V Krajevni skupnosti Ivanjkovci so v okviru svojega praznika tudi letos pripravili PRAZNIK TRGATVE. V okviru praznika so postavili klopotec in tako kot vsako drugo leto, okronali ČETRTO vinsko kraljico Jeruzalemsko – ormoških goric.

PRAZNIK TRGATVE Turistično kulturno društvo Ivanjkovci tradicionalno prireja na veliko mašo, 15.avgusta, ko običajno povsod naokoli postavljajo klopotce. Sončen praznični dan je tako na jeruzalemsko-ormoške griče zvabil številne goste od blizu in daleč, številni pa so se ustavili tudi v CEROVCU STANKA VRAZA ob njegovi domačiji oziroma pri kapelici za hišo. Običajno so PRAZNIK TRGATVE prirejali na Svetinjah, že lani pa so lokacijo prireditve zamenjali, kar obiskovalcev ne moti; nič manj jih ni kot vsa leta nazaj, je povedal predsednik TKD Ivanjkovci Mihael Črešnjevec.
Vse skupaj se je začelo s praznično mašo, ki jo je daroval svetinjski župnik Jožef Rainer. Marijino vnebovzetje („veliki šmaren“, „velika maša“) je najstarejši Marijin praznik. Kristjani so ga obhajali že v 5.stoletju in predstavlja spomin na dan, ko je sveta Marija zaključila svoje zemeljsko življenje. In v tem smislu je tudi potekala maša ob vaški kapelici.


Uradni del prireditve je bil takoj po zaključeni maši. V pozdrav zbranim je zaigrala LJUDSKA GODBA Ivanjkovci. Sledili so pozdravni nagovori: najprej je zbrane pozdravil predsednik TKD Ivanjkovci Mihael Črešnjevec, ki je vsem izrekel dobrodošlico in zaželel dobro počutje sredi jeruzalemsko-ormoških goric; nato je spregovoril župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, ki je spomnil na pomen takšnih druženj in sodelovanje med krajani, kar vedno, v smislu lepo urejenih domačih krajev, prinese pozitivne učinke. Zbrane je pozdravil tudi predsednik KS Ivanjkovci Anton Zadravec, ki pa je spregovoril o kulturi pitja oziroma o vinogradništvu in vinu, ki pač tod okrog predstavlja način življenja.

OKRONALI IV.vinsko kraljico JERUZALEMSKO – ORMOŠKIH GORIC

Višek dogajanja pa je bilo KRONANJE IV.vinske kraljice Jeruzalemsko-ormoških goric. Kronanje je spremljalo 6 kraljic Slovenskega vinskega kraljestva, ki jih je gostila dosedanja vinska kraljica Jeruzalemsko-ormoških goric Katja Kolarič. Zraven so bile: Ljutomerska vinska kraljica Tjaša Kovačič, vinska kraljica DV Mala Nedelja Daniela Kosi, vinska kraljica DV Radgonsko-kapelskih goric Katja Klobasa, 6. Kogovska vinska kraljica Nives Plemenič, 5. Kogovska vinska kraljica Anja Kocjan in Svečinska vinska kraljica Jožica Gornik.

Po ganljivih poslovilnih besedah je KATJA KOLARIČ krono predala EVI LESKOVAR, 20 letni študentki Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, smer vinogradništvo, vinarstvo in sadjarstvo, ki prihaja iz vinogradniške kmetije Leskovar na Lešnici. Krono sta ji nadela predsednik TKD Ivanjkovci Mihael Črešnjevec in župan občine Ormož Danijel Vrbnjak. Kot vsaka vinska kraljica se Eva Leskovar ponaša tudi s svojim »kraljičinim vinom«. Gre za sorto ŠIPON, ki ga je poimenovala VIKTOR. Kot pravi Eva, po dedku Viktorju, ki ji je privzgojil še največ ljubezni do vinogradov in vinogradništva. Nič manj pa seveda za Evino ljubezen ni zaslužen oče Igor, ki v tem času obdeluje kar 15 hektarjev vinogradov. Eva pa nikoli ni pomislila na noben drug poklic kot, da bo družinsko tradicijo peljala naprej.POSTAVILI KLOPOTEC in KUHALI JUHE

Kmalu po kronanju nove vinske kraljice pa je napočil čas za postavitev klopotca. Šlo je še za eno pomembno dejanje, ki so mu zbrani z zanimanjem sledili. Postavitev klopotca je v bistvu težaško delo. Običajno ga zaupajo močnim in hrabrim fantom. Letos sta glavno vlogo pri postavi klopotca imela mlada člana TKD Ivanjkovci Žiga Potočnik in Niko Veber. Glede na odlično vzpodbudo s tal, jima je delo šlo dobro od rok.
Tudi klopotec je blagoslovil domači župnik JožeF Rainer. “Naj le dobro služi svojemu namenu”, je dejal ob blagoslovu….. Med ostalimi dogajanji v CEROVCU STANKA VRAZA pa je bilo še tradicionalno tekmovanje v kuhanju juh. Marljive skupine so s kuho začele že pred deseto uro, tako, da je takrat, ko je zaklopotal klopotec vse naokrog tudi že prijetno dišalo. Letos je v kuhanju juh (po želji) tekmovalo 12 ekip, ki jih je ocenjevala tri-članska komisija. Ne glede na končne ocene komisije, so lonci ostali prazni.
Po uradnem delu je sledilo še veselo druženje ob zvokih domačega ansambla LEGENDE in seveda ob zvokih klopotca, ki ga je veter kar kmalu zagnal novim jesenskim dogodivščinam med vinogradi nasproti…


Med številnimi gosti od vsepovsod, so razen župana občine Ormož Danijela Vrbnjaka, prisotni bili tudi poslanka v DZ Mojca Žnidarič, državni svetnik Branko Šumenjak, predstavnice prijateljske Udruge građana iz kraja Margečan na Hrvaškem, niso pa manjkali tudi vinski vitezi viteškega omizja Ptuj-Ormož, predstavniki JZ za turizem kulturo in šport občine Ormož ter mnogi poznavalci in vinski strokovnjaki, pa seveda mnogi domačini, ki jim je pestro dogajanje polepšalo praznični dan …

VEČ V ODDAJI UTRIP ORMOŽA, 29. AVGUSTA 2019 OB 20.URI