo vse občane ob državni meji, da nas obveščajo o vseh sumljivih gibanjih neznanih oseb ob državni meji. V času od 1. do 18. oktobra 2015, bomo na celotnem območju PU Maribor, izvajali poostrene aktivnosti za večjo varnost pešcev v cestnem prometu.

Preventiva – Prometna varnost

Pešci so med najbolj ogroženimi prometnimi udeleženci. V policiji ugotavljamo, da so pogosto žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil (kadar vozijo z neprilagojeno hitrostjo, pod vplivom alkohola, preblizu desnemu robu vozišča, vozijo z neočiščenimi ali zarošenimi stekli na vozilu ipd.). Veliko nesreč pa se zgodi tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev.

Še posebej pogosto so pešci v prometnih nesrečah udeleženi v jesenskih in zimskih mesecih, ko so vremenske razmere neugodne (megla, dež), svetli del dneva pa je krajši. Zlasti starejši so največkrat žrtve prometnih nesreč zaradi svojih napak ali ker kršijo cestnoprometne predpise.

Za varnejšo udeležbo v prometu vam policisti svetujemo:

Pešci!
• Poskrbite, da boste v prometu vidni; nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešcev (odsevne trakove, kresničke),
• upoštevajte prometne predpise; prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce,
• hodite po pločnikih (če obstajajo) oz. ob levem robu vozišča v smeri hoje,
• poskusite predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu.

Vozniki!
• Upoštevajte, da so na cestah tudi pešci, odstopite jim prednost,
• hitrost prilagodite razmeram in dosledno upoštevajte omejitve, na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci,
• vozite še posebej previdno (pred šolami, v naseljih),
• izven naselij vozite po sredini voznega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.

PRIPRAVILA:
Kristijan Dogša, policist I
in Edvard Cvetko, komandir